Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 264

در غم‌انگیزترین لحظات تاریخ، آنجا که ظلم و تجاوز سایه می‌افکند، نام شهیدان چون چراغی فروزان، راه آزادگی و عزت را روشن می‌سازد. بامداد جمعه ۲۳ خرداد، رژیم صهیونیستی با حمله‌ای ناجوانمردانه به‌ بسیاری از مناطق نظامی و برخی ساختمان‌های مسکونی کشور عزیزمان ایران، جنگ وسیعی را آغاز کرد و در این نبرد جمعی از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان برجسته و مردم بی‌گناه ایران را به شهادت رساند. جنگی که می‌توانست با برخی تغییرات در رویکرد سیاسی و هسته‌ای کشورمان آغاز نشود !! اما به ‌هر جهت ...

بورس در سایه تنش

میثم بهرامی - بورس24 : در غم‌انگیزترین لحظات تاریخ، آنجا که ظلم و تجاوز سایه می‌افکند، نام شهیدان چون چراغی فروزان، راه آزادگی و عزت را روشن می‌سازد. بامداد جمعه ۲۳ خرداد، رژیم صهیونیستی با حمله‌ای ناجوانمردانه به‌ بسیاری از مناطق نظامی و برخی ساختمان‌های مسکونی کشور عزیزمان ایران، جنگ وسیعی را آغاز کرد و در این نبرد جمعی از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان برجسته و مردم بی‌گناه ایران را به شهادت رساند. جنگی که می‌توانست با برخی تغییرات در رویکرد سیاسی و هسته‌ای کشورمان آغاز نشود !! اما به ‌هر جهت حدود 12 روز درگیر یک رویارویی نظامی تمام‌عیار بودیم و در نهایت در نقطه‌ای که سطح تنش به سطوح حداکثری رسیده بود، به یکباره اتفاقاتی پشت پرده رخ داد و آتش‌بس برقرار شد ! ضمن ابراز همدردی و اظهار تأسف و تأثر، مصیبت وارده را به تمامی هموطنان و مردم شریف ایران تسلیت عرض می‌نماییم و علو درجات الهی را برای شهدای گرانقدر این حادثه از خداوند متعال خواهانیم ...

در دو هفته گذشته بورس تهران در سطوح اوراق بهادار تعطیل بود و تنها در هفته دوم معاملات در صندوق‌های با درآمد ثابت را داشتیم. نکته قابل توجه در تجربه اخیر، آن بود که برخلاف برخی تصورها، نه تنها معاملات در این صندوق‌ها دچار اختلال نشد، بلکه قیمت‌گذاری‌ها و حجم معاملات به نحوی کنترل شد که به رفتارهای هیجانی دومینووار در بازار منجر نشد. هر چند در صورت تداوم رویارویی نظامی ممکن بود چالش‌هایی را در این صندوق‌ها به ویژه در صندوق‌هایی که میزان سهام بیشتری دارند و بازارگردانی قابل اتکایی ندارند، داشته باشیم.

اما کمی به عقب بازگردیم و ابتدا مروری بر معاملات روز چهارشنبه 21 خرداد داشته باشیم. در این روز معاملات متعادل و در عین حال با رگه‌هایی از تقاضا در برخی از صنایع مورد توجه نظیر خودرو، بانک و پالایش بواسطه رسیدن خبر افزایش نرخ محصولات خودروسازان، خوش‌بینی اندک به مذاکراتی که بواسطه تجاوز رژیم صهیونیستی به میهن عزیزمان، لغو شد و انتظار تعدیل مثبت در گزارش‌ 12 ماهه حسابرسی شده پالایشی‌ها آغاز کرد اما قرار گرفتن پشت دیوار تعطیلات سه روزه، زمزمه صدور قطعنامه ضد ایرانی در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و باقی ماندن ابهامات در فرآیند نرخ‌گذاری محصولات گروه خودرویی مانعی برای حرکت قوی بود و لذا رشد نزدیک به 5 هزار واحدی دقایق نخست، بواسطه قرمزپوش شدن 57 درصد از نمادها تبدیل به کاهش دمای 3.6 هزار واحدی شاخص شد تا دماسنج اصلی بازار در طول هفته سوم خرداد در تمامی روزها کاهشی بوده باشد. ثبت ارزش معاملات کمتر از 6 همت در کنار خروج 470 میلیارد تومان پول توسط حقیقی‌ها از دیگر رویدادهایی بود که نشان داد بسیاری از معامله‌گران تماشاچی بودن را به حضور در بازار ترجیح می‌دهند و در ادامه هم مشخص شد که صبر این معامله‌گران بی‌دلیل و غیرمنطقی نبود ...

اتفاقات و حوادث روزها و هفته‌های اخیر به گونه‌ای پیش رفت که بدبین‌ترین افراد هم که بیرون گود نشسته و نظاره‌گر ماجرا بودند، چنین رویارویی عجیب و تجاوزی را پیش‌بینی نمی‌کردند؛ حتی بازار ارز هم که عموما پیش از وقوع اتفاقات خاص، تحرکاتی از خود بروز می‌داد و به نوعی بازار هوشمند شناخته می‌شد، این‌بار غافلگیر شد تا باری دیگر به همگان ثابت شود؛ خرداد همواره پرحادثه‌ترین ماه نه‌تنها برای بازار سرمایه و اقتصاد کشور که برای کل هم‌میهنان عزیزمان است !

اما از امروز چه انتظاری برای کشور وجود دارد ؟ برای پاسخ به این پرسش باید گفت که این جنگ و اتفاقات اخیر به هیچ‌وجه قابل مقایسه با حوادث گذشته نظیر ترور دی ماه 98، اتفاقات مهر و آبان 1401، حوادث 7 اکتبر و درگیری حماس و اسرائیل، ترور هنیه در خاک ایران، حمله به حزب‌الله لبنان و سایر حوادث ریز و درشت نیست. ما در این دو هفته درگیر یک جنگ تمام‌عیار سیاسی و اقتصادی، تجاوز به خاک کشور عزیزمان، حمله شدید به تاسیسات هسته‌ای، آسیب به مواضع نظامی و ... بودیم. تمام این موارد یک هشدار و چند پیام بزرگ برای حاکمیت و سیاستگذاران ما دارد ... ادامه وضعیت فعلی میسر نیست !

لذا حاکمان کشور باید از همین امروز در مسیر اصلاحات جدی قرار بگیرند. اصلاحاتی در تمامی ابعاد ... از اصلاحات نظامی و امنیتی گرفته تا برقراری روابط خارجه بهتر با همسایگان و برخی از کشورهای اَبَرقدرت، مدیریت قوی مرزها، بازسازی اقتصاد و ترمیم روابط اجتماعی. شک نکنید اگر فضای اقتصادی و اجتماعی کشور اینچنین آسیب‌پذیر نبود، دشمنان و جریان اپوزیسیون چنین مانوری برای براندازی نمی‌دادند و لذا مهمترین موضوعی که از امروز باید در دستور کار حاکمیت قرار بگیرد، صحبت با مردم، ایجاد وحدت و همدلی، بیان مشکلات و راهکارهای رفع تدریجی آن، حرکت به سمت اقتصاد آزاد و فاصله گرفتن از قیمت‌گذاری دستوری، رفع ناترازی‌ها و ... است.

البته یک راه دوم هم وجود دارد و آنهم این است که دولت در مسیر سیاست‌های پوپولیستی و جبران مخارج از جیب شرکتها قرار بگیرد. یعنی دقیقا همان مسیری را که دولت سیزدهم رفت و شرکتها و صنایع را سلاخی کرد و زمین سوخته برجای گذاشت ! طبیعتا اگر قرار به حرکت در مسیر دوم باشد، حقیقتا همه چیز را خواهیم باخت. هم اقتصاد را، هم جنگ را ... و طبیعتا بازار سرمایه هم بواسطه دو ریسک بزرگ سیاسی و اقتصادی زیر حملات فروشنده‌ها قرار خواهد گرفت و دیگر کسی سراغ بورس را نخواهد گرفت ... حقیقتا تصور می‌کنیم که هنوز هم اندک قوه عاقله‌ای در کشور وجود دارد که می‌تواند فضا را تغییر دهد؛ امیدواریم که واقعا چنین باشد ... !

و اما حرف آخر؛ همه نگاه‌ها به باب همایون ...

در تاریخ 26 خرداد و در روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی، نمایندگان مجلس در جریان بررسی صلاحیت سیدعلی مدنی‌زاده وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی با 171 رأی موافق، 67 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 246 نماینده حاضر در جلسه به وی برای تصدی این وزارتخانه اعتماد کردند. طی روزهای اخیر، او نقدهایی جدی به وضعیت بازارهایی چون ارز، طلا و سکه وارد کرده، اما درباره بورس سکوت کرده؛ سکوتی که شاید نشانگر بی‌اطلاعی، یا شاید هم نشان‌دهنده سیاستی سنجیده باشد. واقعیت این است که از یک چهره دانشگاهی که به‌طور مستقیم از جنس بازار نیست، نمی‌توان انتظار ادبیات بورسی و وعده‌های پوپولیستی داشت. اتفاقاً اگر مدنی‌زاده از بازی قدرت‌ها و جریان‌های مافیایی اقتصاد در امان بماند، گرفتار رانت‌های سازمان‌یافته نشود و بتواند مسیر اصلاحات را با تکیه بر منطق، دانش و اصول علمی پیش ببرد، اثر اقداماتش به‌مراتب ارزشمندتر از شعارهای توخالی خواهد بود.

بازار مدت‌هاست که به وعده و وعید واکنشی نشان نمی‌دهد. اما اگر ببیند که وزیر جدید با جدیت در برابر رانت ارزی، نرخ بهره غیرواقعی، ناترازی بودجه، سرکوب قیمتی و سایر اختلالات ساختاری ایستادگی می‌کند و در کنار آن از بخش خصوصی واقعی حمایت می‌شود، به‌تدریج اعتماد می‌کند و واکنش نشان خواهد داد. در غیر اینصورت هم همچون سایر وزرا بی‌اعتبار و بی‌ارج و قرب خواهد شد. مدنی‌زاده در ادبیات خود بارها از کلماتی نظیر «تدریجی» ، «آرام و آهسته» ، «عدالت‌محور» و مواردی از این دست استفاده کرده که نشانگر محافظه‌کاری و احتیاط در رفتار و کردار اوست. (البته در این شرایط خاص کشور، این نوشته‌ها بیشتر شبیه به یک آرزوست ...)

و اما امروز بازار پس از دو هفته جهنمی شروع به کار می‌کند و قاعدتاً روز سختی خواهد بود. به اعتقاد ما اهالی بازار و نهاد ناظر باید بسیار واقع‌بینانه به ماجرای اخیر نگاه کنند. بدون هیچ تعارفی فشار فروش عجیبی پیش روی بازار خواهد بود. پس پذیرش بحران و درمان آن مهم‌ترین راهکار است. بازار در حالی از شکست مذاکرات می‌ترسید که بلایی سخت‌تر و تلخ‌تر بر سرش نازل شد. لذا طبیعی است که برخی به دنبال فروش و کاهش وزن سهام باشند و از همین رو احتمالا یک هفته سخت را تجربه خواهیم کرد که البته هرچه به انتهای هفته نزدیک شویم از شدت فشار فروش کاسته خواهد شد. بی‌شک تنظیم و تهیه بسته‌های حمایتی از سمت صندوق‌های حمایتی، حقوقی‌ها و بانکها برای خروج از بحران لازم و ضروری است. این تصور غلطی است که چون آتش‌بس برقرار شده، بازار می‌تواند خود به خود متعادل شود ...

2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش معاملات

3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* سخنرانی رئیس‌جمهور آمریکا در اجلاس ناتو در لاهه هلند: کشورهای عضو ناتو بودجه دفاعی خود را از ۲ به ۵ درصد افزایش خواهند داد. آتش‌بس میان اسرائیل و ایران به‌خوبی پیش می‌رود. اسرائیل جنگنده‌هایی را که قرار بود ایران را بمباران کنند، بازگرداند. دیگر اجازه نخواهیم داد ایران حتی یک گرم اورانیوم غنی‌سازی کند. بارها با پوتین تماس گرفتم و او داوطلب شد در موضوع ایران کمک کند، اما به او گفتم ما این کمک را در اوکراین می‌خواهیم، نه در ایران. اسرائیل در روزهای اخیر خسارات سنگینی متحمل شده است. آنچه در ایران رخ داد، نابودی کامل تأسیسات هسته‌ای بود و گمان نمی‌کنم آن‌ها توانسته باشند هیچ موادی را نجات دهند. حمله ما به ایران عالی بود، چرا که هر آنچه را اسرائیل نتوانست نابود کند، ما منهدم کردیم. اگر تأسیسات هسته‌ای ایران را نابود نمی‌کردیم، رسیدن به یک توافق با ایرانی‌ها ممکن نبود. در نهایت به نوعی رابطه با ایران خواهیم رسید. این حمله آمریکا بود که به جنگ ایران و اسرائیل پایان داد، درست مانند کاری که حملات هیروشیما و ناگازاکی انجام دادند. به‌زودی اخبار خوبی درباره غزه خواهیم شنید. معتقدم حمله‌ای که به ایران انجام دادیم، موجب پیشرفت چشمگیر ما در موضوع غزه شده است. حمله به ایران، به آزادی گروگان‌ها (اسرا) در غزه کمک خواهد کرد. نماینده‌ام ویتکاف به من گفت که توافقی درباره غزه نزدیک است. ترامپ گفت: هفته آینده با ایران صحبت خواهیم کرد. ممکن است توافقی امضا کنیم. من به هیچ توافقی اهمیت نمی‌دهم، جز درباره برنامه هسته‌ای.

* استیو ویتکاف گفت: برداشتن برخی تحریم‌های ایران، پیامی به تهران و پکن است. فرستاده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده در امور غرب آسیا با تائید اینکه دولت آمریکا اقدام به برداشتن برخی تحریم‌ها علیه ایران در ۲۵ ژوئن (چهارم تیرماه) ۲۰۲۵ کرده است، آن را پیامی از سوی رئیس جمهور ترامپ برای چین و ایران توصیف کرد.

* پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران: تهران آماده گفتگو و دفاع از حقوق مردم ایران در میز مذاکره است. ایران آتش‌بس را نقض نخواهد کرد مگر اینکه رژیم صهیونیستی این کار را انجام دهد.

* ویتکاف گفت: وقت آن رسیده که با ایران بنشینیم و یک توافق جامع انجام دهیم. آمریکا و اسرائیل به اهداف خود در ایران دست یافتند. مذاکرات با ایران دلگرم‌کننده است. ایالات متحده اطمینان دارد که دستیابی به یک توافق صلح جامع با ایران امکان‌پذیر است.

* گزارش CNN: دولت ترامپ درباره کمک احتمالی به ایران برای دسترسی به مبلغی تا 30 میلیارد دلار برای ساخت برنامه هسته‌ای تولید انرژی غیرنظامی، کاهش تحریم‌ها و آزادسازی میلیاردها دلار از وجوه محدود شده ایران بحث کرده. همه اینها بخشی از تلاش فزاینده برای بازگرداندن تهران به میز مذاکره است. منابع گفتند که بازیگران کلیدی از ایالات متحده و خاورمیانه حتی در میان موج حملات نظامی در ایران و اسرائیل طی دو هفته گذشته، پشت پرده با ایرانی‌ها گفت‌وگو کرده‌اند. این منابع افزودند که این گفت‌وگوها پس از توافق آتش‌بس در این هفته ادامه یافته است.

* وزیر امور خارجه گفت: اینکه به مذاکره با آمریکا برگردیم یا برنگردیم در حال بررسی است. منافع برای ما مهم است. هیچ توافقی برای شروع مذاکره صورت نگرفته است، نه صحبتی نه قول و قراری در این زمینه نشده است. آسیب به تاسیسات هسته‌ای ایران کم نبوده و آسیب‌های جدی وارد شده که در حال بررسی است و از این رو هنوز زود است که قضاوت کنیم که آیا امکان یک مذاکره موفق وجود دارد یا خیر. ایران فعلا بنای پذیرفتن شخص گروسی را ندارد.

* سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس: طرح تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در کمیسیون امنیت ملی تصویب شد. طبق مصوبه مجلس مأموران آژانس حق ورود به کشور برای بازرسی ندارند مگر اینکه امنیت تاسیسات هسته‌ای و فعالیت صلح‌آمیز هسته‌ای کشور تضمین شود و این هم منوط به موافقت شورای عالی امنیت ملی است.

* آژانس ردیابی «Kpler» گزارش داده که صادرات نفت ایران  به ۲٫۲ میلیون بشکه در روز رسید. این عدد در حال افزایش است و ممکن است که به ۲٫۴ میلیون بشکه هم برسد. از طرفی با معلق کردن تحریم های  ثانویه چین از طرف ترامپ، احتمالا در طی دو هفته بخش اعظم ۱۲۰ میلیون بشکه نفت روی دریای ایران، که بخش بزرگ آن در چند ماه اخیر پس از صادرات به فروش نرسیده بود، با تخفیف حداقل به فروش برسد.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 265
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 271
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24