به نظر بحران ناشی از جریان خبری روز یکشنبه تا حدودی جمعوجور شد اما چالشهای این ماجرا تا مدتها همراه بازار خواهد بود و حجم و ارزش معاملات را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بسیاری بر این عقیدهاند تجربه تلخ چنین نامهها و اتفاقاتی باعث شده تا سهامداران اعتمادی به بدنه بازار نداشته باشند. البته در این بین، گزارشهای ماهانه شرکتها و برخی اخبار مثبت سیاسی میتواند تا حدی تمرکز بازار را تغییر دهد و حتی مسیر برخی صنایع را موقتاً از جو کلی جدا کند.

1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : بورس تهران معاملات سومین روز هفته را تحت تاثیر تکذیبیه سران قوا درخصوص واگذاری سهام تودلی خودروییها و همچنین اظهارات مثبت ترامپ مبنی بر «مذاکرات خوب با ایران» و در پیش بودن دور بعدی گفتوگوها، با چهرهای به مراتب بهتر و آرامتر از بازار یکشنبه آغاز کرد. با این حال هنوز دقایق نخست معاملات را پشت سر نگذاشته بودیم که بواسطه بیاعتمادی ایجاد شده نسبت به بگیر و ببندهای گروه خودرو، موج عرضه دیگری از راه رسید و طیف وسیعی از نمادها را تا پائینترین سطح معاملات روزانه هدایت کرد. اما با گذر از نیمه ابتدایی بازار و به کمک فعالیت جدیتر صندوقهای حمایتی و حقوقیها فضا به تعادل رسید و حتی در یکساعت پایانی شاهد رنجهای رو به بالا و تحرکات خوبی بودیم و در همین راستا 56 درصد از نمادها در دامنه مثبت به کار خود خاتمه دادند. برآیند کلی این نوسانات، رشد اندک 0.25 درصدی شاخص کل بود. ارزش معاملات نیز 11.5 همت گزارش شد که 15 درصد بیشتر از ارزش معاملات یکشنبه است و حدود 630 میلیارد تومان از پولهای خارجشده در روزهای اخیر، مجدداً به بازار بازگشت.
به نظر بحران ناشی از جریان خبری روز یکشنبه تا حدودی جمعوجور و مدیریت شد اما چالشهای این ماجرا تا مدتها همراه بازار خواهد بود و حجم و ارزش معاملات را تحت تاثیر قرار خواهد داد. ماجرا از جایی آغاز شد که دبیرخانه شورای سران قوا، نامهای مبنی بر توقف واگذاری شرکت سایپا را به وزارت صمت (با رونوشت به خودروسازان) ارسال کرد. در پی این نامه، ایرانخودرو و سایپا اقدام به شفافسازی و منعکس کردن کلیات اخبار مربوطه نمودند. اما وقتی این موضوع جنجالبرانگیز شد، اطلاعرسانی سران قوا اصل ماجرا را تکذیب کرد ! همین تناقضها باعث شد معاملهگران و سهامداران به این جمعبندی برسند که اصل نامه واقعاً وجود داشته و لذا بواسطه پابرجا بودن ابهامات، واکنش محتاطانه بازار و فاصله گرفتن از نمادهای پرحاشیه کاملاً طبیعی است. بسیاری بر این عقیدهاند تجربه تلخ چنین نامهها و اتفاقاتی باعث شده تا سهامداران اعتمادی به بدنه بازار نداشته باشند. البته در این بین، گزارشهای ماهانه شرکتها و برخی اخبار مثبت سیاسی میتواند تا حدی تمرکز بازار را تغییر دهد و حتی مسیر برخی صنایع را موقتاً از جو کلی جدا کند، اما در مجموع، نگاهها همچنان به اخبار و تحولات گروه خودروست.
اما در کنار اخبار و حواشی گروه خودرو باید نیمنگاهی هم به مسائل سیاسی داشت. اگرچه ترامپ روز گذشته اعلام کرد مذاکرات با ایران خوب پیش میرود و بهزودی زمان نشست بعدی اعلام خواهد شد، اما خروج ناگهانی ویتکاف از مذاکرات روز جمعه و برخی اظهارات عراقچی نشان میدهد که این ماجرا هنوز پیچیدگیهای زیادی دارد و شاید در کوتاهمدت توافق اثرگذاری را نداشته باشیم. با این حال، طرفین همچنان به ادامه گفتوگوها پایبند هستند و هیچکدام حاضر به پذیرش تبعات بنبست در مذاکرات نیستند. به باور برخی از تحلیلگران، عمان مسیر جدیدی را پیشروی طرفین قرار داده که تعلیق چندساله فعالیتهای غنیسازی ایران در برابر تعدیل بخشی از تحریمهای آمریکا را پیشنهاد میکند؛ مدلی که نه برای ایران بهمعنای «شکست» است و نه برای واشنگتن بهعنوان «عقبنشینی».
البته تحقق چنین توافقی، به سه شرط اساسی وابسته است: نخست، نگاه واقعبینانه هر دو کشور به اصل ماجرا و توجه ویژه ایران به شرایط منطقه و داخل کشور. دوم، پذیرش مذاکرات مستقیم و بیواسطه. و سوم، ارتقای سطح مذاکرات به مرحله تصمیمگیری نهایی. این مورادی که عنوان میشود، صرفا بر اساس گمانهزنیهاست و واقعا کسی نمیداند پشت دربهای بسته چه میگذرد.
در هر حال، بازار باید خود را برای این موضوع آماده کند که شاید در کوتاهمدت خبری از توافق چشمگیر نباشد و روند مذاکرات وارد مرحلهای زمانبر شود. جریان پول با این دست اخبار و اتفاقات، ماه عسل مذاکرات را رو به پایان تلقی کرده و آن را در هسته سخت و جدی میبیند و لذا به نظر هر چه جلوتر برویم، برای مقطعی شاهد کاهش حجم و ارزش معاملات باشیم. بهویژه اینکه تحولات در گروه خودرو کمی پیچیده و مبهم شده و اعتمادی که در این مدت بهسختی ایجاد شده بود، خدشهدار شده است ...
و اما بحث آخر گزارش امروز را با موضوعی به نام قطعی برق به پایان میبریم که این روزها تبدیل به پاشنه آشیل بازار شده است. در گذشته شرکتهایی نظیر فولاد خوزستان، فولاد ارفع، پتروشیمی زاگرس، فولاد کاوه، پتروشیمی کرمانشاه و ... لیدرهای بازار بودند اما این روزها میبینیم که این شرکتها و بطور کل صنایع مادر بواسطه بیتدبیری و بیکفایتی دولتها گوشهگیر شدهاند ! صورتهای مالی این شرکتها نشان میدهد که زمستان گاز ندارند و در تابستان برق ! و البته گازی هم که تحویل این شرکتها میشود، با نرخی محاسبه میشود که حتی در اروپا هم که واردکننده گاز است، چنین نرخی از شرکتها دریافت نمیشود ! اثرات ناترازی گاز به شکل عجیبی در گزارش 12 ماهه بسیاری از شرکتها دیده شد.
اما در شرایطی عنوان شده بود دولت قطعی برق امسال را بهخانوارها تحمیل میکند و تلاش ویژهای برای توقف خاموشی صنایع در تابستان امسال دارد، نهتنها این وعده دولت عملی نشد که این بار زودتر از سالهای اخیر شاهد آغاز خاموشیها هستیم ! این اتفاق حاصل ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.