سرود «ای ایران ایران» با صدای ماندگار محمد نوری یکی از پرآوازهترین سرودهای ملی ایران است. در این گزارش به معرفی ترانهسرای این اثر، اولین اجرا، متن کامل شعر و معنای شعر پرداخته شده و نگاهی گذرا به زندگی هنری محمد نوری داریم.

بورس24 : سرود «ای ایران ایران» با صدای ماندگار محمد نوری یکی از پرآوازهترین سرودهای ملی ایران است. در این گزارش به معرفی ترانهسرای این اثر، اولین اجرا، متن کامل شعر و معنای شعر پرداخته شده و نگاهی گذرا به زندگی هنری محمد نوری داریم.
سرود «ای ایران ایران»؛ نماد عشق به وطن
سرود ملی و شورانگیز «ای ایران ایران» با اجرای محمد نوری، همواره جای خاصی در دل ایرانیان داشته است.
شعر آهنگ «ایران» سرودهی تورج نگهبان و آهنگسازی آن توسط محمد سریر انجام شده است. این اثر برای اولینبار در آلبومی به نام «دلاویزترین» در سالهای ۱۳۶۰ منتشر شد. شعر این آهنگ با بیانی پراحساس و لحنی حماسی، به ستایش فرهنگ، تاریخ و هویت ایران میپردازد و حس وطندوستی را در شنونده تقویت میکند.
تورج نگهبان با زبانی ساده و سرشار از عشق به ایران، این ترانه را سرود که یکی از زیباترین آثار او به شمار میرود. ملودی این اثر، ساختهی محمد سریر، فضایی حماسی و در عین حال احساسی خلق میکند و به محمد نوری امکان میدهد تا قدرت صدای بینظیر خود را به نمایش بگذارد.
آهنگ «ایران» یا «ای وطن»، یکی از شاهکارهای محمد نوری، از محبوبیت ویژهای برخوردار است. این اثر نخستینبار در دوران پس از انقلاب اسلامی و در حالی منتشر شد که ایران درگیر جنگ تحمیلی بود. به همین دلیل، این آهنگ با تقویت حس وطنپرستی و ایستادگی، تأثیر عمیقی بر مردم گذاشت.
آهنگ «ای ایران» از جمله آثار برجستهای است که بهسرعت مورد استقبال هواداران محمد نوری و موسیقی ایرانی قرار گرفت. بسیاری از مخاطبان، حتی امروز، در شبکههای اجتماعی اظهار میکنند که شنیدن این آهنگ مو بر تنشان سیخ میکند و شعر و موسیقی آن هرگز کهنه نمیشود.
متن کامل سرود «ای ایران ایران»
در روح و جان من میمانی؛ ای وطن
به زیر پافتد آن دلی؛ که بهر تو نلرزد!
شرح این عاشقی…
ننشیند در سخن؛ که بهر عشق والای تو همه جهان نیارزد!
ای ایران ایران! دور از دامان پاکت
دستِ دگران، بد گهران
ای عشق سوزان! ای شیرینترین رویای من
تو بمان؛ در دل و جان…
ای ایران ایران!
گلزارِ سبزت؛ دور از تو راج خزان جور زمان
ای مهرِ رخشان…
ای روشنگر دنیای من به جهان؛ تو بمان
سبزی سر چمن سرخی خون من
سپیدی طلوع سحر؛ به پرچمت نشسته
شرح این عاشقی؛ ننشیند در سخن!
بمان که تا ابد هستیم، به هستی تو بسته
ای ایران ایران! دور از دامان پاکت
دستِ دگران، بد گهران
ای عشق سوزان! ای شیرینترین رویای من
تو بمان؛ در دل و جان…
ای ایران ایران!
گلزارِ سبزت؛ دور از تو راج خزان جور زمان
ای مهرِ رخشان…
ای روشنگر دنیای من به جهان؛ تو بمان
معنای شعر «ای ایران ایران»
شاعر در این شعر احساسات پرشوری نسبت به ایران را بیان میکند. مضمون شعر پرچم پرافتخار ایران، وفاداری نسلها به وطن، و آمادگی مردم برای فداکاری را میستاید. اشاره به سبزی چمن و سرخی خون نمادی از آبادانی و ایثار است؛ تاکید بر پایداری ایران در دل مردم، مهمترین پیام این شعر است.
بیوگرافی محمد نوری؛ صدای جاودان وطن
محمد نوری (زاده ۱۳۰۸، درگذشته ۱۳۸۹) از تاثیرگذارترین خوانندگان تاریخ موسیقی معاصر ایران بود. او تحصیلات آکادمیک موسیقی داشت و شاگرد بزرگانی چون روحالله خالقی و مصطفیپورتراب بود.
نوری بیشتر با آثار ملی و فاخر مانند «ای ایران ایران»، «جان مریم»، «ای دلگرمی فرداها»، «ایران جوان»، و «تا ایران هست، ما هستیم» شناخته میشود. صدای گرم او همواره برای شنوندگان یادآور افتخار، امید و غرور ملی بوده و سرود «ای ایران ایران» او، تبدیل به بخشی از هویت فرهنگی ایران شده است.
سرود «ای ایران ایران» با شعر، آهنگ و صدای ماندگار سه نام بزرگ، از مهمترین نمادهای ملیگرایی و عشق به وطن در موسیقی معاصر ایران به شمار میآید. زندگی و آثار محمد نوری نیز در کنار این سرود، برای همیشه در دل ایرانیان جاودانه خواهد ماند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.