دیروز انتخابات اسراییل و امروز نشست سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا برگزار شد و شاهد اثراتی از این دو عامل بر بازارها هستیم. فردا داده های بسیار مهم از اقتصاد آمریکا منتشر می شود و هفته آینده روز سه شنبه انتخابات کنگره آمریکا برگزار خواهد شد. همزمان، انتشار خبرهای جدید از تحولات خاورمیانه ادامه می یابد و در یک چنین محیطی تصمیم گیری بسیار دشوار است. واکنش بازارها به نشست بانک مرکزی آمریکا بزرگ نبوده چون پیش بینی شده بود که نرخ های بهره تغییر نکند. نوسان قیمت طلا بیشتر شده و به نظر می رسد سرمایه گذاران ترجیح داده اند منتظر بمانند.
بورس24 : نوسان قیمت دارایی ها در روزهای گذشته مانند هفته ها و ماه های اخیر، عمدتا از تحولات در خاورمیانه تاثیر پذیرفته البته مجموعه ای دیگر از عوامل نیز به تازگی بر بازارها تاثیر داشته اند. انتخابات اسراییل، انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا، نشست سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا، اظهارنظرهای ترامپ درباره ایران و .. همگی عوامل موثر بر بازارها هستند. طولانی شدن تنش در خاورمیانه سبب شده تعداد بیشتری از بازارها از تحولات این منطقه تاثیر بپذیرند.
تغییرات قیمت محصولات کشاورزی، کود، برخی فلزات پایه و .. تا اندازه ای از وضعیت خاورمیانه تاثیر پذیرفته است و با توجه به اینکه ظاهرا شرایط در این منطقه در حال بدتر شدن است و راه حل فوری برای این تنش وجود ندارد باید برای دوران طولانی بی ثباتی در بازارها آماده بود.
در ادامه به نکاتی درباره تحولات اخیر و آنچه احتمالا رخ خواهد داد اشاره شده است. سرمایه گذاران باید بسیار محتاط باشند زیرا عدم قطعیت افزایش یافته و شرایط در حال بدتر شدن است. این یعنی باید برای تغییر جهت ناگهانی بازارها آماده بود. برای مثال عملکرد بازار طلا در ماه های اخیر به شدت منفی بوده و قیمت هر اونس فلز زرد از 5600 دلار در پایان ماه ژانویه به زیر 4100 دلار رسیده است اما ممکن است برخی تحولات جدید سبب رشد قیمت ها طی ماه های آینده شود.
انتخابات اسراییل
امروز نتیجه انتخابات کنست در اسراییل مشخص شد و بازارها به این رویداد واکنش نشان داده اند. البته از پیش این نتیجه قابل پیش بینی بود در نتیجه واکنش بازارها بزرگ نبود. هیچیک از احزاب به اکثریت مطلق کرسی ها دست نیافته اند و باید دولت ائتلافی تشکیل شود.
یک نکته مهم این است که حتی اگر حزب نتانیاهو شکست می خورد و از قدرت کنار می رفت موضع اسراییل در قبال ایران تغییر نمی کرد و اساسا رویکرد این رژیم در برابر ایران بسیار منفی و تهاجمی باقی می ماند بنابراین این باور در بازارها وجود دارد که تنش در خاورمیانه تشدید خواهد شد و امروز شاهد رشد 2 درصدی قیمت نفت بودیم. اقدامات اسراییل در قبال ایران به نتیجه انتخابات آمریکا بستگی دارد.
در روزها و هفته های آینده ترکیب قدرت در دولت اسراییل مشخص می شود و آنگاه بهتر می توان وضعیت را توصیف کرد. به دلیل پیش بینی تشدید تنش در خاورمیانه انتظار می رود قیمت نفت بالا باقی بماند بویژه اینکه اخیرا تنش بین عربستان و حوثی ها افزایش یافته و بعید است شرایط بهبود یابد.
نشست بانک مرکزی آمریکا
همانطور که انتظار می رفت در نشست این هفته تغییری در نرخ های بهره اعمال نشد اما رییس بانک مرکزی در سخنان خود در کنفرانس خبری پس از نشست به نکات مهمی اشاره کرد که بر بازارها تاثیر داشت. بانک مرکزی آمریکا در سال جاری تاکنون هفت نشست داشته و در نشست ماه قبل برای نخستین بار در سه سال اخیر نرخ های بهره را بالا برد. نشست بعدی ماه دسامبر برگزار می شود.
با توجه به وضعیت خاورمیانه و قیمت نفت انتظار می رود در نشست ماه دسامبر نرخ های بهره یک بار دیگر بالا برده شود و سپس در سال آینده میلادی برای مدتی بانک مرکزی اقدامی انجام ندهد تا وضعیت شاخص های اقتصاد مشخص شود.
تاثیر دوره طولانی بالا باقی ماندن قیمت نفت بر اقتصاد در آینده نمایان تر می شود و به همین دلیل بانک مرکزی آمریکا و برخی بانک های مرکزی دیگر نگران رشد شدید تورم در ماه ها و فصول آینده هستند. آنها نرخ های بهره را بالا برده اند و آماده تکرار این اقدام هستند. فردا داده های بسیار مهم از اقتصاد آمریکا منتشر می شود.
انتخابات کنگره
سه شنبه آینده مردم آمریکا پای صندوق های رای حاضر خواهند شد تا درباره ترکیب دو مجلس نمایندگان و سنا در کنگره تصمیم بگیرند. برخی تحلیلگران معتقدند نتیجه این انتخابات مهم است اما نباید تصور کرد اگر دموکرات ها اکثریت را در کنگره بدست آورند ترامپ عملا هیچ اقدامی را بدون رضایت آنها نمی تواند انجام دهد.
اگر جمهوریخواهان پیروز شوند ترامپ در بیش از دو سال آینده برنامه های خود را بدون مانع جدی اجرا خواهد کرد و نباید فراموش کرد که او هرگز عقب نشینی نمی کند بلکه راه های جدید می یابد. موضوع ایران، اوکراین، ناتو و اروپا، تعرفه های تجاری، گرینلند و برخی مسایل داخلی آمریکا در فهرست اولویت های ترامپ طی دو سال آینده قرار دارند و او صرف نظر از نتیجه انتخابات روز سه شنبه آینده، این برنامه ها را دنبال خواهد کرد.
ترامپ در هفته های اخیر درباره خاورمیانه و ایران سخنان مختلف بیان کرده و شاهد تغییر آرایش نیروهای آمریکا در منطقه هستیم. برخی معتقدند پس از انتخابات روز سه شنبه آمریکا تکلیف ایران را به شکلی مشخص خواهد کرد. ممکن است حمله ای بزرگ و طولانی باشد یا حمله ای شدید و کوتاه مدت. آنچه رخ خواهد داد به عوامل مختلف وابسته است و پیش بینی بسیار دشوار است.














نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.