دنیای اقتصاد / بخش کشاورزی نقش حیاتی در اقتصاد ملی ایران دارد بهطوریکه حدود 16درصد تولید ناخالص داخلی، 8/ 16 درصد اشتغال، تامین بیش از 85درصد غذای جامعه، 25درصد صادرات غیرنفتی را فراهم میکند. از کل 164 میلیون هکتار اراضی کشور، 8/ 18 میلیون هکتار مورد بهرهبرداری کشاورزی قرار گرفتهاست که 8 میلیون هکتار آن بهصورت آبی و 3/ 6 میلیون هکتار بهصورت دیم و بقیه بهصورت آیش آبی و دیم کشت میشود و این میزان مساحت، مصرفکننده 92 درصد از آب ایران است.
میزان هدررفت آب بخش کشاورزی در ایران 70درصد است؛ یعنی از 86 میلیارد مترمکعب آب مختص این بخش، حدودا60 میلیارد مترمکعب آن هدر میرود و 80درصد اتلاف منابع آبی کشاورزی به علت عدم استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته آبیاری است. پس میتوان با تغییر نگرش و اصلاح سیستم کشاورزی و آبیاری، بخشی از این هدررفت عظیم را به چرخه تولید و استفاده برگرداند. آمریکا، آلمان و ژاپن در دوره گذار از کشاورزی سنتی به صنعتی در یک بازه زمانی کوتاهمدت دهها میلیارد دلار در این بخش هزینه کردند. ایران نیز باید در این مورد قدمی اساسی بردارد و با کمک به اصلاح زیرساختها شرایط استفاده درست از آب را فراهم کند.
مساله دیگر در مورد هدررفت آب بخش کشاورزی مربوط به بهرهوری آب است. در ایران مقدار بهرهوری آب کشاورزی بهطور متوسط 35 درصد بوده ولی در کشورهای توسعهیافته این مقدار 65درصد و برای کشورهای در حال توسعه 45درصد است. روش آبیاری تاثیر بسزایی در افزایش راندمان و بهرهوری آبیاری دارد بهطوریکه با حرکت از آبیاری سنتی غرقابی به سمت آبیاری قطرهای این بهرهوری از 30 تا 50 درصد در روش ثقلی به 80 تا90 درصد در روش آبیاری قطرهای افزایش مییابد.
این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :
شما هم نظر دهید
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.