گروه اقتصادی فردا: تفاهم لوزان هر چند که هنوز توافق امضا شدهای را برای ایران به ارمغان نداشته که نشانه برداشته شدن تحریم ها باشد، اما در هر حال تاثیر روانی بر بازارهای اقتصادی داشته و حالا رسانه ها خبر از ورود غول های خودرو سازی به کشور میدهند. البته ورود بنز، پژو، رنو و شرکت های بزرگ آمریکایی مانند کرایسلر بعد از توافق ژنو نیز بر سر زبان ها افتاده بود اما عملی نشد.
به عنوان مثال حالا که ورود پورشه و مازراتی به کشور آزاد است، آیا قشر متوسطو ضعیف میتواند به جز پراید و ۲۰۶ و پژو پارس و خودروهایی از این دست، خودروی دیگری سوار شود؟ (البته اگر بتواند این خودروها را نیز با وجود گرانیهای اخیر تهیه کند!)
از سوی دیگر به عنوان مثال اگر ایران خودرو بنز تولید کند و با قیمت بالا به فروش برساند آیا تفاوتی در قدرت خرید مردم رخ میدهد؟ این در حالی است که خودرو سازان نشان دادهاند که در هیچ حالی حاضر به کاهش نرخ خودروهای تولدی نخواهند بود.
با این حال اما زمزمههای ورود غولهای خودروسازی به کشور از بعد توافق ژنو تا امروز هر چند عملی نشده اما امیدواریهایی را ایجاد کرده است.
زمزمه های ورود غول های خودرو سازی به ایران بعد از توافق ژنو
بهمن ماه سال ۹۲ بود که با توافق ژنو، مدیر عامل ایران خودرو از اخذ قرارداد با شرکتهای فرانسوی خبر داد و هر چند از این شرکتها نام نبرد اما کارشناسان در آن روزها میگفتند، منظور وی پژو و رنو بوده است.
یکه زارع در مورد وضع همکاری با خودروسازان فرانسوی تاکید کرد: همان شرکتی که در حال حاضر در سکوت بیشتری به سر میبرد شاید به یکی از پرکارترین شرکتها در ایران تبدیل شود.
وی با بیان اینکه مذاکرات با این شرکت طی روزهای آینده نهایی خواهد شد، تاکید کرد: شرکت موردنظر پیشتر رغبتی برای سرمایهگذاری در ایران نداشت، اما در مذاکراتی که با یکدیگر داشتیم، آنها تقریبا به انجام سرمایهگذاری رضایت دادند و قرار است طی ۱۰ روز آینده، مسائل مربوط به نحوه سرمایهگذاری در ایران و چگونگی ورود آنها به بازار کشور، نهایی شود.
از سوی دیگر شرکت آلمانی بنز نیز در آن روزها در دسته خودروسازانی قرار گرفته که نسبت به حضور دوباره در ایران ابراز تمایل کرده است. این شرکت که پیشتر با ایرانخودرو دیزل همکاری میکرد در سال ۸۹ و قبل از وضع تحریمهای رسمی علیه صنعت خودرو کشورمان، از همکاری با این شرکت تابعه ایرانخودرو دست کشید، این در حالی بود که بازار خودروی ایران طی این سالها همچنان شاهد حضور مدلهای متفاوت و به روز بنز بوده است.
هر چند کشور طی دو سال گذشته در سختترین روزهای تحریم بهخصوص تحریم رسمی صنعت خودرو شاهد ورود هزاران دستگاه خودرو بنز سواری آن هم با مجوز خاص به ایران بود اما هماکنون با لغو تحریم صنعت خودرو این شرکت خودروساز آلمانی بار دیگر نسبت به حضور دوباره در ایران و ادامه همکاری با شرکای خود ابراز تمایل کرده است.
شرکت بنز پیش از این نمایندگی رسمی با عنوان ستاره ایران داشت که چندی پیش مدیرعامل این شرکت از مذاکره اولیه برای تولید محصولات بنز در ایران خبر داده بود وبا اشاره به اینکه خط تولید برخی از محصولات بنز در ایران وجود دارد تاکید کرده بود که در صورت توافق، امکان استفاده مجدد از این خطوط فراهم میشود. در آن روزها حتی شنیده شده که دو طرف ایرانی و آلمانی مذاکراتی نیز در این زمینه داشته اند.
رنو نیز خودرو سازی دیگری بود که بعد از توافق ژنو اظهار تمایل کرد به ایران باز گردد. سخنگوی شرکت خودروسازی رنو سال گذشته اعلام کرد: این شرکت تمایل دارد تا به محض برداشته شدن تحریم های ایران به بازار این کشور بازگردد.
وی ادامه داد: شرکت خودروسازی رنو تمایل دارد تا به محض کاهش تنش های سیاسی در مورد ایران به بازار خودروی این کشور بازگردد اما نمی داند که چه زمان این اتفاق رخ خواهد داد.
رنو مجبور شد از ابتدای جولای سال ۲۰۱۳ ارسال قطعات به ایران را متوقف کند. این خودروساز فرانسوی یکی از آخرین شرکت های بزرگ اروپایی است که هنوز در ایران فعال است و خروج از ایران به آن خسارت وارد کرده است.
غول های آمریکایی به ایران می رسند؟
این در حالی بود که در سال ۹۳ رسانه ها از عزم غول های صنعتی آمریکا از جمله کرایسلر، جنرال موتورز و بوئینگ برای ورود جدی به بازار ایران پس از برداشته شدن تحریمها خبر می دادند و حالا با امضای تفاهم لوزان این شایعات رنگ و بوی جدی تری به خود گرفته است.
در نخستین روزهای ۹۳ بود که خبرگزاری رویترز از ارائه مجوز فروش قطعات هواپیما توسط وزارت دارایی امریکا به دو شرکت بزرگ امریکایی بوئینگ و جنرال الکتریک خبرداد. این مجوز بر اساس بندی که در توافقنامه سوم آذر ماه سال گذشته ژنو به تصویب ایران و گروه ۱+۵ رسیده ارائه شد تا صنعت هواپیمایی ایران که بیش از سه دهه تحت شدیدترین تحریمها قرار داشت بتواند بخشی از نیازهای ضروری خود را تأمین کند.
هر چند این خبر به صنعت خودروسازی کشور ارتباطی نداشت اما تحلیلگران ان را نشان از این مساله دانستند که راه ورود شرکتهای آمریکایی به ایران هموار شده است.
در هر حال، نکته اینجاست که پس از انقلاب رابطه صنعت خودرو ایران و آمریکا هر روز تیره و تیره تر شد، تا اینکه پس از تسخیر سفارت آمریکا روابط کاملا قطع شد.
این تیرگی روابط به قدری بود که هر شرکتی که بخشی از آن توسط شرکتهای آمریکایی خریده می شد همکاری اش را با ایران قطع میکرد. یک نمونه از این اتفاق، قطع همکاری دوو با کرمان خودرو پس از خریدش توسط جنرال موتورز بود اما حالا گفته می شود، رایزنی های جدی برای ورود آمریکایی به ایران صورت گرفته است. البته در صورتی که تفاهم لوزان به توافق ختم شود و در صورتی که ورود این غول های خودرو سازی چه اروپایی و په آمریکایی نفعی برای قشر متوسط و ضعیف کشور که اکثریت مردم هستند داشته باشد، چرا که با وجود گرانی بیش از حد فرقی نمیکند کادیلاک به ایران بیاید یا نیاید!
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.