شاخص کل در ابتدای بازار رشد خوبی یافت لیکن بهسرعت به سمت پایین گرایش پیدا کرد و تا پایان بازار یکی دو بار حالت رفتوبرگشت داشت و درنهایت با رشد اندک ٩ واحدی کار خود را خاتمه داد...

بورس24 :بازار سرمایه امروز شرایط نسبتاً مناسبی را تجربه کرد گرچه از هیجان و شور و شوق معامله گران در روز چهارشنبه اثر چندانی باقی نمانده بود. همانگونه که در گزارش روز چهارشنبه نیز قید شد به نظر میرسد نیاز شدید سهامداران بزرگ به نقدینگی همچنان معضل بزرگی برای رشد بازار قلمداد میشود به شکلی با رشدهای مختصر قیمت سهام، بلافاصله عرضه از سوی اینگونه فعالان افزایش مییابد. البته بایستی توجه کرد که در اواخر هفته گذشته بحثهای سیاسی در ارتباط با آزمایشات جدید موشکی ایران و نیز بیانیه خزانهداری آمریکا در خصوص تحریم تعدادی شرکت و فرد مرتبط با فعالیتهای موشکی ایران (که البته بنا به اعلام دولت آمریکا فعلاً اجرا نخواهد شد) نیز در تعدیل فضای مثبت شکلگرفته از روز چهارشنبه مؤثر بوده است.
شاخص کل در ابتدای بازار رشد خوبی یافت لیکن بهسرعت به سمت پایین گرایش پیدا کرد و تا پایان بازار یکی دو بار حالت رفتوبرگشت داشت و درنهایت با رشد اندک 9 واحدی کار خود را خاتمه داد. ارزش معاملات خرد نیز به حدود 87 میلیارد تومان در بازارهای بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران رسید که البته به نظر بعضی معاملات صورت گرفته در بازار خرد ماهیت معاملات بلوک را داشتند. امروز قطعیت معامله بلوک 17 درصدی پالایشگاه بندرعباس نیز از سوی بورس اوراق بهادار تهران اعلام شد.
این بلوک توسط هلدینگ نفت و گاز پارسیان از سازمان خصوصیسازی و بدون هیچگونه رقابتی خریداریشده بود. پسازاینکه ایرانخودرو، هفته قبل خبر از آمار تولید و فروش خود داده بود، امروز شبکه اطلاعرسانی تولید و تجارت ایران (شاتا)، اعلام کرد خودروسازان داخلی در 9 ماهه منتهی به آذر امسال حدود 682 هزار و 182 دستگاه تولید کردند. در آذر امسال نیز 78 هزار و 707 دستگاه انواع خودرو و 72 هزار و 87 دستگاه خودروی سواری تولیدشده است. اخیراً اعلامشده بود که به دلیل رکود در بازارها جمع تولید خودروسازان 350 هزار دستگاه از تولید عقب هستند. تولید آذرماه نسبت به آبان و مهر حاکی از رشد تولید ولی همچنان نسبت به نیمه اول سال هم وضعیت تولید پایین و با برنامه پیشبینیشده فاصله زیادی دارند.
خبرهایی که این روزها از وضع دخلوخرج دولت منتشر میشود حکایت از آن دارد که حسابوکتاب کابینه یازدهم به مشکل خورده و مهمترین دلایل آنهم کسب درآمد ناکافی از محل نفت و مالیات است. کاهش قیمت نفت از سال گذشته تاکنون بهشدت درآمدهای ایران را تحت تأثیر قرار داده تا جایی که برخی مقامات نفتی اعلام میکنند درآمد ماهانه نفت کشور از یارانه نقدی ماهانه هم کمتر شده است. در حال حاضر درآمد ماهانه نفتی کشور با صادرات روزانه یکمیلیون بشکه نفت خام به قیمت 29 دلار، ماهانه در حد 900 میلیون دلار میشود که با احتساب دلار 3600 تومانی درآمد ریالی کل فروش نفت 3200 میلیارد تومان است، درحالیکه هزینه دولت بابت پرداخت یارانه نقدی در هرماه به حدود 3400 میلیارد تومان میرسد. هرچند عدم لغو تحریمها هم نقش مهمی در کاهش درآمدهای دولت داشته است ولی هماکنون وضع دخلوخرج کابینه بهجایی رسیده که پرداخت حقوق کارمندان دولتی هم برای دولت مشکل شده است. هرچند دولت بنا داشت تا پایان امسال یارانه نقدی 6 میلیون نفر از ثروتمندان را قطع کند ولی تاکنون قطع یارانه 3 میلیون نفر اعلام رسمی شده و هنوز مشخص نیست که سیاست حذف یارانه نقدی اغنیا به کجا رسیده و دولت از این محل چه میزان صرفهجویی کرده است. البته رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرده بود: "باید هدفمندی یارانهها را در برنامه ششم ادامه دهیم اما این هدفمندی یارانهها با آنچه از ابتدا اجرا شد، متفاوت خواهد بود. باوجود اصلاحاتی که در دولت یازدهم اعمالشده است، به خاطر شرایطی که در جامعه وجود دارد، هنوز موفق به اصلاح کامل نشدهایم". با این حساب میتوان حدس زد که یکی از گزینههای روی میز دولت یازدهم برای ادامه هدفمندی یارانهها همانطور که قبلاً هم گفتهاند حمایت گروههای کمدرآمد و حذف یارانه اغنیا باشد البته دولتیها در سال جاری و سال قبل هم قصد اجرای این سیاست را داشتند ولی ریسک حذف یکباره یارانه گروههای بالای درآمدی را قبول نکردند ولی با وضع پیش رو و افت شدید درآمدها یکی از راههای اصلی دولت حذف گسترده یارانه بگیران و حمایت از اقشار ضعیف خواهد بود. البته در کنار حذف یارانه گروههای بالای درآمدی گزینه افزایش قیمت حاملهای انرژی هم روی میز دولت است که باید دید در مورد آنچه تصمیمی خواهد گرفت و دستآخر مجلسیها چه قانونی را برای ادامه هدفمندی یارانهها در قالب بودجه 95 وضع خواهند کرد.
آمارهایی که مردان دولت در اختیاردارند و از روی مصلحت سیاسی یا از بیم آنکه شهروندان با استرس مواجه شوند منتشر نمیکنند اما برای همیشه پنهان نخواهند ماند و بهصورت غیر برنامهریزیشده از دهان برخی مدیران دولت به گوش مردم میرسد یا در نوشتههای کارشناسان به چشم میآید. این اعداد شاید بهصورت جداگانه آنقدر ترسناک به نظر نیایند اما وقتی بهصورت مجموعه در کنار هم قرار میگیرند ابعاد هراسناکی پیدا میکنند. تازهترین عدد بسیار دهشتناک اندازه بدهی دولت است که مجید انصاری آن را از سوی وزیر اقتصاد اعلام عمومی کرده است. او میگوید بدهیهای دولت ۵۰۰ هزار میلیارد تومان شده و با توجه به اینکه هزینههای جاری دولت ۱۶۰ هزار میلیارد تومان است یک محاسبه ساده نشان میدهد بدهی دولت ۳ برابر هزینههای جاریشده است. از سوی دیگر وزیر نفت میگوید قیمت هر بشکه نفت در بودجه سال ۱۳۹۵، ۳۵ دلار تعیینشده است. آمارهای منتشرشده نشان میدهد ایران در بهترین حالت میتواند در سال ۱۳۹۵ روزانه ۲ میلیون بشکه نفت بفروشد که در کل سال ۱۳۹۵ به رقم حدود ۷۳۰ میلیون بشکه و درآمد آن نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار خواهد شد. درصورتیکه قیمت هر دلار در سال آینده بهطور میانگین ۴ هزار تومان باشد و دولت همه ۲۵ میلیارد دلار را به ریال تبدیل کند درآمد ریالی دولت ۱۰۰ هزار میلیارد تومان میشود که کفایت بودجه جاریاش را نمیدهد چه برسد به اینکه بدهیهایش را پرداخت کند. ورود سالانه دستکم یکمیلیون نیروی کار تحصیلکرده به بازار کار و ایجاد شغل پایدار برای این شمار نیروی کار جوان در حالتی که برای هر شغل ۵۰ میلیون تومان نیاز باشد یعنی اینکه در سال نیاز به ۵۰ هزار میلیارد تومان سرمایه است.
اخبار وضعیت عمومی اقتصاد:
مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی گفت: هدفگذاری ما پرداخت وام خرید تا ۵۰ درصد قیمت مسکن است. علی چگنی افزود: به دنبال افزایش زمان بازپرداخت وام مسکن تا 15 و 20 و 30 سال هستیم و اینها برنامههای بلندمدتی است که در چارچوب بانک توسعهای مسکن اجرا میشود. وی درباره سیاستهای کلان این وزارت در حوزه توسعه وامهای مسکن اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی به دنبال اجرای برنامهها و سیاستهای حمایتی بازار مسکن هم از سمت عرضه و هم از سمت تقاضاست. چگنی با تأکید بر اینکه با طولانی شدن زمان بازپرداخت اقساط مسکن، بازار رهنی هم شکل میگیرد، بیان کرد: بازار رهنی بهنوبه خود به تأمین منابع مالی بیشتر بازار مسکن کمک میکند و چندین برابر زمان فعلی، قدرت وامدهی مؤسسات مالی و پولی را افزایش میدهد. البته برنامههای ما درنهایت 30 تا 40 ساله است و نمیتوانیم وام مسکن با بازپرداخت 60 ساله را برنامهریزی کنیم. الآن باید به سمت 15 سال و 20 سال حرکت کنیم و در سالهای آینده پرداخت وام مسکن با بازپرداخت 30 و 40 ساله را در دستور کار قرار دهیم.
مدیر روابط عمومی بانک مسکن گفت: بانک مسکن بهمنظور رونق بخش مسکن و سهولت در امر خانهدار شدن مشتریان، سقف تسهیلات خرید و احداث واحد مسکونی از محل حسابهای تعهدی بهجز حساب صندوق پسانداز مسکن یکم بهصورت توأم، با اوراق صندوق ممتاز را افزایش داد. دارندگان حسابهای صندوق پسانداز مسکن و یا پسانداز مسکن جوانان از روز شنبه مورخ 12 دیماه سال جاری میتوانند علاوه بر استفاده از امتیاز حساب خود بهصورت توأم، از اوراق صندوق ممتاز تا سقفهای 400، 500 و 600 میلیون ریال با توجه به مناطق مختلف جغرافیایی برای خرید و احداث واحد مسکونی از تسهیلات بهصورت توأم بانک مسکن استفاده کنند. مشتریان بانک مسکن که قبلاً از تسهیلات خرید مسکن بانک استفاده کردهاند همچنین میتوانند در زمان تعویض وثیقه یا تبدیل به احسن واحد مسکونی فعلی خود و یا انتقال مانده بدهی به خریدار واحد خود، از مابهالتفاوت تسهیلات از محل انواع حسابهای تعهدی و نیز اوراق صندوق ممتاز بهتنهایی یا توأم تا سقفهای 400، 500 و 600 میلیون ریال با توجه به مناطق مختلف جغرافیایی از تسهیلات فروش اقساطی خرید مسکن برخوردار شوند. مدت بازپرداخت تسهیلات فروش اقساطی مسکن در قالب خرید یا واگذاری سهم الشرکه از محل حسابهای صندوق پسانداز مسکن و صندوق پسانداز ساخت مسکن از 10 سال به 12 سال افزایش یافت.
به نقل از روابط عمومی اتحادیه املاک، حسام عقبائی رییس اتحادیه املاک بابیان اینکه این رشد حجمی معاملات در ماه گذشته را به فال نیک میگیریم گفت: حجم معاملات مسکن در آذرماه نسبت به ماه گذشته افزایش داشته است درصورتیکه با توجه به تعطیلات ماه صفر تصور میشد که معاملات در این زمان در همان حالت رکودی باشد و حتی کاهش پیدا کند اما آمار و ارقام نشان میدهد که در آذرماه 12638 واحد مسکونی در شهر تهران معاملهشده است. درصورتیکه در آبان ماه 12056 واحد مسکونی در تهران معاملهشده بود. بهعبارتدیگر 582 واحد مسکونی نسبت به ماه گذشته بیشتر معاملهشده است و ما امیدواریم این روند روبه رشد همچنان ادامه داشته باشد. عقبائی درباره کاهش حجم معاملات نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزود: بازار مسکن هنوز در رکود به سر میبرد و طبعاً رکود امسال نسبت به سال گذشته به دلایل مختلف بیشتر بوده است بنابراین طبیعی است که ما هنوز روند رو به رشد بالایی نداشته باشیم. رکود حاکم بر بازار مسکن ناشی از یک فرایند اقتصادی سهساله است و یکباره بر بازار ما ورود نکرده است به همین خاطر طی این سه سال هر بار شاهد رکود بیشتر بودیم بنابراین امسال نسبت به سال گذشته وضعیت بهتری بر بازار مسکن حاکم نبود اما همینکه توانستیم در آذرماه 582 واحد بیشتر معامله کنیم نشانه خوبی برای خروج از رکود است.
مشاور رئیسکل سازمان خصوصیسازی از تسهیل شرایط واگذاری جایگاههای سوخت در سراسر کشور خبر داد. سید جعفر سبحانی گفت: در شرایط جدید، واگذاری بلوکی حذفشده و قرار است بهصورت تکی هم فروخته شود. جایگاه سوخت ۱۵ استان به ارزش ۳۰۰ میلیارد تومانی در روز یکشنبه (۱۳ دی) به مزایده گذاشته میشود. سبحانی بابیان اینکه درمجموع بیش از ۲۰۰ جایگاه سوخت باارزش ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان برای فروش در فهرست واگذاری قرار دارد، افزود: پیش این قرار بود همه پول فروش یکجا دریافت شود اما در شرایط جدید، ۴۰ درصد نقد و بقیه در اقساط ۲ ساله دریافت میشود.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران گفت: مسئله برندسازی در جایگاهها روزهای اخیر در کشور مطرح بوده و این امر سبب میشود که شرکتهای داخلی و خارجی به مقوله برند در جایگاهها ورود پیدا کنند. بیش از 4 هزار جایگاه سوخت در کشور فعال است بنابراین برند سازی جزء برنامه استراتژی وزارت نفت بوده که باید به سمت برندسازی در جایگاهها حرکت کنیم بهطوریکه برندسازی 40 جایگاه در اصفهان بهزودی عملیاتی میشود.
حمیدرضا صالحی نایبرییس کمیسیون انرژی و محیطزیست اتاق بازرگانی تهران پیشبینی کرد که سال آینده روند کاهشی قیمت نفت خام ادامه پیدا کند و حتی احتمال رسیدن قیمت نفت به کمتر از ۱۰ دلار در سالهای آینده وجود دارد. به گفته وی کاهش قیمت نفت در سال ۲۰۱۵ با توجه به دلایلی ازجمله کاهش استفاده از سوختهای فسیلی، استفاده از انرژیهای نو، رکود اقتصادی در بزرگترین مصرفکننده نفت یعنی چین قابل پیشبینی و تحلیل بود. با توجه به این دلایل نمیتوان به بالا رفتن قیمت نفت در چند سال آینده خوشبین بود و باید حداقلهایی که برای قیمت نفت قابلتصور است را در بودجه کشور در نظر گرفت. از طرفی باید از این فرصت استفاده کنیم تا بتوانیم از اقتصاد نفتی فاصله بگیریم و صادرات غیرنفتیمان را تقویت کنیم. این احتمال وجود دارد که در بودجه سال ۱۳۹۶ قیمت نفت به ۲۵ دلار و برای سال ۱۳۹۷ به ۲۰ دلار کاهش بیابد. در سالهای گذشته و در دولت هفتم و هشتم قیمت نفت به ۷ دلار رسید بود اما وضعیت اقتصادی مطلوبتر بود. در زمان که قیمت نفت ۷ دلار بود جایگزینی برای نفت وجود نداشت اما در حال حاضر انرژیها و سوختهای نو و فسیلی جایگزین نفت هستند.
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهور درباره انحلال وزارت نیرو و یا ادغام این وزارتخانه با وزارت نفت، گفت: ادغام یا انحلال وزارت نیرو یک پیشنهاد جدی نیست، البته شاید شیطنت باشد، زیرا همواره سازمانهایی که کار آنها تدوین برنامه است، پیشنهادهایی ارائه میکنند. احتمالاً در برخی از شوراها بحث ادغام و انحلال صورت گرفته، موضوعی که البته درگذشته نیز مطرح بوده، اما وقتی به دولت رسید، چون مسائل بهتر و کارشناسی شده بود، اعلام شد که این موضوع مطرح نیست. در ادامه از جهانگیری درباره سرنوشت اجرای هدفمندی یارانهها در سال ۹۵ سؤال شد که وی در پاسخ گفت: اجرای هدفمندی یارانهها در سال آینده هم ادامه مییابد
اکبر سهیلیپور رییس هیئت عامل سازمان حسابرسی با اشاره به حسابرسی از صندوق بازنشستگی فولاد اظهار داشت: در حال حاضر پس از بررسیها و کارهای انجامشده از صندوق نشان میدهد، این صندوق 20 هزار میلیارد تومان کسری وجود دارد. کسری صندوق بر اساس محاسبه داراییها، بدهیها و تعهدات آینده حساب میشود و تفاوت ارزش آن به قیمت روز به دست میآید. وی با اشاره به تدوین استانداردهای بخش عمومی، تصریح کرد: در حال حاضر تعدادی از استانداردهای بخش عمومی بر اساس حسابداری تعهدی، تهیهشده و امیدواریم ظرف چند سال آینده در تمامی وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی این روش پیادهسازی شود. اکنون بسیاری از دستگاهها بر اساس حسابداری نقدی عمل میکنند و هرسال درآمد و هزینه مرتبط با سال را محاسبه میکنند، اما در حسابداری تعهدی، دارایی ثبتشده و عمر مفید اطلاعات وجود دارد.
شورای عالی اقتصاد در خصوص ادامه امضای قراردادهای تبدیل واحدهای نیروگاهی سیکل ساده به سیکل ترکیبی با بخش خصوصی داخلی و طرحهای تشویقی در این زمینه، نظر مساعد خود را اعلام کرد. چیت چیان وزیر نیرو در این خصوص گفت: "با اصرار فراوان به شورای اقتصاد و کمیته 3 نفره طرح تشویقات، آنها را متقاعد کردیم که قراردادهای این نیروگاهها صرفاً با شرکتهای سازنده داخلی منعقد شوند و جدیت بسیار بالایی در مورد اقدامات این حوزه در دست اجراست."
معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی بابیان اینکه 41 نیروگاه خصوصی در کشور 32 هزار مگاوات برق تولید میکنند، گفت: این آمار نشان میدهد 60 درصد برق کشور توسط بخش خصوصی تولید میشود، بنابراین تا سال،1400 هشتاد درصد برق کشور توسط بخش خصوصی تولید میشود. وی بابیان اینکه در حال حاضر سهم نیروگاههای سیکل ترکیبی 28 درصد است، گفت: تا سال 1420، سهم نیروگاههای سیکل ترکیبی به 60 درصد میرسد و در همان سال راندمان نیروگاهها از 37 درصد کنونی به 42 درصد میرسد. فلاحتیان با اشاره به اینکه 8 هزار مگاوات نیروگاه جدید نیاز داریم که در کشور احداث شود گفت:در طول برنامه ششم توسعه 26 هزار مگاوات نیروگاه جدید باید احداث شود. به گفته وی قیمت تمامشده برق در حال حاضر 100 تومان است و این عدد نشان میدهد که 37 تومان کسری داریم. وی با اشاره به اینکه در بخش سرمایهای نیازمند 6 هزار میلیارد تومان اعتبار هستیم که از این عدد 1500 میلیارد تومان از فروش انشعاب تأمین خواهد شد، گفت:در این بخش 4750 میلیارد تومان کسری سرمایه داریم و باید در بخش تولید برق نیز 3 میلیارد یورو سرمایهگذاری صورت گیرد. وی با اشاره به اینکه وزارت نیرو 25 هزار میلیارد تومان بدهی دارد، گفت: 16 هزار میلیارد تومان از این عدد به شبکه بانکی و 8 هزار و 100 میلیارد تومان نیز به فروشندگان برق خصوصی بدهکار هستیم. البته امسال چون بر اساس مصوبه دولت قدرت تهاتر نداشتیم بدهیها افزایش یافت. در بودجه 95، 8500 میلیارد تومان تحت عنوان ردیف جداگانه برای تحت پوشش قرار دادن مابهالتفاوت برق در نظر گرفته شود؛ بنابراین امیدواریم دولت در بودجه سال آینده 3500 میلیارد تومان برای زیرساختهای برق بودجه در نظر بگیرد. وی با اشاره به اینکه قرار است 8 هزار مگاوات نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی تبدیل شود، گفت: قرارداد این اقدام بستهشده است اما چون مشخص نیست چه ارگانی هزینه سوخت صرفهجویی از این بابت را باید پرداخت کند این موضوع بلاتکلیف مانده شود به گفته وی اگر این مشکل برطرف شود ظرف 30 ماه ما میتوانیم استارت سیکل ترکیبی شدن 8 هزار مگاوات نیروگاه گازی را بزنیم.
علیرضا دائمی معاون وزیر نیرو در امور برنامهریزی و اقتصادی گفت: در حال حاضر 26 طرح تحقیقاتی و توسعه فناوری مهم در وزارت نیرو در حال پیگیری است که یکی از این طرحها خودروهای برقی است. توزیع برق خودروهای برقی بر عهده وزارت نیرو خواهد بود و باید زیرساختهای آن را طوری فراهم آوریم که امکان شارژ خودروهای برقی در منازل مسکونی و دیگر اماکن تجاری واداری وجود داشته باشد. دائمی بابیان اینکه برق در آینده جایگزین بنزین در ایران خواهد شد، تصریح کرد: در حال فراهم کردن شرایطی هستیم که در زمانهای غیر پیک با نصب تجهیزات موردنیاز، شارژ خودروهای برقی در مکانهای مذکور انجام شود و در حال فراهم کردن شرایط ارتباط مناسب تولید باطری و خودرو برقی در ایران هستیم. دائمی در خصوص کاهش تلفات شبکه برق کشور گفت: از ابتدای سال 93 تاکنون تلفات شبکه انتقال و توزیع کشور بهطور متوسط از 14.8 درصد به 11 درصد رسیده است که این کار 660 میلیون لیتر در سال معادل نفت در مصرف سوخت صرفهجویی ایجاد خواهد کرد و 660 میلیون دلار صرفهجویی مالی به دنبال خواهد داشت. معاون وزیر نیرو ادامه داد: در نیمه نخست سال جاری حدود 5 میلیارد کیلووات ساعت صادرات برق به کشورهای همسایه داشتیم. باقیمتهای فعلی برق، سالانه 25 هزار میلیارد تومان دولت در این بخش یارانه به بخش مصرف میدهد و در بخش آب شرب نیز بدون در نظر گرفتن هزینه تأمین آب و با در نظر گرفتن هزینه دفتری 2100 میلیارد تومان یارانه دولتی پرداخت میشود و در بخش آب کشاورزی نیز این رقم 7 هزار و 600 میلیارد تومان است که درمجموع دولت برای مصرف آب و برق در طول یک سال 35 هزار میلیارد تومان به مردم یارانه پرداخت میکند.
آرش کردی مدیرعامل توانیر گفت: در حال حاضر بالغبر 73 هزار مگاوات ظرفیت نصبشده نیروگاهی در کشور داریم که رتبه 14 در بین سایر کشورها را دارا هستیم. سالانه به 5 هزار مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی در کشور نیاز داریم که باید در این زمینه برنامهریزی کرد. وی ظرفیت شبکههای انتقال، فوق توزیع و توزیع کشور را 340 هزار مگاوات عنوان کرد که این رقم 4.5 برابر ظرفیت نیروگاهی موجود بوده و معادل آن در سایر بخشها ظرفیتسازی صورت گرفته است. وی با اشاره به اینکه تا سال 1400 نیاز به 30 هزار مگاوات نیروگاه جدید داریم، اظهار داشت: تا 6 سال آینده نیاز به احداث 300 تا 400 پست جدید برق در کشور داریم که تحقق آن در بستر یک شبکه هوشمند قابلاطمینان امکانپذیر است.
وزیر نیرو بابیان اینکه تغییر جهت در سدسازی وزارت نیرو ایجادشده است، گفت: کار ساخت ۴ سد در کشور متوقفشده و تعداد زیادی از سدهایی که قرار بود ساخته شود، بازنگری شده و احتمال اینکه ساخت برخی از سدها متوقف شود وجود دارد. وزیر نیرو ادامه داد: در حال حاضر کاهش سرمایهگذاری در بخش آب و برق به حد مخاطرهآمیز رسیده و ریسک را بالابرده است. در قانون هدفمندی یارانهها مقررشده بود که قیمت آب و برق در سال 94 به قیمت واقعی خود برسد اما اینطور نشد. چیت چیان با اشاره به اینکه کاهش اعتبارات و محدودیت بازار سرمایه باعث شده تا بخش آب و برق با مشکل مواجه شوند، گفت: بخش خصوصی هماکنون آمادگی دارد در این دولت سرمایهگذاری کند و حتی میتواند 25 درصد سرمایه را با خود به این دو بخش بیاورد، اما چون باقی سرمایه باید از طریق تسهیلات بانکی به این 2 بخش ارائه شود، جرئت ورود به سرمایهگذاری را ندارد. وزیر نیرو بابیان اینکه تاکنون در بخش آبفا بیش از 4 هزار و 400 میلیارد تومان سرمایهگذاری از سوی بخش خصوصی صورت گرفته است گفت: این آمار و این عدد نشان میدهد که بیشتر از اعتباراتی که از دولت اخذشده است، بخش خصوصی در بخش آبفا سرمایهگذاری کرده است. وی با اشاره به اینکه در بخش برق نیز تلفات انرژی را از 15 درصد به 11 درصد رساندهایم، گفت: اجرای طرح هوشمند سازی شبکه در حال حاضر در برخی استانها آغازشده است و در 2 سال آینده سراسر کشور از این طرح بهرهمند خواهند شد.
علی آزاد دبیر انجمن شرکتهای راهسازی با اشاره به تلاش دولت برای جذب بخش خصوصی در سرمایهگذاری آزادراهها و کاهش سهم دولت در تأمین مالی احداث زیرساختهای آزادراهی کشور، اظهار داشت: سهم بخش خصوصی واقعی در اقتصاد کشور رقمی پایین است و اغلب شرکتهایی که شاید در برخی پروژههای عمرانی هماکنون فعالاند، نیمهدولتی هستند. همین 15 تا 20 درصد بخش خصوصی واقعی هم مایل هستند، سالانه گردش سرمایه داشته باشند، اما اگر بخواهند در یک پروژه آزادراهی سرمایهگذاری کنند باید رقمی سنگین در مدتزمان حدود پنج سال سرمایهگذاری کنند و سپس «هزار تومان؛ هزار تومان» در مدتزمان 20 سال بازگشت سرمایه داشته باشند که ازنظر منطق اقتصادی چندان جذابیتی ندارد. در صورت در نظر گرفتن تناسب بهرهوری و میزان سرمایهگذاری، ارقام عوارضی آزادراهها رقم بالاتر از نرخهای کنونی خواهد بود، اما چون ارقام عوارضی فعلاً بسیار کم است، هیچ جذابیتی برای سرمایهگذاران وجود ندارد. اگر تا پیشازاین هم بخش خصوصی در پروژههای آزادراهی سرمایهگذاری کرده است، اغلب بانکها بودهاند. وقتی نرخ عوارض آزادراهی تکلیفی است و دولت قیمتهای عوارضی را تعیین میکند، مشوقی برای بخش خصوصی نخواهد بود.
رییس سازمان خصوصیسازی از تلاش برای واگذاری تمام شرکتهای اصل ۴۴ تا پایان سال 1395 خبر داد و گفت: با برنامهریزی صورت گرفته بخش عمدهای از واگذاریها تا قبل از پاییز سال آینده از طریق روشهای مختلف عرضه خواهند شد. میرعلی اشرف عبدالله پوری حسینی گفت: هرچند در پیش بودن انتخابات پیش روی مجلس کمی از سرعت قطار خصوصیسازی کاسته، اما تلاش میشود تا قبل از پایان سال، سهام حدود 80 شرکت در سال جاری روی میز فروش قرار گیرد. وی بابیان اینکه هماکنون 120 شرکت در فهرست واگذاریهای سازمان خصوصیسازی باقیمانده، عنوان کرد: از مجموع شرکتهای باقیمانده حدود 40 شرکت در سال 95 واگذار خواهند شد. سازمان خصوصیسازی عزم خود را جزم خواهد کرد تا باوجود برخی سختیها و دشواریها با واگذاری همه شرکتهای باقیمانده در فهرست خصوصیسازی پرونده واگذاریهای شرکتهای اصل چهل و چهاری را ببندد. فهرست در حال واگذاریهای سازمان خصوصیسازی در سال 94 نام شرکتهایی همچون حملونقل بینالمللی خلیجفارس، خدمات حمایتی کشاورزی، کشت و صنعت نیشکر هفتتپه، ماشینسازی تبریز، پالایش نفت بندرعباس، توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور، گسترش زیست فنآوری، ریختهگری ماشینسازی تبریز، پتروشیمی هگمتانه، خدمات کیفیت آریا اس جی اس، عمران و مسکنسازان استان گلستان را در خود گنجانده و این در حالی است که در این فهرست نام شرکت صنایع فراساحل بهعنوان فروش قطعی آورده شده است.
اخبار مهم سیاسی:
وزارت خزانهداری آمریکا در نامهای به کنگره این کشور اعلام کرده است که دولت قصد دارد، تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال کند. به نوشته سایت شبکه فاکسیمیله، قرار است جمعاً یازده شخص و شرکت به بهانه ارتباط با برنامه موشکی ایران تحریم شوند. سایت شبکه بلومبرگ هم به نقل از یک منبع آگاه این خبر را تائید کرده است. شرکت بازرگانی «مبروکه» (Mabrooka) مستقر در دوبی و «حسین پورنقشبند» بنیانگذار این شرکت به دلیل کمک ادعایی به ایران برای تهیه فیبر کربن برای استفاده در برنامه موشکی، در فهرست تحریمها قرارگرفتهاند. همچنین شرکت دیگری در هنگکنگ بانام «آنهوی لند گروپ» (Anhui Land Group Co.) که آنهم به ادعای واشنگتن با آقای پورنقشبند در ارتباط بوده، برای ایجاد خط تولید فیبر کربن استفادهشده است. فیبر کربن ازجمله مواد مهم مورداستفاده در موشک برای ایجاد مقاومت در برابر گرمای شدید است. علاوه بر این، 5 مقام وزارت دفاع ایران در حوزه پشتیبانی نیروهای مسلح و شرکتهای وابسته به آنکه درزمینهٔ برنامه موشکی فعال هستند، در فهرست تحریم قرار میگیرند؛ اما سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در واکنش به اخبار منتشرشده درباره احتمال اضافه شدن افراد و شرکتهای جدید به تحریمهای قبلی آمریکا تصریح کرد: به هر اقدام مداخلهجویانه آمریکا علیه برنامههای دفاعیمان با تقویت توان دفاعی پاسخخواهیم داد. روحانی، رئیسجمهور ایران نیز واکنش شدیدی نشان داد. روحانی به وزیر دفاع برای تسریع در طراحی و تولید موشک دستور ویژه داد. یک مقام ارشد دولتی آمریکا در واکنش به دستور رئیسجمهور ایران به وزیر دفاع برای تسریع در طراحی و تولید موشک گفته که بنا نیست به همه اظهارنظرهای مقامات ایرانی واکنش نشان داده شود و آمریکا برای مقابله با تهدیدات موشکی ایران، کماکان با متحدان منطقهای خود همکاری میکند.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای بابیان اینکه توان موشکی ما قابل مصالحه و مذاکره نیست، گفت: پاسخ قاطع ما به آمریکا پیشبرد برنامههای دفاعی است. درنهایت دولت ایالاتمتحده آمریکا، اعمال تحریمهای اقتصادی جدید علیه جمهوری اسلامی ایران را به تعویق انداخت. این خبر را روزنامه والاستریت ژورنال به نقل از مقامات آمریکایی منتشر کرد تا از تصمیم تازه کاخ سفید برای به تعویق انداختن تحریمهای جدید علیه ایران خبر داده باشد. به نوشته این روزنامه، مقامات آمریکایی درعینحال گفتهاند که دولت این کشور همچنان به مقابله با برنامه موشکی ایران متعهد است و تحریمهایی که در وزارت خزانهداری آمریکا آمادهشده بود، همچنان روی میز است؛ چراکه آنها مدعی شدهاند که این تحریمها، مفاد توافق هستهای را نقض نمیکند. البته این روزنامه در ادامه آورده است که مقامهای آمریکایی زمانبندی مشخصی اعمال این تحریمها اعلام نکردهاند اما بر اساس اعلام کاخ سفید، قرار بود این تحریمها صبح چهارشنبه بهوقت واشنگتن اعمال شوند. آنها گفتند که دولت اوباما همچنان متعهد به مقابله با برنامه موشکی ایران است و تحریمهایی در دست توسعه است. آنها مدعی شدند که اعمال چنین تحریمهایی بر اساس توافق جامع اتمی (برجام) میان ایران و قدرتها، قانونی است. پس از انتشار اخباری درباره احتمال اضافه شدن 11 شرکت و فرد ایرانی و خارجی به فهرست تحریمهای تازه آمریکا به بهانه آزمایش موشکی عماد، وزارت خزانهداری آمریکا از اعلام این فهرست اجتناب کرده است.
اخبار مربوط به بورسها:
حسین فهیمی عضو هیئتمدیره سازمان بورس از ابلاغیه رئیسجمهور به معاون اول درباره تقسیمکار بین بازار سرمایه و پول خبر داد و گفت: در این ابلاغیه هرگونه تجهیز منابع بنگاههای بزرگ به عهده بورس گذاشته شد. دولت به دنبال تقسیمکار بین بازار سرمایه و بازار پول است و این سیاست در هیئت دولت مطرحشده و درنهایت طی نامهای از سوی رییسجمهور به معاون اول ابلاغشده اما هنوز به دغدغه تبدیل نشده است. در این ابلاغیه آمده که هرگونه تجهیز منابع بنگاههای بزرگ به عهده بورس باشد اما نهتنها الزامات این موضوع فراهم نیست بلکه باوجوداینکه چند سالی است این موضوعات مطرح است از نگاه آماری فاصله زیادی باهدف مدنظر وجود دارد. وی بابیان اینکه به نظر میرسد هنوز این صحبتها باوجود عمومیت پیدا کردن در نهادها و مسئولان تبدیل به دغدغه اصلی اقتصاد کشور نشده تا به سیاست کلان اقتصادی تبدیل شود، افزود: این گفتهها همچنان در سطح سخنرانیها باقیمانده و وقتی پای مراجع سیاستگذار حتی قوای سهگانه به این موضوع باز میشود، هماهنگی لازم دیده نمیشود. وی با اشاره به نزدیک شدن به ارسال لایحه بودجه به دولت اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که هرسال اثر خودش را در بازار سرمایه میگذارد نظام بودجهریزی کشور است. در سیستم بودجهریزی کشور فشار شدیدی از طرف دولت روی شرکتهای بورسی تحت عناوین مختلف وجود دارد. به گفته این مقام مسئول، به هم ریختن سازوکار واگذاری شرکتها، به هم ریختن قوانین پایدار و افزایش درآمد دولت از طریق شرکتهای پذیرفتهشده در بازار سرمایه بخشی از وضعیت فعلی بورس را زمینهسازی کرده است. وی بابیان اینکه از سال ۹۱ این وضعیت تشدید شده است، گفت: یکی از گامهای مهم برای رسیدن به نقطه مطلوب، رعایت الزاماتی است که در قوانین بالادستی به آن اشارهشده است بهعنوانمثال اگر به الزاماتی که در اصل ۴۴ قانون اساسی آمده پایبندی وجود داشته باشد، یک چشماندازی از سیاستهای کلان به سرمایهگذار داخلی و خارجی داده میشود؛ اما ازآنجاییکه برخی مواقع این اصول زیر پا گذاشته میشود و بهعنوانمثال شرکتها با قیمتگذاری اجباری وارد بازار میشوند، به اعتماد و اطمینان در بازار سرمایه ضربه زده میشود. در حال حاضر ضرورت حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه تبدیل به سیاستی ضد بازار سرمایه تبدیلشده است. در نظام بانکی و بهخصوص بانک مرکزی یک حرکتی شروعشده که نهتنها هیچ حمایتی از ابزارهای جدید و نهادهای مالی جدید وابسته با بازار سرمایه نمیکند بلکه برخلاف آن اقداماتی انجام میشود.
مدیر امور عملیات سهامداران شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) از صدور 19 کد سهامدار خارجی در آذرماه 94 خبر داد. به نقل از روابط عمومی سمات، فریبا اخوان افزود: 11 سهامدار حقیقی از کشورهای آلمان و روسیه (هرکدام دو نفر)، ژاپن، سوییس، سوئد، ازبکستان، لبنان، انگلیس و افغانستان ماه گذشته با پشت سر گذاشتن مراحل قانونی، کد معاملاتی فعالیت خود را در بازار سرمایه ایران دریافت کردند. وی اظهار داشت: 8 سرمایهگذار حقوقی خارجی نیز ماه گذشته کد سهامداری خود را از شرکت سپردهگذاری مرکزی کسب کرد تا تعداد سرمایهگذاران حقوقی خارجی فعال در بازار سرمایه ایران به عدد 55 برسد. اخوان بابیان اینکه روند ورود سرمایهگذاران خارجی به بازار سرمایه ایران افزایش چشمگیری داشته است، گفت: سال گذشته 121 کد برای سرمایهگذاران خارجی صادر شد اما از ابتدای امسال تا پایان آذرماه تعداد 167 کد برای سرمایهگذاران خارجی صادرشده است.
مسعود نیلی، مشاور اقتصادی رئیسجمهور به بیان دیدگاههای خود در مورد الزامات کاهش نرخ بهره بانکی و طرح انتشار اوراق بدهی پرداخته است. مهمترین سخنان وی درباره نرخ سود بانکی و تأمین سرمایه بنگاهها در شرح ذیل آمده است:
*یکراه این است که بنگاههای بزرگ از طریق بازار سرمایه تأمین مالی شوند و بنگاههای کوچک و متوسط از سیستم بانکی. اگر بخواهیم بنگاههای بزرگ از طریق بازار سرمایه تأمین مالی شوند، یکراه رایج انتشار اوراق بدهی است که تضمین بانکی برای این اوراق مسئلهساز است. چون اگر فرضاً دولت و بنگاههای بزرگ نتوانند لوازم اعتمادبخش برای اوراق خود را فراهم کنند بانک با چه پشتوانهای باید این اوراق را تضمین کند؟ انتقال ریسک بنگاهها از طریق تضمین بانک به بانکها میتواند ضربه شدیدتری به بدنه نظام بانکی کشور باشد. |
*ریشه مشکل نرخ بهره به این برمیگردد که نقدینگی قفلشده است؛ یعنی آن پولی که باید بهصورت برگشت تسهیلات به بانک برگردد، بهعنوان سپرده به بانک میآید درنتیجه بانک برای نگهداری این پول باید هزینه پرداخت کند و به آن سود بدهد. درنتیجه نرخ سود سپرده در فرایند جمعآوری سپرده، بالا میرود. وقتی وامی گرفتهشده و به بانک بازپرداخت نشده است، بهعنوان سپرده و با سود بالای 20 درصد به بانک بازمیگردد، درحالیکه باید با هزینه صفر به بانک بازمیگشت؛ بنابراین برداشت من این است که همهساله مطالبات معوق، بدهیهای دولت و سرمایهگذاری که بانکها در بخشهایی مثل ساختمان انجام دادهاند بیشترین تأثیر را در مسئله نرخ بهره گذاشته است. در حال حاضر کاهش نرخ مستقلات پایین آمده ارزش دارایی بانکها با کاهش مواجه شده که اثر بدی گذاشته است. باید این موضوع را حل کنیم. برای حل مشکل نرخ بهره باید مسئله بدهیها را حلوفصل کرد. |
*قبول دارم که اگر تقاضای بنگاههای بزرگ از بانکها به بازار سرمایه شیفت کند، موضوع تخصیص منابع را اصلاح میکند اما به نظرم مشکل نرخ بهره اینجا نیست. |
*بازار اوراق و بدهی در اقتصاد باید درست شود اما باید مراقب بود آن بلایی که بر سر سیستم بانکی در دهه 80 آمد، این بار حادث نشود. آن زمان حجم تسهیلات بدون آنکه ظرفیت آن در بانکها ایجاد شود، بهیکباره رشد کرد. باید زیرساختها و چارچوبهای لازم برای این کار ایجاد شود بعد ابزار آن به راه بیفتد. در دهه 80 بدون آنکه نظام کنترلی درستی وجود داشته باشد، در حجم بالایی تسهیلات پرداخت شد و در حال حاضر مسئله مطالبات معوق را به وجود آورده است. |
*اگر بخواهیم در بازار سرمایه بهطور قاعدهمند در جهت گسترش بازار بدهی حرکت کنیم، سرعت این حرکت از یکمیزانی نمیتواند بیشتر باشد؛ اما نمیشود بازار اوراق بدهی را در محدوده 100 تا 150 هزار میلیارد تومان راهاندازی کرد. چنین ظرفیتی وجود ندارد که چنین حجمی از اوراق در اقتصاد ایران باشد. |
*سال گذشته پژوهشکده پولی و بانکی گزارشی منتشر کرد که نشان میداد بنگاههای بزرگ سهم بالایی در جذب تسهیلات بانکها دارند. تخفیف مالیاتی به بنگاههای بزرگ برای تأمین سرمایه از طریق بازار سرمایه میتواند محرک بنگاههای بزرگ باشد که کمتر به سراغ بانکها بروند اما نکته این است که طبق گزارش پژوهشکده پولی و بانکی، بانکها هم انگیزه ندارند به بنگاههای کوچک و متوسط وام بدهند و به دلایل مختلف ترجیح میدهند به بنگاههای بزرگ وام بدهند. |
*موضوع ارائه تخفیف به بنگاههای بزرگ برای تأمین اعتبار از بازار سرمایه را در دولت دنبال کردهایم و پیش هم رفته است اما با دو مشکل مواجهیم. مسئله تضمین بانکها و اینکه باید وزارت اقتصاد را متقاعد کنیم تا به تخفیف مالیاتی تن دهد. این دو موضوع اگر حل شود، این راه مثبت خواهد بود. |
شرکت توکا رنگ فولاد سپاهان که از 23 شهریور بهعنوان شصتمین شرکت در بازار دوم معاملات فرابورس درجشده که مدیران این شرکت فردا آخرین وضعیت مالی و عملیاتی را به رسانهها اعلام خواهند کرد تا امکان عرضه اولیه 10 درصد سهام آن در هفته جاری فراهم شود. بر اساس این گزارش، این عرضه در صورت نهایی تشریفات قانونی و نظر مساعد مسئولان فرابورس، احتمالاً " سهشنبه جاری در بازار دوم معاملات فرابورس و از سوی کارگزاری مهرآفرین انجام خواهد شد. شتوکا " از سال 85 در استان اصفهان آغاز به کارکرده و سرمایه اسمی آن 7 میلیارد تومان و با سال مالی آن 29 اسفند است.
اخبار مربوط به تعاملات بینالمللی ایران:
مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی بابیان اینکه محدودیت دریافت پول و صادرات محصولات از کشورهای مختلف دنیا با امضای قرارداد با یک بانک اسپانیایی برطرف شد، گفت: برای نخستین بار در پنج سال گذشته و پیش از اجراشدن برجام، ایران توانست پول حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی را در یک بانک اروپایی دریافت کند. وی به امضای قرارداد تجاری بین شرکت بازرگانی پتروشیمی با انجمن سازندگان کشور اسپانیا اشاره کرد و افزود: برای اخذ تضمینهای بانکی موردنیاز و عملیاتی شدن این قرارداد، به یک قرارداد مالی با بانکهای اسپانیایی موردقبول سازندگان و خریداران محصولات پتروشیمی ایران نیاز بود. بر این اساس، مذاکرههای حضوری با یکی از بانکهای اروپایی انجام و تیرماه امسال حسابی به نام شرکت بازرگانی پتروشیمی در این بانک افتتاح شد. وی گفت: باوجود محدودیتهای شدید بینالمللی، موفق به امضاء قرارداد (موسوم به قرارداد Escrow Account Agreement) بین شرکت بازرگانی پتروشیمی و یک بانک اروپایی شدیم. بر اساس این قرارداد و توافقهای انجامشده با بانک و دریافت مجوز رسمی از دولت و بانک مرکزی کشور اسپانیا، محدودیت دریافت وجوه و صادرات محصولات از کشورهای مختلف دنیا رفع شد.
شرکت بیمه فرانسوی - اروپایی آرکا بهعنوان اولین بیمهگر تخصصی در حوزه حملونقل به ایران میآید. سید ابوالفضل موسوی فاضل رییس هیئتمدیره شرکت درسا نماینده انحصاری شرکت بیمهگر آرکا (Reseau Courtage Assurance Alliance) اعلام کرد، این شرکت بیمهگر فرانسوی که بهصورت تخصصی درزمینهٔ بیمه حملونقل بینالملل در سطح اروپا، آمریکا و آفریقا فعالیت میکند به ایران میآید. بر اساس رایزنیهایی که با مدیریت شرکتهای بیمه فرانسوی و خصوصاً شرکت آرکا انجام شد، بیان میکردند که مقامات اقتصادی و دولتی کشور فرانسه صریحاً اعلام مینمایند که هنوز زمان دقیقی برای رفع تحریمها و خصوصاً لغو تحریم بیمه اعلام نگردیده است و نیازی حتّی به آماده شدن جهت حضور در بازار ایران نمیباشد و هیچیک از شرکتهای بیمه و بیمهگر فرانسوی رسماً به ایران نیامدهاند ولیکن بر اساس توافق و قرارداد به امضا رسیده فیمابین شرکت درسا تسنیم و آرکا، قرار بر این است که شرکت مزبور بهعنوان بیمهگر تخصصی حملونقل به ایران ورود پیداکرده و اقدام به ایجاد شعبه در داخل ایران نماید.
معاون امور بازاریابی و تنظیم روابط سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرد: در 9 ماه سال 1394، 145 هیئت تجاری، اقتصادی و سرمایهگذاری با سه هزار و 763 نفر از 48 کشور به ایران سفر کردند. میرابوطالب بدری گفت: از این میان، 71 هیئت با دو هزار و 640 نفر از قارههای اروپا و آمریکا، 41 هیئت با 702 نفر از آسیا و اقیانوسیه و 34 هیئت با 421 نفر از کشورهای عربی و آفریقایی وارد ایران شدند. در این مدت بیشترین آمار سفر به کشورمان را آلمانها با اعزام 12 هیئت به خود اختصاص دادند و پسازاین کشور، عراق با اعزام 11 هیئت، ژاپن هشت هیئت، چین هفت هیئت، لبنان و عمان هرکدام شش هیئت، ایتالیا، ترکیه، صربستان و ونزوئلا هرکدام پنج هیئت، انگلستان، آفریقای جنوبی، قزاقستان و هندوستان هرکدام با چهار هیئت، روسیه، هلند، اندونزی، برزیل، کره جنوبی، لهستان، تایلند و جمهوری چک هرکدام با سه هیئت، پاکستان، سوئیس، فرانسه، مجارستان، آذربایجان و تونس هرکدام با دو هیئت، بلژیک، بنگلادش، سریلانکا، سوئد، کرواسی، کنیا، گینه استوایی، لیتوانی، مالزی، نیوزلند، نیجر، نروژ، ارمنستان، افغانستان، الجزایر، اتریش، اوکراین، اوگاندا و اسپانیا هرکدام با یک هیئت در جایگاه بعدی قرار دارند. بدری در ادامه به تعداد و سطح اعضای هیئتهای اعزامی به ایران نیز اشاره کرد و گفت: ایتالیا آذرماه سال جاری با اعزام 360 نفر به ریاست معاون وزیر توسعه اقتصادی خود بزرگترین هیئت تجاری خارجی بود که در 9 ماهه سال 94 وارد ایران شد.
اجلاس بینالمللی جهان و فرصتهای همکاری با ایران با رویکرد همکاری اقتصادی، مالی و بانکی، بازرگانی، صنعتی، گردشگری، عمرانی و معدنی با حضور سفرا، رایزنان بازرگانی و نمایندگان اقتصادی کشورهای جهان در ایران به همت بخش خصوصی و همکاری وزارت امور خارجه برگزار میشود. اجلاس بینالمللی جهان و فرصتهای همکاری با ایران هشتم و نهم بهمنماه قرار است در هتل المپیک تهران برگزار شود که فرصت مناسبی برای شناساندن فرصتهای تجاری و صنعتی ایران برای سرمایهگذاران خارجی است.
مظفر علیخانی در مورد وضعیت بازار افغانستان و حجم مبادلات تجاری این کشور با ایران، اظهار داشت: افغانستان در طی سالهای گذشته همیشه بهعنوان 5 بازار اول صادراتی ایران بوده است و در حال حاضر جایگاه خودش را حفظ کرده، بهطوریکه علیرغم کاهش صادرات غیرنفتی طی 8 ماه امسال در کشور، صادرات ما به افغانستان حدود 4 درصد و معادل 1.7 میلیارد دلار بوده است که میتواند سالانه به 5 میلیارد دلار هم برسد. وی به این نکته اشاره کرد که بیش از 90 درصد مایحتاج افغانستان از طریق واردات تأمین میشود و افغانها با توجه به نزدیکی فرهنگ، زبان و مرز مشترک با ایران ترجیح میدهند تا کالاهای موردنیاز خود را از برندهای خوب ایرانی، تأمین کنند؛ چراکه ذائقه و الگوی مصرف آنها نیز به تولیدات ما نزدیکتر است. علیخانی عمده کالاهای صادراتی ایران به افغانستان را پوشاک، منسوجات، دارو، مواد غذایی، لوازمخانگی، مصالح ساختمانی، آشامیدنیها عنوان کرد و افزود: حتی فرش، موکت و زیرانداز مصرفی افغانستان از ایران تأمین میشود و این بازار کشش خوبی برای صادرات کالای پلاستیکی دارد. دبیر کل اتاق مشترک ایران و افغانستان مهمترین مانع واردات کالا از افغانستان را قرنطینه و تعرفه حقوق ورود کالاها عنوان کرد و افزود: افغانها به دنبال برقراری نظام تعرفه ترجیحی با ایران هستند تا از تخفیفات گمرکی برخوردار شوند و این بحث در کمیسیون ماده یک مطرحشده تا تعرفه برخی کالاها کاهش یابد. وی صدور روادید برای تردد تجار دو کشور را یکی دیگر از موانع عنوان کرد و گفت: برای صدور ویزای 120 یورو از هر دو کشور دریافت میشود، درصورتیکه میتوانیم صدور روادید را حداقل برای بازرگانان دو کشور برداریم. وی به این نکته اشاره کرد که حوزه IT و ICT به دلیل زبان مشترک در افغانستان برای شرکتهای ایرانی جای کار بسیار دارد، اما ما آنطور که بایدوشاید در این حوزه ورود نکردهایم. فعالیت درزمینهٔ تولید و انتشار کتابهای دانشگاهی، علمی و درسی و همچنین فعالیت در عرصه اقتصاد بهداشت از دیگر مواردی است که باید بازرگانان و فعالان ایرانی بیشتر به آن در بازار افغانستان توجه کنند.
اخبار مرتبط با شرکتها و صنایع:
به نقل از اکونومیک تایمز، ایران و هند برای افزایش مبادلات بانکی و تجاری و سرمایهگذاری و نیز تسهیل در پرداختیها به دنبال توسعه فعالیتهای بانکی دو کشور هستند. بانکهای ایرانی پاسارگاد، پارسیان شعبههایی را در ایالتهای بمبیی و دهلی هند بازگشایی خواهند کرد و بانک سامان فعالیت بانکی مستقلی در هند انجام خواهد داد. همچنین بانک هندی هم شعبهای در ایران خواهد داشت این تصمیم اخیراً در نشست کمیته مشترک دو کشور تصمیمگیری شد. علاوه بر این در این کمیته درباره فعالیتهای بیمهای، توریسم، انرژی و زیرساخت، بنادر، راهآهن موضوعات مشاورهای و تجاری مذاکره شده است. علی طیبنیا وزیر اقتصاد ایران رئیس این هیئت ایرانی بود. منابع رسمی اعلام کردند که همکاری بانکی و بیمهای بین دو کشور حیاتی خواهد بود.
شهریاری مدیرعامل پتروشیمی دماوند گفت: صنعت پتروشیمی از زمان تأسیس دچار تغییر و تحولات بسیاری بوده بهطوریکه از سال 37 شاهد پیدایش و جنگ تحمیلی بوده است که بعد از یک دوره یعنی بین سالهای 76 تا 83 توانست به اوج برسد اما متأسفانه در طی یک دوره ششساله با رکود مواجه شده است. در حال حاضر وضعیت پتروشیمی چندان قابل و توجیه نیست بنابراین برای رسیدن به ظرفیت بالا باید جهشی در این صنعت صورت گیرد. پتروشیمی دماوند بهصورت مجتمعهای مختلف در حال فعالیت است بهطوریکه دو هاب بزرگ پتروشیمی را در منطقه عسلویه و ماهشهر اجرا میکند. هماکنون پتروشیمی دماوند سرویسهای جانبی زیرمجموعه 22 شرکت پتروشیمی را انجام میدهد که با ثمر رساندن آنها ظرفیت تولید این پتروشیمی به 30 میلیون تن افزایش پیدا خواهد کرد.
دبیر انجمن سیمان بابیان اینکه دولت درزمینهٔ آلودگی هوا هیچ درخواستی برای توقف تولید کارخانههای سیمانی نداشته است، گفت: تولید 30 تا 35 کوره از 97 کوره فعال در 71 کارخانه سیمانی کشور به دلیل قطع گاز یا مشکل فنی متوقفشده است. وی درعینحال با اشاره به اجرای طرح فیلتراسیون در کارخانههای سیمانی و رسیدن آلایندگی این کارخانهها به سطح استانداردهای جهانی، گفت: میزان آلایندگی کارخانههای سیمان بهصورت آنلاین توسط سازمان محیطزیست کنترل میشود و سازمان محیطزیست در صورت لزوم، به کارخانهها تذکر لازم را خواهد داد. در سال گذشته، قطع تولید شرکتهای سیمانی باهدف صرفهجویی در مصرف گاز صورت گرفت و قرار بود شرکت گاز مبلغی را بابت صرفهجویی از این محل در قبوض گاز کارخانههای سیمانی لحاظ کند که این اتفاق عملی نشد. ظاهراً این مسئله در لایحه بودجه سال 95 نیز موردتوجه قرار نگرفته و فکری برای پرداخت طلب کارخانههای سیمانی نشده است.
وزارت صنعت اعلام کرد: بهمنظور حمایت از صنعت دامداری کشور و بهبود شرایط این صنعت مقرر شد از تاریخ اول دیماه سال جاری، کارخانجات لبنی هر کیلو شیر خام را با نرخ 1000 ریال از دامداران افزایش خریداری نمایند. بر اساس این تصمیم که با هماهنگی با کارخانجات لبنی و فعالان صنعت دامداری گرفتهشده است، کارخانجات لبنی میتوانند قیمت فرآوردههای لبنی پرمصرف ازجمله شیر، ماست و پنیر تولیدی خود را به نسبت قیمتهای مصوب سال 1393 حدود 6 درصد افزایش دهند. این گزارش حاکی است؛ قیمت سایر محصولات لبنی بر اساس مفاد بند (د) مصوبات هجدهمین جلسه ستاد هدفمندسازی یارانهها تابع شرایط عرضه و تقاضا بوده و با رعایت ضوابط قیمتگذاری هیئت تعیین و تثبیت قیمتها و درصدهای سود مصوب راسا از سوی واحدهای تولیدی، توزیعی و خدماتی انجام میشود.
خلاصه اطلاعات و ارقام معاملات:
مجموع معاملات صورت گرفته در بازار سرمایه (با احتساب معاملات صورت گرفته در بازار بلوک) در روز جاری به مبلغ 1219.1 میلیارد تومان رسید که از این میان سهم اوراق بدهی 1098.8 میلیارد تومان و سهم معاملات عمده (شامل بازار بلوک) 31 میلیارد تومان بود. ارزش اوراق بهادار مبادله شده امروز در بورس اوراق بهادار تهران به مبلغ 1086.2 میلیارد تومان و در فرابورس به مبلغ 132.9 میلیارد تومان رسید که قطعیت معامله عمده پالایشگاه بندرعباس با 1007.4 میلیارد تومان بیشترین حجم را در بورس و معامله بلوکی اوراق صکوک اجاره رایتل با 40.1 میلیارد تومان بیشترین حجم معامله را در فرابورس به خود اختصاص دادند. گروه محصولات فلزی با 11.8 میلیارد تومان و گروه بانک با 11.3 میلیارد تومان بیشترین سهم را در معاملات امروز بورس نسبت به سایر صنایع از آن خود کردند. نهایتاً شاخص کل بورس اوراق بهادار 9 واحد و شاخص قیمت 3 واحد رشد یافت ولیکن شاخص فرابورس 2 واحد کاهش داشت. شاخص کل بورس تهران با رشد امروز خود به عدد 61700 واحد و شاخص قیمت به 23933 واحد رسید. صنایع شیمیایی ایران با 28 واحد بیشترین اثر مثبت و هلدینگ نفت و گاز تأمین (تاپیکو) با 29 واحد بیشترین اثر منفی را بر شاخص کل بورس داشتند.
وضعیت نمادهای صنعت سیمان:
فضای عمومی حاکم بر معاملات نمادهای صنعت سیمان امروز در ابتدای بازار چندان مناسب نبود لیکن تدریجاً جو بهبود یافت و اغلب نمادها به دامنه مثبت کشیده شدند و بعضاً شاهد تشکیل صفهای خرید البته نهچندان سنگین بودند. نماد حق تقدم سیمان هرمزگان پس از اتمام معاملات به دلیل خاتمه مهلت پذیرهنویسی متوقف شد. از میان 33 نماد باز این صنعت، امروز 24 نماد (شامل 1 نماد حق تقدم) با حجم معاملاتی معادل 5470 هزار سهم و ارزش معاملاتی برابر با 9044 میلیون ریال مورد معامله قرار گرفتند. حجم و ارزش معاملات نمادهای این صنعت از روز چهارشنبه گذشته بسیار بهتر بود. از میان نمادهای معاملهشده و بر پایه قیمتهای پایانی 3 نماد منفی، 6 نماد بدون تغییر قیمت و مابقی نمادها مثبت بودند. حق تقدم سیمان هرمزگان با 647 هزار سهم به ارزش 2005 میلیون ریال حدود 22 درصد ارزش معاملات و سیمان کرمان با 395 هزار سهم به ارزش 1266 میلیون ریال معادل 14% ارزش معاملات نمادهای صنعت سیمان را به خود اختصاص دادند. 10 نماد سیمان اردبیل، خاش، دشتستان، دورود، شمال، اصفهان، فارس، مازندران، هگمتان و نیریز امروز شاهد انجام معاملاتی نبودند.
امروز هر سه لیدر صنعت سیمان شرایط نسبتاً خوبی را تجربه کردند. نمادها در ابتدا در دامنه منفی آغاز ولیکن باگذشت مدتزمان کوتاهی مثبت و بهصف خرید هم رسیدند. ارز معاملات سه نماد به حدود 250 میلیون تومان رسید که گرچه در قیاس با روزهای گذشته بهتر بود ولیکن مجموعاً مبلغ بسیاری نازلی است.
تغییرات سهامداران بالای ۱% صنعت سیمان:
بر اساس اطلاعات منتشره توسط شرکت مدیریت فنآوری بورس تهران، در روز چهارشنبه گذشته تنها در نماد سیمان شاهرود 1 شخص حقیقی خریدار سهام بوده و سایر سهامداران مهم این صنعت به ایفای نقش در بازار سرمایه نپرداختهاند.
مقصود پورابولی
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.