Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 264

بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته گذشته را متعادل‌تر و پُرعرضه‌تر از بازار سه‌شنبه اما در عین حال مثبت و کم حجم آغاز کرد و جدال بین معامله‌گران خوشبین و بدبین و ترس و امید به اخبار و تحولات پیشِ رو، باعث شد تا با یک بازار نسبتا کسل‌کننده و بی‌رمق و در عین حال نوسانی روبرو باشیم. هر چند که در نیمه دوم بازار، فروشندگان از قدرت بیشتری برخوردار بودند اما در مجموع 57 درصد نمادها موفق شدند دامنه مثبت روزانه خود را حفظ کنند و در همین راستا شاخص هم‌وزن با ...

بهار کوچک‌ها در سرمای لیدرهای فرسوده

میثم بهرامی - بورس24 : بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته گذشته را متعادل‌تر و پُرعرضه‌تر از بازار سه‌شنبه اما در عین حال مثبت و کم حجم آغاز کرد و جدال بین معامله‌گران خوشبین و بدبین و ترس و امید به اخبار و تحولات پیشِ رو، باعث شد تا با یک بازار نسبتا کسل‌کننده و بی‌رمق و در عین حال نوسانی روبرو باشیم. هر چند که در نیمه دوم بازار، فروشندگان از قدرت بیشتری برخوردار بودند اما در مجموع 57 درصد نمادها موفق شدند دامنه مثبت روزانه خود را حفظ کنند و در همین راستا شاخص هم‌وزن با پشتوانه گزارش‌های قوی ماهانه در شرکتهای کوچکتر، بر خلاف شاخص کل که 0.15 درصد منفی شد، با رشد اندک 0.45 درصدی تا سطوح 964 هزار واحدی پیشروی کرد. ارزش دادوستد فعالین بازار حوالی 10.5 همت گزارش شد که نشان از احتیاط در رفتار معامله‌گران داشت و رقمی بالغ بر 110 میلیارد تومان پول توسط حقیقی‌ها از چرخه بازار خارج شد.

بازار چهارشنبه یک چشم به کدال و گزارش‌های ماهانه و چشم دیگر به اخبار سیاسی و حواشی گروه خودرو داشت و بواسطه قرار گرفتن در روزهای پایانی هفته، احتیاط را چاشنی کار کرده بود و لذا مقداری پرعرضه‌تر از سه‌شنبه پیش رفت. حتی معتقدیم که اگر نیمچه رونق در بانکها، معدنی‌ها و برخی از هم‌وزنی‌ها نبود، با فشار فروش در گروه خودرو، کلیت بازار به زیر کشیده می‌شد. اما به هر جهت فارغ از زد و خوردهای جدی معامله‌گران و سهامداران و ترس و تردیدی که در چهره بازار از دو ناحیه اخبار سیاسی و تحولات گروه خودرو وجود داشت، فضا چندان هم بد پیش نرفت.

درخصوص گروه خودرو بطور مفصل طی روزهای اخیر بحث شد و تقریبا به این جمع‌بندی رسیدیم که پشت این ماجرای نامه‌نگاری و تائید و تکذیب‌ها، احتمالا یک داستانی وجود دارد و ممکن است چند صباح دیگر شاهد جفتک‌اندازی‌های جدیدی از سوی افراد پشت پرده این ماجرا باشیم؛ هر چند که نامه نائب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس به رئیس سازمان بورس و دبیرخانه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا نشان داد که تلاش‌هایی برای خاتمه دادن به شیطنت و فساد اخیر در جریان است. بنابراین ما با یک عقبگرد در سمت تقاضای خودرویی‌ها مواجهیم و همین موضوع باعث شده تا فروشندگان فشار عرضه را بیشتر و سمت تقاضا را تحت فشار قرار دهند و از آنجا که این گروه تا حدودی لیدر است، با فشار عرضه در خودرویی‌ها، پای خریداران در کلیت بازار هم می‌لغزد. البته معتقدیم که اگر در حوزه سیاسی خبر منفی خاصی نرسد، بازار به مرور راه خود را از این گروه جدا خواهد کرد. راه دیگر هم این است که سازمان این شرکتها را برای دریافت شفاف‌سازی‌های قوی‌تر و اعلام برنامه‌ زمان‌بندی دقیق اصلاح ساختار مالی تحت فشار قرار داده تا فضای این گروه کمی شفاف‌تر و روشن شود.

اما یکی از مهمترین رویدادهای هفته گذشته، انتشار گزارش‌های ماهانه بود. طی روزها و هفته‌های گذشته بارها بر اهمیت گزارش‌ها تاکید کردیم و حال می‌بینیم شرکتهایی که گزارش خوب و قوی می‌دهند، به سرعت مورد توجه قرار گرفته و مسیر خود را از بازار جدا می‌کنند. تا به اینجای کار انصافاً گزارش‌های خوب و جالبی داشتیم؛ به شکلی که در بسیاری از شرکتها مبلغ فروش اردیبهشت 404 با اختلاف بالا، قوی‌تر از فروش اردیبهشت 403 و حتی مجموع درآمد دو ماه ابتدای سال هم به شکل معناداری بیشتر از دوره مشابه سال گذشته بود. این رویداد 3 دلیل دارد. دلیل نخست، افزایش نرخ فروش شرکتها، دوم افزایش انتظارات تورمی و دلیل سوم رشد مقدار فروش شرکت هاست.

این گزارش‌ها باعث می‌شود تا معامله‌گران و تحلیلگران انگیزه و اعتماد به نفس بیشتری برای خرید رو به جلو و رقابت با یکدیگر (در نمادهای جذاب) داشته باشند. نکته مهم دیگر اینکه بر خلاف سالهای گذشته که عموما فضای فروش در بزرگان بازار خوب و درآمد در کوچکترها ضعیف بود، امسال در شرکتهای کوچک و متوسط و در صنایعی نظیر مواد غذایی، سیمان، دارویی، قند و شکر، زراعتی، نیروگاهی، برخی معدنی‌ها و برخی از تک سهم‌ها، عملکردها و درآمدها چشم‌گیر و فراتر از انتظار بوده است. بنابراین بیراه نیست که در کوتاه‌مدت صنایع متوسط و کوچکتر (نمایندگان شاخص هم‌وزن) بهتر از بزرگان بازار حرکت کنند. در جمع‌بندی باید گفت، با انتشار گزارش‌های ماهانه به روند بازار کمی امیدوارتر شده‌ایم و معتقدیم اگر اتفاق عجیبی رخ ندهد و چالش‌های قطعی برق و ناترازی‌ها مشکل جدیدی را رقم نزند می‌توان به بهبود بازار (پس از کمی اصلاح قیمتی و زمانی) امیدوار بود و البته این امیدواری در همه صنایع و شرکت‌ها یکسان نیست و طبیعتا شرکتهای با گزارش قوی‌تر، مورد توجه بیشتری خواهند بود.

اما برای هفته پیش رو چه در انتظار بازار خواهد بود. در دنیای سیاست پس از دیدار رئیس‌جمهور ایران با سلطان عمان، همه در انتظار خبر دور بعدی مذاکرات هستند. ترامپ طی روزهای اخیر در عین امیدواری به پیشرفت در مذاکرات و حصول توافق، یک اولتیماتوم ریز هم درخصوص زمان مذاکرات داد. این یعنی از دید او، ماجرای رفت و آمدها در مسقط و رم نباید خیلی طولانی شود و هر چه سریعتر باید تکلیف یکسره شود. حال یا توافق جامع، یا توافق موقت و یا زبانمان لال، زدن زیر میز مذاکره ! در شرایط فعلی، روی گزینه دوم یعنی یک توافق موقت با پیشنهاداتی که عمانی‌ها مطرح کرده‌اند و جریان خبری که می‌رسد، اجماع بیشتری وجود دارد. به نظر اگر همین اتفاق هم رخ دهد و آرامش سیاسی برقرار شود، نقدینگی خوبی راهی بازار شده و نمادهای با شرایط بنیادی قوی‌تر در کانون توجهات قرار خواهند گرفت و رشد خوبی رقم خواهد خورد.

در حوزه اقتصادی هم ظاهرا در همین روزها باید تکلیف تک صندلی خالی دولت در باب همایون روشن شود. البته از این دولت و مجلس بعید نیست که این موضوع را کماکان کش دهند و اقتصاد کشور به همین شکل اداره شود ! اما به هر جهت معرفی وزیر جدید و اعلام برنامه‌های او، جزء مهمترین رویدادهای اقتصادی هفته دوم خرداد خواهد بود. و در بازار هم با اتمام گزارش‌های ماهانه، احتمالا موج دوم صورت‌های مالی 12 ماهه و گزارش‌های حسابرسی شده را خواهیم داشت و تلفیق این گزارش‌ها با عملکرد ماهانه شرکتها نقش موثری در روند حرکتی بازار و چرخش و گردش نقدینگی در صنایع خواهد داشت.

و در نهایت گزارش امروز را با یک نسبت مهم به پایان می‌بریم. نسبت ارزش کل بازار سرمایه (بورس + فرابورس) به نقدینگی (پول + شبه‌پول) در پایان اردیبهشت ماه حدود 1.07 بوده است. این نسبت در مهر ماه 1401 (ابتدای دوره رونق قبلی) 0.82 و در اردیبهشت 1402 (انتهای دوره رونق) حدود 1.53 بوده است. بنابراین به فرض اینکه نقدینگی ثابت باشد و رشد نکند، برای رسیدن به نسبت 1.53 ، نیاز به رشد 45 درصدی بازار داریم. در این گزارش و گزارش 8 صبح چهارشنبه اخیر دو نسبت کلیدی مهم نظیر نسبت P/S بازار و نسبت ارزش بازار به نقدینگی مورد بررسی قرار گرفت و می‌بینیم که این نسبت‌ها نشان از رشد بازار در هفته‌ها و ماه‌های پیش رو دارند؛ مشروط بر اینکه در حوزه سیاست درگیر اتفاقات پیچیده و اخبار منفی جدی نشویم.  

ارزش بازار به نقدینگی

اما به سراغ بازار برویم. بازاری که فضای نوسانی داشت. متعادل آغاز کرد و در ادامه کمی بهتر شد اما در نهایت قرار گرفتن در روزهای پایانی هفته عاملی برای میدان‌داری فروشنده‌ها و عقبگرد خریداران بود. برای امروز با توجه به رسیدن چند گزارش قوی ماهانه و برخی اخبار مثبت سیاسی درخصوص توافق احتمالی، بازاری متعادل با رگه‌هایی از تقاضا مدنظر است و البته اگر لغزشی در رفتار خریداران دیده شود، نشان می‌دهد که بازار در مسیر یک اصلاح 3 - 4 درصدی به سمت ابتدای کانال 3 میلیونی شاخص قرار خواهد گرفت ... ! البته امیدواریم فضای خبری به سمتی پیش برود که بطور کل موضوع اصلاح قیمتی منتفی شود.

2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش بازار

3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* ترامپ در گفتگو با خبرنگاران در کاخ سفید: «ما با ایران پیشرفت خوبی داریم. فکر می‌کنم چیزی را خواهیم دید که منطقی باشد. فقط دو نتیجه ممکن وجود دارد - یک نتیجه هوشمندانه و یک نتیجه خشونت‌آمیز. فکر نمی‌کنم کسی بخواهد نتیجه دوم را ببیند. ما پیشرفت زیادی داشته‌ایم، اما باید دید که ایرانی‌ها در مورد مراحل نهایی سند توافق خواهند کرد یا خیر. فکر می‌کنم از آنچه در آنجا اتفاق می‌افتد شگفت‌زده خواهید شد.»

* رویترز نوشت: دیپلمات‌های اروپایی می‌گویند قدرت‌های غربی در حال آماده‌سازی برای تحت فشار قرار دادن هیات ناظر هسته‌ای سازمان ملل در نشست بعدی خود هستند تا ایران را برای اولین بار در تقریبا ۲۰ سال گذشته به «نقض تعهدات خود در زمینه منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای» متهم کنند* محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: اگر توافق شود احتمال دارد به بازرسان آمریکایی هم اجازه بازرسی از تاسیسات هسته‌ای را بدهیم.

* رئیس‌جمهور گفت: جلسات خوبی با برادرمان سلطان عمان داشتیم و توافقات خوبی بین ایران و عمان صورت گرفت. ما باید در قدم اول راه‌هایمان را به یکدیگر از طریق بنادر و هوا متصل کنیم. ارتباطات علمی، اقتصادی و صنعتی را ارتقا دهیم. باید پول را به گونه‌ای تبادل کنیم تا تجار بتوانند با هم معامله داشته باشند.

* سخنگوی دولت گفت: موضوع لغو واگذاری سایپا نه در دولت مطرح شده و نه جلسه سران قوا.

* ارزش بازار (بورس + فرابورس) در هفته‌ای که گذشت با رشد اندک 0.5 درصدی به 11,465 همت رسید. در بازار ارز با فروکش نسبی نگرانی‌ها نسبت به تحولات سیاسی، دلار نیز کاهشی شد و نرخ هر اسکناس آمریکایی به کانال 83 هزار تومانی بازگشت. در نتیجه این تغییرات، ارزش بازار با رشد 2.2 درصدی تا سطح 138 میلیارد دلار افزایش یافت. اگر بخواهیم دید چارتگونه به این گراف داشته باشیم باید گفت که بازار بین دو سطح (حمایتی 134 و مقاومتی 142 میلیارد دلار) در نوسان است و به نظر پس از کمی نوسان در این ناحیه، به مرور بتواند روند افزایشی جدیدی را در پیش بگیرد.

4) بررسی صنایع :

* در گروه دارویی نمادهای سبزپوش بیش از قرمزها بودند. گزارش تورم مصرف‌کننده فروردین و اردیبهشت نشان داد که هزینه بهداشت و درمان در 2 ماه اخیر 20 درصد رشد کرده ! البته که صنعت دارو با تنگنای جدی نقدینگی مواجه است اما به‌ هر جهت اگر موضوع توافق به سرانجام برسد و فضای صادرات نفت هموار شود، احتمالا بخشی از بدهی‌های دولت به صنعت دارو هم پرداخت شده و سیاستگذار با فراغ بال بیشتری با موضوع افزایش نرخ‌ها موافقت کند. شاخص صنعت دارو اکنون در سطوح 218 - 219 هزار واحدی قرار داشته و چنانچه طی روزهای پیش رو موفق به گذر از سقف تاریخی 225 هزار واحدی شود، فضای همواری برای رشد تا سطوح 280 هزار واحد خواهد داشت. در این گروه از نظر معاملاتی نظیر دجابر، دفارا، هجرت، ددانا، دزاگرس، بیوتیک، کاسپین، درهاور، ددام و دکپسول پائین‌ترین سطح P/E را دارند.

* در گروه غذایی انتشار گزارش خوب ماهانه برخی از شرکتها، بخشی از نقدینگی بازار را متعاقد به خرید و حضور در این صنعت کرده است. اصلاح شاخص گروه غذایی در یک مثلث کلاسیک طی 5 سال گذشته گسترش یافته است. این شاخص اکنون در سطوح 81 هزار واحدی و حدود 10 درصد پائین‌تر سقف مثلث یعنی محدوده 90 هزار واحدی قرار دارد. با توجه به دوره طولانی اصلاح و بهبود فضای فروش و سودسازی شرکتها، انتظار داریم برای سال جاری شاهد عبور این شاخص از سقف مثلث و قرار گرفتن در مسیر اهداف 120 هزار واحد (تارگت اول) باشیم. در این گروه نمادهایی نظیر غزر، غکورش، غشهداب، غمارگ، غویتا، غصینو، عالیس، غبشهر و غشاذر را به لحاظ تکنیکی و یا P/E جذاب بیشتر می‌پسندیم.

* در گروه تجهیزاتی، حجم معاملات در مپنا به شکل معناداری تغییر کرده و به بیش از 2 برابر میانگین حجم یک ماه اخیر رسیده است. بحث انعقاد قراردادهای جدید و اتمام سال مالی و انتظار برای گزارش 12 ماهه مطلوب، منجر به فعالیت بیشتر حقوقی‌ها در این سهم و تلاش برای برگشت سهم به سقف کوتاه‌مدتی 1,780 تومانی شده است. انتظار می‌رود رمپنا برای مدتی حد فاصل قیمت‌های 1,550 – 1,780 تومان نوسان کرده و در ادامه با خروج رو به بالا از این ناحیه در مسیر اهداف قیمتی 2,100 تومانی قرار بگیرد. در این گروه حفاری و فاراک هم اصلاح خوبی کرده‌اند و خرید پله‌ای یکی از این دو سهم با توجه به قراردادها و چشم‌انداز مثبت صنعت تجهیزات، استراتژی مناسبی خواهد بود.

* در گروه منسوجات، نطرین تحت تاثیر گزارش خوب ماهانه و فضای جذاب تکنیکی با صف خرید همراه بود. فروش فروردین: 36 میلیارد تومان، فروش اردیبهشت: 112 میلیارد تومان. مجموع فروش 2 ماه ابتدای سال: 148 میلیارد تومان میزان تغییر مبلغ فروش اردیبهشت 1404 به‌اردیبهشت سال گذشته: مثبت 112 درصد و میزان تغییر درآمد تجمعی شرکت نسبت به دوره مشابه سال گذشته: مثبت 96 درصد. P/E-ttm شرکت 7.5 واحد است و از 62 تومان سود محقق شده در سال 403 ، 54 درصد آن در زمستان محقق شده است. به نظر نطرین هم می‌تواند یکی از نمادهای پربازده در ماه‌های پیش رو باشد و به مرور به رشد خود تا قیمت‌های 650 تومانی ادامه دهد.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 265
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 271
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24