Bourse24 Ads 236

Bourse24 Ads 255

عملکرد برخی بازارها امسال تاکنون مثبت بوده و عملکرد برخی منفی است. بورس آمریکا، بازار طلا و شاخص دلار امسال رشد کرده اند اما قیمت سنگ آهن و برخی مواد خام دیگر کاهش یافته است. پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا بر آشوب و بی ثباتی افزوده و سال آینده دوره تشدید تنش ها و بی ثباتی است. به دلیل سرعت بالای تحولات ضروری است پیوسته تحولات بازارها زیر نظر گرفته شود. در مطلب حاضر به وضعیت کنونی و آتی سه بازار اشاره شده است. درباره سال 2025 تعداد سناریوهای منفی بیشتر از سناریوهای مثبت است. سرمایه گذاران ..

سال 2025 سال ثبات نخواهد بود؟

بورس24 : نوسان بازارهای مختلف همچنان بزرگ است و این وضعیت ادامه خواهد یافت زیرا سرمایه گذاران می دانند که سال آینده عوامل آشوب زای جدید بر بازارها تاثیر خواهند گذاشت و از پیش عوامل بی ثبات کننده سبب تحولات غیرمنتظره در اقتصاد جهان و بازارهای شده اند. سال جاری ضعف اقتصاد چین، پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، شروع کاهش نرخ های بهره در آمریکا، تشدید تنش ها در اوکراین و خاورمیانه و برخی عوامل دیگر بیشترین تاثیر را بر بازارها داشته اند. سال آینده شروع برنامه های وعده داده شده از سوی ترامپ از جمله افزایش تعرفه ها، کاهش مالیات ها و .. یک عامل بسیار مهم است که سبب التهاب بازارها خواهد شد. از سوی دیگر انتظار می رود ضعف اقتصاد چین ادامه یابد و نرخ رشد اقتصادهای بزرگ کمتر از امسال باشد. احتمالا آشوب های سیاسی و ژئوپلیتیک بیشتر خواهند شد. بدین ترتیب سال 2025 سال ثبات نخواهد بود. در مطلب حاضر به وضعیت سه بازار یعنی دلار، نفت و فلزات پایه اشاره می کنیم.

دلار قدرتمند!

هفته پیش شاخص دلار برای هشتمین هفته پی در پی رشد کرد و این طولانی ترین دوره رشد این شاخص از 24 ماه اخیر است. عامل اصلی رشد ارزش دلار پیش بینی کند شدن کاهش نرخ های بهره در آمریکا به علت اجرای برنامه های ترامپ و رشد تورم است. وضعیت بهتر اقتصاد آمریکا و تنش های ژئوپلیتیک دو عامل دیگر رشد شاخص دلار هستند. ترامپ قصد دارد تعرفه کالاهای وارداتی به آمریکا را بالا ببرد، مهاجران غیرقانونی را که سهمی بزرگ در بازار کار کشور دارند اخراج کند و مالیات ها را کاهش دهد. این اقدامات به رشد تورم منجر می شود و طبیعی است که افزایش تورم سبب می شود بانک مرکزی نتواند نرخ های بهره را با سرعت و مکرر پایین آورد. تنش ها در اوکراین و خاورمیانه هم بر جذابیت دلار می افزایند و در نهایت وضعیت بهتر اقتصاد آمریکا سبب رشد ارزش دلار در برابر ارزهای اروپایی و .. می شود. در هفته های آینده سرمایه گذاران باید بر داده ها از اقتصادهای بزرگ، اخبار تحولات ژئوپلیتیک، برنامه های ترامپ و سیاست های پولی بانک های مرکزی بزرگ تمرکز خواهند داشت. تحلیلگر دویچه بانک معتقد است شاخص دلار همچنان می تواند بالا رود. اگر ترامپ به وعده های خود عمل کند شاخص دلار سال آینده هم رشد خواهد کرد و این به اقتصاد آمریکا و جهان لطمه وارد خواهد کرد. رشد ارزش دلار یک تحول منفی برای بازار مواد خام خواهد بود. درباره تاثیر رشد ارزش دلار بر اقتصادهای نوظهور هشدار داده شده است.

فقدان انعطاف

هفته پیش قیمت فلزات پایه بجز آلومینیوم رشد کرد البته میزان رشد زیاد نبود. قیمت هر تن مس و روی به ترتیب در سطح 8990 دلار و 2975 دلار قرار گرفت. قیمت سنگ آهن نوسان بزرگ نداشت و قیمت هر تن از این ماده خام مورد استفاده در تولید فولاد در محدوده 100 دلار قرار گرفت. به دلیل معرفی نشدن برنامه های موثر برای رفع چالش های بزرگ اقتصادی، نگرانی درباره افق اقتصاد چین ادامه پیدا کرده است. اقتصاد چین امسال نرخ رشد زیر 5 درصد دارد و سال آینده به دلیل تشدید تنش ها با آمریکا و اروپا نرخ رشد پایین تر از امسال خواهد بود. نکته نگران کننده این است که دولت به جای اجرای برنامه های بزرگ و احیای اعتماد مصرف کنندگان، به دنبال افزودن بر صادرات است. مقامات دولت چین اخیرا اعلام کرده اند برنامه هایی برای تسهیل صادرات شرکت ها در نظر گرفته اند. این درحالیستکه رشد اخیر صادرات چین سبب واکنش کشورهای مقصد شده و بر تنش های تجاری بین چین و این کشورها افزوده خواهد شد. از آنجا که صادرات در رشد اقتصاد چین بسیار موثر است اگر سال جدید صادرات با مانع مواجه شود نرخ رشد و تقاضای چین برای مواد خام کاهش خواهد یافت. یک وعده ترامپ اعمال تعرفه بالا بر کالاهای صادراتی چین است. رییس جمهوری چین به آمریکا توصیه کرده با چین کنار بیاید اما قطعا ترامپ اقداماتی علیه چین انجام خواهد داد. تحلیلگر بانک آمریکا معتقد است سال آینده تنش تجاری بین قدرت های بزرگ به اقتصاد جهان و بازار مواد خام لطمه وارد خواهد کرد.

ضعف بازار نفت

هفته پیش عملکرد بازار نفت کمی مثبت بود اما تحلیلگران بانک گلدمن ساکس معتقدند قیمت نفت تا سال 2026 کاهش می یابد و به محدوده 60 دلار خواهد رسید یعنی کاهش 20 درصدی را تجربه خواهد کرد. این کاهش در صورتی رخ خواهد داد که ترامپ تعرفه 60 درصدی بر کالاهای صادراتی چین و تعرفه هایی پایین تر بر دیگر کالاهای صادراتی به آمریکا اعمال کند و عرضه اوپک پلاس افزایش یابد. سال جاری میلادی متوسط قیمت نفت 80 دلار در هر بشکه بوده و از پیش فشار بر قیمت ها افزایش یافته زیرا اقتصاد چین دچار ضعف است و بر تولید نفت آمریکا و چند کشور دیگر افزوده شده است. چین دومین مصرف کننده بزرگ نفت در جهان است. اوپک پلاس قصد داشت ماه پیش بالا بردن عرضه را شروع کند اما به دلیل ضعف بازار این اقدام را به تعویق انداخته است. شاید سال آینده این ائتلاف برنامه بالا بردن عرضه را عملی کند. نکته دیگر این است که ترامپ طرفدار افزودن بر تولید نفت آمریکاست و از مدیران شرکت های نفتی خواسته بر عرضه بیفزایند. رشد تولید و ضعف تقاضا سبب افول قیمت ها می شود. ورود ترامپ به کاخ سفید و رشد سریع تر تولید نفت آمریکا دو عامل جدید هستند که بر بازار نفت فشار وارد می کنند. از پیش ضعف اقتصاد چین و رشد عرضه نفت آمریکا و برخی کشورهای دیگر بر بازار فشار وارد کرده اند. سال آینده اگر عرضه نفت ایران کاهش یابد بازار کمی تقویت خواهد شد اما اوپک پلاس دارای مازاد ظرفیت تولید است و می تواند تولید را بالا ببرد.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24