صد روز از ورود ترامپ به کاخ سفید گذشته و او که در این دوره دستاوردی نداشته به دادن وعده های عجیب و دور از ذهن روی آورده است. ورود او به این فاز یعنی شرایط بسیار خطرناک است. برخی اقتصاددان ها به سناریوهای بسیار محتمل نظیر خالی شدن فقسه فروشگاه های آمریکا، رخ دادن رکود خودخواسته در اقتصاد ، تشدید تنش ها در جهان و سردرگمی های عمیق تر بازیگران اقتصاد در اثر برنامه های ترامپ اشاره کرده اند.

بورس24 : دوره صد روزه حضور ترامپ در کاخ سفید دوره ای ناخوشایند بوده و این تازه اول ماجراست. ترامپ از همان روز نخست، صدور فرمان های اجرایی را شروع کرد و با افتخار امضاء خود در پای این فرمان ها را به نمایش می گذاشت. در آن زمان بسیاری تصور می کردند شرایط بهتر می شود زیرا ترامپ قول داده بود کسری تجاری را از میان ببرد، مالیات ها را کاهش دهد و آمریکا را به اوج بازگرداند.
حالا مردم، سرمایه گذاران و شرکت های آمریکایی در حال مشاهده تاثیرات منفی اقدامات ترامپ هستند. سال جاری میلادی تاکنون عملکرد بورس آمریکا و بازار نفت منفی بوده و شاخص دلار به شدت کاهش یافته است.
"رکود خودخواسته" و قفسه های خالی فروشگاه ها دو نتیجه جنگ تعرفه ای است که ترامپ آن را آغاز کرده است. اطرافیان ترامپ بویژه تیم اقتصادی دولت تلاش می کنند وانمود کنند همه چیز طبق برنامه پیش می رود و شرایط بزودی بسیار خوب خواهد بود اما داده های جدید از اقتصاد نشان خواهد داد که شرایط خوب نیست و مصرف کنندگان باید برای دوران سخت آماده باشند.
برخی اقتصاددان ها معتقدند ماه آینده مردم در بسیاری از فروشگاه ها با قفسه های خالی مواجه می شوند و تابستان رکود خودخواسته شروع خواهد شد. این یک سناریوی محتمل است نه یک سناریوی بدبینانه. واقعیت این است که تصمیم های اقتصاد پس از مدت اثرات خود را نشان می دهند. همانطور که در چین و اروپا شاهد تغییرات منفی در شاخص های اقتصادی در اثر تنش های تجاری هستیم در آمریکا هم این تغییرات شروع شده و فراگیرتر خواهد شد.
ترامپ برای کاستن از کسری تجاری آمریکا و مقابله با رویه های تجاری شرکای تجاری، بدترین راه را انتخاب کرده است. او تهدید به تعرفه های بالا را ابزاری مناسب برای وادار کردن کشورها به تغییر رویه می داند اما نه تنها برای تغییر رویه کشورهای دیگر راه های بسیار مناسب وجود داشت بلکه تعرفه ها همانطور که به کشورهای دیگر لطمه می زنند به اقتصاد آمریکا هم لطمه وارد می کنند. و یک نکته مهم دیگر این است که حتی اگر کشورها وارد مذاکرات تجاری با آمریکا شوند حصول توافق زمانبر است و زیان های بزرگ تا زمان توافق را به راحتی نمی تواند جبران کرد.
هفته ها و ماه های آینده دورانی سخت برای تمام بازیگران اقتصاد آمریکا خواهد بود. اقتصادی که دهه های متمادی به واردات میزان بالا کالا وابستگی شدید داشته نمی تواند در مدتی کوتاه این وابستگی را کنار گذارد. مصرف کنندگان به تدریج در حال نگران شدن هستند و رفتار آنها تغییر می کند. این یعنی شاهد کاهش مصرف و خریدهای هیجانی خواهیم بود. کاهش مصرف به رکود منجر می شود و خریدهای هیجان به کاهش موجودی کالا. از سوی دیگر به دلیل تعرفه ها قیمت کالاها افزایش خواهد یافت و این عامل هم از مصرف می کاهد.
آیا بانک مرکزی می تواند به بهبود شرایط کمک کند؟ پاسخ دادن به این سوال بسیار دشوار است زیرا بانک مرکزی نگران رشد تورم است و قصد ندارد نرخ های بهره را پایین آورد. در دوره ضعف اقتصاد کاهش نرخ های بهره در دستور کار قرار می گیرد اما در شرایط کنونی بانک مرکزی به راحتی نمی تواند نرخ های بهره را پایین آورد. ترامپ از بانک مرکزی خواسته نرخ های بهره را پایین آورد اما این نهاد قصد ندارد تسلیم فشارهای سیاسی شود.
یک سناریوی نگران کننده، رخ دادن رکود در اقتصاد آمریکا، اقتصاد اروپا و اقتصاد جهان است. بعید نیست در فصول آینده این وضعیت مشاهده شود. نرخ های رشد در این اقتصادها بسیار پایین است و آنها مستعد ورود به رکود هستند.
ترامپ باید خیلی زود تغییر رویه دهد زیرا کشورها به خواست او تن نداده اند و مذاکرات تجاری بسیار زمانبر است. در دوران های ابهام همه فعالان اقتصادی دست روی دست می گذارند زیرا تصمیم گیری بسیار دشوار می شود. این یعنی شروع رکود و مشخص نیست عمق و مدت آن چقدر خواهد بود.
سال جاری میلادی به دلیل نگرانی درباره ضعف اقتصاد جهان قیمت نفت حدود 11 دلار در هر بشکه کاهش یافته است. نوسان قیمت فلزات پایه بزرگ نبوده و قیمت مس در محدوده 9400 دلار در نوسان است. یک قربانی بزرگ دوره کنونی دلار است که ارزش آن به شدت کاهش یافته است. کاهش شاخص اعتماد مصرف کنندگان یک زنگ خطر مهم برای تیم اقتصادی دولت ترامپ است. بازگرداندن اعتماد به مصرف کنندگان آسان نیست. مصرف 70 درصد تولید ناخالص داخلی آمریکا را تشکیل می دهد.
رفتار تجاری آمریکا به کل اقتصاد جهان لطمه وارد می کند و سبب تغییر بسیاری از ساختارهای تجاری و غیرتجاری جهان خواهد شد. از پیش کشورها تلاش کرده اند روابط گسترده تری با یکدیگر برقرار کنند تا کاهش صادرات به آمریکا جبران شود. چین نیز به دنبال بازارهای جدید و روابط اقتصادی گسترده تر با کشورهای دیگر است.
اگر ترامپ نخواهد اشتباهات بزرگ خود در این صد روز را بپذیرد و بخواهد در این مسیر به حرکت خود ادامه دهد اتفاقات بزرگ منفی تر در جهان رخ خواهد داد. حضور او در قدرت به زیان حزب جمهوریخواه هم خواهد بود. ترامپ به دادن وعده های بزرگ و خیالی روی آورده از جمله گفته بزودی در مریخ پرچم آمریکا را به اهتزاز در می آوریم و گنبد طلایی را برای دفاع از کشورمان در برابر موشکها خواهیم ساخت. ورود به این فاز یعنی دادن وعده های دور از ذهن برای راضی کردن مردم یعنی شرایط بسیار بد است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.