Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 310
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 264
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 306
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 304

عبور شاخص کل بورس از محدوده ۷.۵ میلیون واحد، در کنار افزایش عرضه‌ها، توجه فعالان بازار را به وضعیت ارزش‌گذاری، سودآوری شرکت‌ها و متغیرهای اثرگذار بر معاملات جلب کرده است. چند کارشناس بازار سرمایه در بررسی شرایط فعلی، گزارش‌های شهریور و شش‌ماهه، نرخ ارز، قیمت‌های جهانی، ضرایب اعتباری و تحولات سیاسی را از مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر ادامه مسیر بازار عنوان کرده‌اند. شاخص کل بورس نیز در معاملات ۲۴ شهریور از مرز ۷.۵ میلیون واحد عبور کرد و در سطح ۷ میلیون و ۵۲۱ هزار واحد قرار گرفت.

بورس بعد از فتح ۷.۵ میلیون واحد؛ ۵ کارشناس از مسیر پیش‌روی بورس می‌گویند

بورس24 : عبور شاخص کل بورس از محدوده ۷.۵ میلیون واحد، در کنار افزایش عرضه‌ها، توجه فعالان بازار را به وضعیت ارزش‌گذاری، سودآوری شرکت‌ها و متغیرهای اثرگذار بر معاملات جلب کرده است. چند کارشناس بازار سرمایه در بررسی شرایط فعلی، گزارش‌های شهریور و شش‌ماهه، نرخ ارز، قیمت‌های جهانی، ضرایب اعتباری و تحولات سیاسی را از مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر ادامه مسیر بازار عنوان کرده‌اند. شاخص کل بورس نیز در معاملات ۲۴ شهریور از مرز ۷.۵ میلیون واحد عبور کرد و در سطح ۷ میلیون و ۵۲۱ هزار واحد قرار گرفت. 

ساسانی: P/E بازار هنوز با سقف‌های قبلی فاصله دارد

مهدی ساسانی، کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به رشدی که بازار از ابتدای خردادماه تجربه کرده است، گفت: نسبت قیمت به درآمد متوسط بازار به محدوده ۹.۴ رسیده، در حالی که در اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۲، P/E بازار بالاتر از ۱۳ بود؛ بنابراین بازار هنوز به آن محدوده نرسیده است.

وی افزود: با پایان شهریورماه، به‌تدریج گزارش‌های شش‌ماهه شرکت‌ها منتشر خواهد شد و این گزارش‌ها می‌تواند با افزایش سود شرکت‌ها، موجب کاهش مجدد P/E دوازده‌ماهه گذشته بازار شود.

ساسانی با بیان اینکه رشد اخیر بازار یکدست نبوده است، اظهار کرد: برخی نمادها رشد بیشتری داشته‌اند و برخی با رشد کمتری مواجه شده‌اند. فملی اکنون به‌تنهایی حدود ۱۳ درصد از ارزش کل بازار را در اختیار دارد و بسیاری از صندوق‌های اهرمی نیز این سهم را در سبد خود دارند.

این کارشناس بازار سرمایه درباره گروه پالایشی نیز گفت: پالایشی‌ها با وجود P/E پایین، با توجه به نرخ‌های کرک‌اسپردی که در تابستان تجربه شد، می‌توانند گزارش‌های شش‌ماهه مطلوبی منتشر کنند؛ هرچند چون این گروه در مسیر رشد اخیر بازار اصلاح قابل‌توجهی نداشته، با نوعی تردید از سوی بازار مواجه است.

وی تأکید کرد: کاهش شتاب رشد بازار به معنای پایان روند نیست و ممکن است نقدینگی میان گروه‌های مختلف جابه‌جا شود. برخی نمادها نیز ممکن است پس از چند روز استراحت دوباره وارد مسیر صعودی شوند؛ به‌ویژه آنکه همچنان تعداد قابل‌توجهی از نمادها با P/E پایین در بازار وجود دارند.

دارابی: عبور از ۷.۵ میلیون واحد به داده‌های بنیادی نیاز دارد

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به رسیدن شاخص کل به محدوده ۷.۵ میلیون واحد گفت: زمانی که بازار از اعداد رُند عبور می‌کند، عرضه و تقاضا به‌شدت در مقابل یکدیگر قرار می‌گیرند و عبور از این مقاومت به داده‌های بنیادی نیاز دارد.

به گفته دارابی، بخش مهمی از این داده‌ها پس از پایان شهریورماه و با انتشار گزارش فعالیت شهریور، عملکرد فصل تابستان و سپس گزارش‌های حسابرسی‌شده و اجمالی نیمه نخست سال در دسترس بازار قرار خواهد گرفت.

وی درباره شرایط پایان شهریورماه اظهار کرد: هفته پایانی شهریور معمولاً هفته فعالیت بیشتر حقوقی‌هاست؛ زیرا سال مالی بخش قابل‌توجهی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری و کارگزاری در پایان این ماه به پایان می‌رسد و این شرکت‌ها برای کاهش بدهی ترازنامه یا شناسایی سود اقدام می‌کنند.

دارابی افزود: از سوی دیگر، ضریب اعتباری سهام به ۶۰ درصد کاهش یافته است و همزمانی کاهش اعتبار با پایان سال مالی شرکت‌ها می‌تواند مقداری فشار عرضه در بازار ایجاد کند.

ریسک‌های سیاسی و سیاست ارزی در کانون توجه

دارابی درباره متغیرهای سیاسی نیز گفت: مسائل سیاسی در حال حاضر به اوج حساسیت خود رسیده‌اند و طی روزهای اخیر فضای تهدید و برخورد در منطقه افزایش یافته است. شرایط منطقه و اتفاقات مرتبط با حوثی‌ها نیز بر فضای احتیاطی بازار اثرگذار است.

وی افزود: شرایط بین‌المللی و وضعیت آمریکا نیز نشان می‌دهد شاید فضای پیش‌رو به آرامی چند هفته گذشته نباشد و مجموعه این عوامل باعث شده بازار فعلاً در محدوده فعلی شاخص نوسان داشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه همچنین سیاست بانک مرکزی درباره اختلاف میان نرخ ارز دولتی و نرخ ارز آزاد را یکی دیگر از متغیرهای مهم دانست و گفت تصمیمات بانک مرکزی درباره این اختلاف حدود ۴۰ درصدی می‌تواند بر سودآوری شرکت‌ها و انتظارات فعالان بازار اثرگذار باشد.

دارابی در جمع‌بندی گفت: مجموعه این عوامل باعث شده بازار در این محدوده مقداری متوقف شود، اما به نظر نمی‌رسد این توقف به معنای پایان روند باشد. بازار فعلاً در حال استراحت و انتظار برای دریافت داده‌های جدید است.

حسینی: P/E بازار بدون فملی در محدوده ۷ است

سید فرهنگ حسینی، کارشناس بازار سرمایه، در بررسی وضعیت ارزش‌گذاری بازار اظهار کرد: برای ارزیابی ارزش‌گذاری باید به این نکته توجه کرد که P/E بازار پس از حذف فملی از محاسبات در محدوده ۷ قرار می‌گیرد که در حدود متوسط تاریخی بازار است.

وی افزود: بنابراین صرف رسیدن P/E کل بازار به محدوده ۹، به‌تنهایی نمی‌تواند مبنای مناسبی برای نتیجه‌گیری درباره گران شدن بازار باشد و باید ترکیب نمادهای اثرگذار بر این نسبت نیز مورد توجه قرار گیرد.

حسینی همچنین گفت: مقایسه وضعیت فعلی بازار با شاخص در زمان بازگشایی، مقایسه کاملاً دقیقی نیست؛ چراکه بازار حدود سه ماه متوقف بوده و پیش از آن نیز در دی و بهمن سال گذشته اصلاح قابل‌توجهی را تجربه کرده بود.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: رشد تدریجی قیمت ارز توافقی و همچنین افزایش قیمت‌های جهانی، در کنار اصلاحات قبلی بازار، موجب شده وضعیت ارزندگی سهام همچنان مورد توجه باشد.

صالحی: ارزش دلاری بازار هنوز با سقف ۱۳۹۹ فاصله دارد

علی اصغر صالحی، خبره بازارهای مالی، با اشاره به عرضه‌های اخیر گفت: یکی از دلایل نگرانی‌نداشتن از این عرضه‌ها، فاصله ارزش دلاری بازار با سقف تاریخی است. ارزش دلاری بازار سرمایه در سال ۱۳۹۹ حدود ۴۲۷ میلیارد دلار بود، در حالی که اکنون با وجود ورود شرکت‌های جدید و افزایش تعداد شرکت‌های بورسی و فرابورسی، ارزش دلاری بازار همچنان با آن سقف فاصله دارد.

وی افزود: تعداد شرکت‌های حاضر در بورس و فرابورس طی سال‌های اخیر افزایش یافته و اکنون به حدود ۸۰۰ شرکت رسیده است؛ بنابراین در شرایطی که تعداد شرکت‌ها افزایش پیدا کرده، ارزش دلاری بازار هنوز به سطح سال ۱۳۹۹ نرسیده است.

صالحی ادامه داد: با وجود عرضه‌های قابل‌توجه، سمت تقاضا همچنان در برابر عرضه مقاومت می‌کند. حتی در معاملات شنبه ۲۸ شهریور نیز صف‌های فروش با تقاضا مواجه شدند و بخشی از سهام در محدوده‌های منفی جمع‌آوری شد.

وی گفت: در شرایطی که قیمت مسکن، طلا، خودرو و کالا و خدمات افزایش قابل‌توجهی داشته‌اند، در برخی بازارهای موازی عطش تقاضای سرمایه‌گذاری مانند گذشته وجود ندارد. در بازار سرمایه نیز برخی پالایشی‌ها با P/E حدود ۲ و برخی پتروشیمی‌ها با P/E حدود ۲ تا ۳ معامله می‌شوند.

این کارشناس بازار سرمایه، شرایط جنگی را مهم‌ترین ریسک بازار دانست و اظهار کرد: تجربه درگیری ۳۹روزه نشان داد حتی در صورت وقوع جنگ نیز لزوماً شرکت‌ها برای مدت طولانی از چرخه تولید خارج نمی‌شوند.

صالحی همچنین گفت: اگرچه برخی نمادها طی ماه‌های اخیر رشد قابل‌توجهی داشته‌اند، متوسط قیمت سهام تقریباً دو برابر شده و در مقایسه با تورم همچنان عقب‌ماندگی بازار سهام وجود دارد.

اعرابی: سهام بزرگ همچنان ظرفیت رشد دارند

حمید اعرابی، کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به وضعیت سهام شرکت‌های بزرگ گفت: با توجه به اینکه سهام شرکت‌های بزرگ همچنان از ارزندگی برخوردارند و جای رشد دارند، به نظر می‌رسد شاخص بازار تا سال آینده حداقل بتواند به محدوده ۱۱ میلیون واحد برسد.

وی افزود: برای ارزیابی دقیق‌تر مسیر بازار باید منتظر گزارش‌های شش‌ماهه شرکت‌ها بود و عملکرد شرکت‌ها در نیمه نخست سال می‌تواند اطلاعات مهمی درباره ادامه روند سودآوری آنها در اختیار بازار قرار دهد.

اعرابی ادامه داد: شرکت‌های پتروشیمی زیرمجموعه هلدینگ خلیج فارس از جمله شرکت‌هایی هستند که نسبت به برخی دیگر از شرکت‌های پتروشیمی ریسک کمتری دارند و می‌توانند مورد توجه بازار قرار بگیرند.

وی همچنین درباره گروه فولادی گفت: فولاد مبارکه و فولاد خوزستان از شرایط مناسبی برخوردارند و ظرفیت مناسبی برای کسب بازدهی در ادامه مسیر بازار دارند.

اعرابی اظهار کرد: با توجه به شرایط فعلی بازار، سهام بزرگ و شاخص‌ساز نسبت به بسیاری از سهم‌های کوچک بیشتر مورد توجه قرار دارند و انتشار گزارش‌های شش‌ماهه می‌تواند تصویر روشن‌تری از وضعیت سودآوری و ظرفیت رشد این شرکت‌ها ارائه کند.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

captcha

بورس ۲۴ را دنبال کنید

آخرین اخبار و تحلیل‌های بازار سرمایه را از دست ندهید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 300
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 287
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 273
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24