انتخاب: شبکه العربیه گزارش داد: فرانسه مانند دوره های قبلی مذاکرات هسته ای با ایران، در دستیابی به توافقنامه جامع کارشکنی می کند.
حسین فیاض قنیبر خبرنگار شبکه تلویزیونی العربیه در لوزان سوئیس درباره تاکید طرف ایرانی بر توافق با آمریکا در مورد نود درصد مسایل فنی گفت: طرف های مذاکره کننده حاضر نیستند به مسئله ای که همچنان مانع دستیابی به توافق می شود، اشاره کنند. اما احتمالا این مسئله مربوط به درخواست آمریکا برای تعیین سازوکار قابل اعتماد نظارت بین المللی بر برنامه هسته ای ایران است تا صلح آمیز بودن آن را تضمین کند.
آمریکایی ها می گویند آنچه از ایرانیها برای دستیابی به توافقنامه می خواهند، تضمین این مسئله است که تهران مقدار سوخت هسته ای لازم را که امکان استفاده از آن در تولید بمب هسته ای وجود ندارد، در اختیار نخواهد داشت. ساخت بمب هسته ای با غنی سازی اورانیوم با درصد بالا یا ماده پلوتونیوم که رآکتور اراک آن را تولید می کند، امکان پذیر است. بنابراین آمریکایی ها خواهان تضمین هایی هستند که فعالیت رآکتور آب سنگین اراک از سر گرفته نخواهد شد.
خبرنگار این شبکه افزود: مذاکرات در لوزان همچنان محدود بین ایران و آمریکاست. هیچ نشست فراگیری با حضور نمایندگان همه اعضای گروه پنج بعلاوه یک در لوزان برگزار نشده است. بعضی از ناظران معتقدند اختلاف نظر آمریکا و فرانسه درباره مضمون توافقنامه سیاسی با ایران باعث تاخیر در برگزاری این نشست شده است. مذاکرات صبح امروز جان کری و محمد جواد ظریف هم سه ساعت طول کشید. سخنان خوشبینانه هنوز محدود به طرف ایرانی است. آمریکاییها همچنان اصرار دارند بگویند از نظر فنی امکان دستیابی به توافق وجود دارد، اما مستلزم اراده سیاسی از طرف ایران است.
وی خاطر نشان کرد: ظریف روز گذشته به بروکسل رفت تا مذاکرات جنبه دوجانبه بین ایران و آمریکا پیدا نکند. مذاکرات روز گذشته در بروکسل نشان داد فرانسه همچنان موضع احتیاط آمیزی در برابر آنچه نرمش آمریکا در برابر ایران می خوانند، دارد. سخنان جان کری درباره مذاکرات با بشار اسد، فرانسویها را غافلگیر کرد. گفته می شود فرانسویها در برابر این سخنان غافلگیرکننده جان کری درباره سوریه، موضع غیرمنتظره ای در پرونده ایران اتخاذ خواهند کرد و برای به تاخیر انداختن توافق با تهران تلاش می کنند. فرانسه در این مورد سابقه دار است. پاریس باعث تاخیر در دستیابی به توافقنامه موقت ژنو در ماه نوامبر سال 2013 شد. جان کری در آن زمان مجبور شد دو بار به پاریس سفر کند تا لوران فابیوس همتای فرانسوی خود را راضی کند. این نگرانی مطرح است که تاریخ دوباره تکرار شود و پاریس مانع دستیابی به توافقنامه سیاسی با ایران شود. به ویژه که این توافقنامه باید تا پایان این ماه امضا شود تا زمینه برای توافقنامه نهایی تا پایان ماه ژوئن آینده فراهم شود.
خبرنگار العربیه گفت: آمریکاییها به طور رسمی تاکید می کنند پرونده های منطقه ای ارتباطی به پرونده هسته ای ایران ندارد. جان کری ده روز پیش در نشست خبری مشترک با فابیوس در پاریس بر این مسئله تاکید دارد. اما در عمل بعید نیست که مسایل منطقه ای در حاشیه مذاکرات بین ایرانیها و آمریکاییها مطرح شود. در پاییز سال گذشته در وین شاهد گفتگو درباره نقش ایران در عراق بودیم که آمریکاییها ابتدا این گفتگوها را تکذیب کردند، اما بعدا به آن اذعان کردند. ایرانیها معتقدند ایران ممکن است نقش مثبتی در عراق داشته باشد، اما نقش تهران در یمن، سوریه و لبنان منفی است.
این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :
شما هم نظر دهید
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.