واردات گسترده چای خارجی در سالهای گذشته بحرانی جدی را متوجه صنعت چای کشور کرد و بخاطر واردات بیرویه، چایکاران متضرر شدند و بسیاری از کارخانههای چای خشک کنی به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل درآمدند.
همین مشکلات باعث شد در سال 86 بیش از 320 هزار تن چای فروش نرفته در انبارهای استان گیلان بماند. سال گذشته قبل از شروع کار دولت یازدهم چایهای مانده در انبارها که به علت فاسد شدن غیر قابل مصرف بود به منظورمصارف صنعتی و تولید کود به فروش رسید. اما همان زمان زمزمههایی مبنی بر ورود چای سنواتی غیرقابل مصرف، به صورت فراوری شده و با عنوان چای خارجی به بازار مطرح شد که حاشیههای آن هنوز هم ادامه دارد.
در حالی که نعمت یاورزاده، رئیس سابق اتحادیه کارخانههای چای سنواتی را به هیچ وجه فاسد و غیر قابل مصرف نمیداند اما ایرج هوسمی، رئیس اتحادیه چایکاران تأکید میکند سلامت چای سنواتی به هیچ وجه مورد تأیید مراکز استاندارد نیست و شورای اقتصاد و وزارتبهداشت در مصوبهای اعلام کردهاند این چای مضر و آسیب رسان است که باید معدوم شود یا به مصارف صنعتی برسد و به کمپوست تبدیل شود.
چای سنواتی فاسد نیست
با اینکه مراجع رسمی استاندارد نبودن چای سنواتی را تأیید کردهاند اما رئیس سابق اتحادیه کارخانههای چای میگوید چای سنواتی که توسط کارخانههای چای داخلی خریداری شده با فراوری و بازسازی و جداسازی قسمتهای رطوبتزده تحت نظارت سازمان چای و استاندارد بستهبندی شده و به بازار عرضه شده است.
به گفته یاورزاده 320 هزار تن چای فروش نرفته در انبارهای گیلان مانده بود که سال 92 انبارداران بخش خصوصی و بخش دولتی اعلام کردند قصد تخلیه انبار را دارند و مجوز فروش چای مانده را اخذ کردهاند. به این ترتیب بخشی از آن چایها با قیمتهای بسیار ارزان و کمتر از کیلویی 80 تومان فروخته شد.
او میگوید: این چای ارزان قیمت توسط برخی بنگاهها که کارگاههای فراوری در خارج از مرزها دارند خریداری و در این کارگاهها بهصورت غیر مجاز و خارج از نظارت استاندارد فراوری و عمدتاً به کشور روسیه فروخته شد.
اما به گفته یاورزاده چای سنواتی عرضه شده در بازار داخل شرایط فراوری متفاوتی را گذرانده است. او میگوید کارخانهها 52هزار تن چای موجود در انبارها را که متعلق به سازمان تعاون روستایی بود و بعد از 12 بار مزایده به فروش نرفت با قیمت بالاتر از این شرکت خریداری و بهصورت کاملاً استاندارد و تحت نظارت آن را فراوری و به بازار عرضه کردند.
وی میگوید: بحثهای مربوط به غیر استاندارد بودن چای سنواتی از سوی همان دلالانی مطرح میشود که چای را با قیمت بسیار ارزان میخریدند و در کارگاههای خارج از مرز بعد از فراوری و مخلوط با چای خارجی میفروختند. هیچ مرجع رسمی تاکنون اعلام نکرده چایی که در کارخانههای کشور فراوری شده و بهصورت بسته بندی در بازار موجود است مضر و غیر قابل مصرف است. یاورزاده ذائقه و سلیقه ایرانیان در مصرف چای را بینظیر توصیف میکند که امکان ندارد آنها چای مانده و بیکیفیت را به جای چای با کیفیت مصرف کنند.
به گفته یاورزاده این نوع چای هماکنون به کشورهای کنیا، لهستان، آلمان، انگلیس، روسیه و هند صادر میشود. او میگوید 46هزار تن چای فروش نرفته هماکنون در انبارهای گیلان موجود است که پیشنهاد ما این است قبل از اینکه این چای به دست دلالان و سودجویان برسد تحت نظارت سازمانهای مربوط در کشور بازسازی و فراوری شود چون مشتری آن هم وجود دارد.
پرونده چای سنواتی در جریان رسیدگی
رئیس اتحادیه چایکاران میگوید فروش چای سنواتی در سال گذشته فقط به منظور تبدیل شدن به کمپوست یا برای مصارف صنعتی و حمل به خارج از کشور بود اما با فراوری این چای و فروش آن در بازار هم به تولید چای امسال لطمه زده شد هم حیثیت چایکاران و کیفیت چای ایرانی زیر سؤال رفت.
به گفته هوسمی چای سنواتی خریداری شده با فراوری و افزودن اسانسهای غیرمجاز به نام چای ایرانی و چای خارجی در بازار ایران عرضه و بخشی از آن هم صادر شد. هوسمی میگوید: هر نوع چای حتی در بهترین شرایط نگهداری بعد از 3 سال فاسد میشود و به درد مصرف انسانی نمیخورد به همین دلیل از عرضه چایسنواتی و غیر مرغوب به بازار شکایت کردیم که این شکایت همچنان در حال رسیدگی است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.