بورس24 :فعالان بازار سرمایه هر چند طی سه روز گذشته با نشان دادن واکنش هیجانی به مذاکرات لوزان از بی صبرانه بودن خود برای گشایش سیاسی خبر دادند که ظرف چند ساعت گذشته خبرهای متناقضی درباره حصول توافق به بیرون درز کرده تا احتیاط امروز معامله گران در بورس توجیه شود.
مدیر عامل کارگزاری بانک کشاورزی در گفت و گو با خبرنگار بورس24 ، در بیان فضای مثبت حاکم بر بازار سرمایه گفت: انتظارات و اخبار مثبت از مذاکرات، منجر به بروز چنین جوی در بازار سرمایه شده است . البته صرف نظر از مذاکرات در حال انجام، بازار در انتظار بازگشایی نماد پالایشگاهی ها و افت شاخص به عنوان فرصت خرید بود. تحقق این انتظارات در دو روز پایانی سال گذشته، سبب ورود برخی از فعالان و سرمایه گذاران به بازار شد.
حسین خزلی خرازی در بررسی میزان نوسان و هیجان بازار در مدت انجام توافق، به تجربه بازار در 3 آذر ماه سال گذشته اشاره کرد که در آن برهه از زمان، اخبار مثبت از مذاکرات رشد بازار را در بر داشت اما در 2 ساعت پایانی از روند مذاکرات که در نهایت به تمدید زمان مذاکرات هسته ای و در نظر گرفتن فرصتی مجدد برای این مذاکرات منتج شد، این هیجان مثبت بازار به هیجانی منفی مبدل شد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر نیز در شرایط مشابه آذرماه سال گذشته قرار داریم؛ به گونه ای که به نظر می رسد تمدید مذاکرات و یا منفی بودن نتایج منجر به تغییر جهت بازار خواهد شد. البته به نظر می رسد که احتمال هر دو آن بسیار پایین باشد. اگرچه به استناد به اخبار منتشره، می توان این احتمال را داد که تا 90 درصد از تفاهم در این دوره انجام خواهد شد.
این کارشناس خبره بازار سرمایه در خصوص انتقادهای صورت گرفته به اقدام سازمان بورس و اوراق بهادار در بازگشایی نماد پالایشی ها با قیمت های پایین، عنوان کرد: قیمت سهام به سازمان بورس ربطی ندارد و این عرضه و تقاضاست که قیمت را تعیین می کند؛ در این میان تنها چیزی که در اختیار سازمان بود توقف طولانی مدت نماد این گروه از ناشران بورسی بود که اعتراض فعالان بازار را برانگیخته بود.
خزلی خرازی به این سوال که آیا هیجانات می تواند به رشد اساسی بازار در سال جاری منتج شود و تطبیق بازار با اقتصاد کلان به چه مدت زمانی نیاز دارد، این گونه پاسخ داد:خوشبختانه یا متاسفانه بازار زودتر از اقتصاد نسبت به شرایط واکنش نشان می دهد،با توجه به متفاوت بودن روانشناسی بازار با بخش واقعی اقتصاد، نمی توان به پیش بینی زمان تاثیر توافق در اقتصاد پرداخت اما به طور قطع تاثیر این توافق بر اقتصاد زمان بر خواهد بود.
مدیر عامل کارگزاری بانک کشاورزی با تاکید بر گذرا بودن شوک مثبت حاکم بر بازار سرمایه، به سهامداران و فعالان این بازار توصیه کرد که درگیر هیجانات زودگذر نشوند و با اتکاء به تحلیل های بنیادی به خرید و فروش سهام بپردازند.
لزوم توجه به دو صنعت تاثیر گذار بر بازار
رئیس هیات مدیره شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی نیز به خبرنگار بورس24 گفت: علت عمده رونق موجود در بازار سرمایه به واسطه انتظاری است که مردم از بهبود وضعیت مذاکرات و رسیدن به یک توافق خوب در همه جنبه ها دارند. به گونه ای که در هنگام وقوع یک ریسک سیستماتیک در بازار سرمایه و انتظار موجود در کاهش ریسک بازار در پی بروز توافق، با انتظار افزایش نرخ رشد مواجه می شویم که این مساله نیز به نوبه خود منجر به افزایش نسبت P بر E بازار می شود، مساله ای که سبب شده تا اکثر سرمایه گذاران در این روزها با تکیه بر چنین نگرشی، اقدام به خرید سهم کنند.
علی اسلامی بیدگلی در بررسی میزان این هیجان در بازار، گفت: تا مادامی که انتظار توافق وجود دارد بازار به طور کلی دچار یک شوک مثبت خواهد بود. در این میان صنایعی که از حصول توافق از وضعیت مناسبی برخوردار می شوند، مانند صنایع پولی و بانکی، خودرو سازی و صنایعی که به صورت غیر مستقیم تاثیر می پذیرند مانند شرکت های لیزینگی و برخی از صنایع خدماتی مانند حمل و نقل همچنان از اقبال و توجه بیشتری نسبت به دیگر صنایع برخوردار خواهند بود.
وی معتقد است که پس از کاهش هیجانات و حاکمیت ثبات بر بازار، فعالان و سرمایه گذاران بهتر است با اتکای به تحلیل به تصمیم گیری در این بازار مبادرت ورزند.
وی سهم صنایع پتروشیمی و نفت و گاز و صنایع معدنی از بازار سرمایه را مورد اشاره قرار داد که این صنایع از توافق برخلاف دیگر صنایع از مذاکرات به دو صورت مثبت و منفی تاثیر می پذیرند.
به گفته وی؛ متغیر برابری نرخ دلار به ریال بر این صنایع در هنگام توافق تاثیر منفی خواهد داشت؛ به گونه ای که با توجه به انتظار کاهش نرخ ارز در هنگام توافق، قیمت این دو صنعت هم با نرخ ارز تغییر خواهد کرد؛ لذا با کاهش نرخ ارز این انتظار وجود دارد که شرکت هایی که نرخ ارز را صبورانه در بودجه خود تخمین زده اند با کاهش درآمد مواجه شوند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان این که در بودجه بسیاری از شرکت های پتروشیمی نرخ برابری دلار سه هزار و 300 تومان و بیش از آن در نظر گرفته شده است،گفت: حصول توافق در مساله هسته ای و کاهش نرخ ارز سبب بروز تعدیل منفی در این شرکت ها خواهد شد.
وی همچنین خواستار توجه فعالان و تحلیل گران بازار سرمایه به قیمت نفت شد و گفت: پس از توافق با افزایش حجم نفت صادراتی مواجه خواهیم شد به گونه ای که افزایش عرضه در بازار نفت، کاهش قیمت نفت را در بر خواهد داشت و یا مانعی در جلوگیری از افزایش بهای نفت خواهد بود. لذا در این شرایط انتظار افزایش قیمت مواد اولیه پتروشیمی ها کاهش می یابد و برخی از محصولات مواد معدنی که همگرایی بالای 80 درصد با قیمت نفت دارند، با کاهش قیمت نفت از شرایطی مشابه شرکت های پتروشیمی برخوردار خواهند شد.به عنوان مثال؛برخی از شرکت های معدنی که قیمت محصولات خود را در بودجه بالا دیده اند و یا از محل برابری نرخ ارز شاهد تعدیل خواهند بود.
وی با پیچیده دانستن تحلیل تاثیرات منفی و مثبت توافق بر صنایع پتروشیمی و مواد معدنی، پیشنهاد داد که در چنین شرایطی باید تحلیل گران بازار سرمایه به صورت جداگانه به بررسی و تحلیل شرکت های فعال در این صنایع بپردازند تا به این واسطه قادر به تصمیم گیری و سرمایه گذاری در این صنایع باشند.
رئیس هیات مدیره شرکت مشاور سرمایه گذاری آرمان آتی در خصوص بازگشایی نماد پالایشی ها در بازار سرمایه، عنوان کرد: اگر بازگشایی نماد شرکت های پالایشی در قیمت های پایین یک استراتژی از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار بوده باشد، باید گفت که این استراتژی بسیار هوشمندانه بوده است. چرا که یکی از عوامل کاهش ریسک در بازار سرمایه، کاهش دوره توقف نمادهاست.بر این اساس نیز سازمان بورس پس از توقف طولانی مدت نماد این شرکت ها به رغم داشتن اطلاعات شفاف، به بازگشایی این نمادها اقدام کرد. این تصمیم درست و مناسب منجر شد تا بازار سرمایه با لحاظ کردن افت ناشی از این بازگشایی در سال 93، فعالیت خود را در سال 94 به صورت مثبت آغاز کند.
این فعال بازار سرمایه معتقد است که هیجانات موجود و فعلی در کوتاه مدت رشد بازار سرمایه را در پی خواهد داشت، اما در صورت تمدید توافق، بازار افت چندانی را شاهد نخواهد بود . از سوی دیگر در اقتصاد کلان در زمینه های مختلف شاهد افزایش تعداد منابع در دسترس برای تامین مواد اولیه و به دنبال آن کاهش بهای اولیه خواهیم بود که باعث مهار تورم و افزایش قدرت سودآوری بنگاه ها می شود؛ به گونه ای که GDP افزایش یافته و افزایش نرخ رشد اقتصادی را شاهد خواهیم بود. البته در حوزه های مختلف زمان این تطبیق متفاوت خواهد بود.
اثرگذاری نتایج مذاکرات بر اقتصاد در 3 حوزه
مدیر عامل پاکشو که از اخبار منتشره از مذاکرات هسته ای در لوزان سویس به عنوان عامل رشد بازار یاد می کرد هم به خبرنگار بورس24 گفت: بازار سرمایه نباید تابع شرایط مذاکره باشد چرا که در سال های گذشته و در شرایط تحریم، شرکت ها وضعیت خوبی داشته اند اگرچه از لحاظ روانی، مذاکرات تاثیرات خود را بر بازار داشته است.
مسعود سزاوار معتقد است که ورود سرمایه و نقدینگی به بازار بیش از حد به مسائل روانی وابسته است و جو کلی بر بازار سرمایه بیش از حداکثر گسترده است. در ماه های اخیر گفت و گوها از فراز و نشیب های بسیاری برخوردار بوده است؛ به گونه ای که تا قبل از سال، روند مذاکرات تاثیرات منفی را بر بازار سرمایه حاکم کرده است؛ اما در روزهای اخیر با توجه انتشار اخبار مثبت و مصاحبه های مذاکره کنندگان آمریکایی، اروپایی و ایرانی شاهد مثبت شدن فضای بازار سرمایه بودیم.
وی به عنوان یک تولید کننده فعال، معتقد است که این میزان تاثیرپذیری قابل قبول نیست لذا بازار سرمایه باید از رفتاری عقلایی تر برخوردار باشند به گونه ای که سرمایه گذاران و فعالان بازار سرمایه در تصمیمات خود باید بیشتر تابع منطق باشند تا هیجان.
مدیر عامل پاکشو اثرگذاری نتایج مذاکرات بر اقتصاد را در 3 حوزه دانست و این گونه توضیح داد: حوزه نخست شامل تاثیرات کوتاه مدت ناشی از تاثیرات روانی توافقات بر اقتصاد است و در زمان کمتر از 6 ماه حاصل می شود. تاثیرات میان مدت که به تصمیمات بنگاه های اقتصادی با توجه به شرایط روانی موجود باز می گردد که در مدت 6 ماه تا 1 سال حاصل خواهد شد.
وی حوزه سوم را تاثیرات بلند مدت که ناشی از تصمیم های بنیادی دولت در شرایط اقتصادی کشور دانست که تاثیرات آن با گذشت بیش از یک سال نمود خواهد یافت.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.