امروز وضعیت بورس های بزرگ خوب بوده و در بازار نفت و بازار فلزات پایه سرمایه گذاران چندان فعالیتی نداشته اند یعنی نوسان قیمت ها اندک بوده است. به نظر می رسد جو حاکم بر بورس های بزرگ مثبت شده است اما درباره منطقی بودن این تحول تردید وجود دارد. عملکرد بازار طلا امروز منفی است و نوسان ارزش دلار در برابر یورو و پوند اندک بوده است. در مطلب حاضر به علل خوشبینی سرمایه گذاران و چند واقعیت مهم اشاره شده است.

بورس24 : به نظر می رسد جو حاکم بر بورس های بزرگ مثبت شده زیرا امروز در بورس های بزرگ آسیا و اروپا و در بورس آمریکا شاخص ها رشد کرده اند. رشد این بورس ها و ثبت رکوردهای جدید برای برخی شاخص ها از جمله شاخص استاندارد اند پورز در بورس آمریکا به رغم وجود ریسک ها و چالش های بزرگ رخ داده است. این پرسش مهم مطرح است که خشنودی سرمایه گذاران منطقی است؟
واقعیت این است که تنش های تجاری ادامه دارد، نرخ های بهره در آمریکا بالاست، تنش های ژئوپلیتیک کاهش نیافته اند و افق اقتصاد جهان همچنان مبهم است اما سرمایه گذاران تلاش می کنند خوشبین باشند. خوشبینی عموما در بورس های بزرگ مشاهده می شود و در بازار نفت و بازار فلزات پایه سرمایه گذاران بر مبنای واقعیت ها تصمیم می گیرند در نتیجه شاهد تداوم فشار بر قیمت نفت و رشد محدود قیمت برخی فلزات پایه هستیم.
عامل اصلی خوشبینی سرمایه گذاران در بورس های بزرگ ادعاهای ترامپ درباره حصول توافق تجاری با برخی شرکای تجاری آمریکا از جمله ژاپن است. امروز همین ادعا سبب رشد شدید شاخص نیکی در بورس ژاپن شد. تیم اقتصادی دولت آمریکا معتقد است در هفته ها و ماه های آینده توافق های دیگری حاصل می شود و شرایط به نفع اقتصاد آمریکا تغییر خواهد کرد.
حدود هفت ماه از شروع سال جاری میلادی گذشته و به رغم ادعاهای ترامپ درباره پیشرفت برنامه های تجاری، ریسک ها باقی هستند و به نظر می رسد خوشبینی سرمایه گذاران در بورس های بزرگ خیلی منطقی نیست.
پیش بینی های جدید بانک جهانی، صندوق بین المللی پول، سازمان توسعه و همکاری اقتصادی و برخی بانک های سرمایه گذاری درباره افق اقتصاد جهان منفی است یعنی آنها در گزارش های جدید ارقام پیش بینی خود از نرخ رشد اقتصاد جهان و برخی اقتصادهای بزرگ در سال جاری میلادی را پایین آورده اند.
برای درک بهتر وضعیت کنونی اقتصاد جهان بهتر است به برخی نکات مهم اشاره شود:
نکته نخست این است که در مذاکرات تجاری آمریکا و شرکای تجاری این کشور حصول توافق به معنای کاهش تعرفه ها از ارقام بالاست نه لغو تعرفه ها. ترامپ ارقام بسیار بالا برای تعرفه بر کالاهای صادراتی به آمریکا تعیین کرده و اعمال آن را به تعویق انداخته تا مذاکرات تجاری انجام شود. وقتی توافق حاصل می شود یعنی کشور مقابل با شروط آمریکا موافقت کرده و آمریکا تعرفه را کم می کند. بدین ترتیب مانع در برابر رونق تجاری باقی است اما ارتفاع مانع کمتر شده است.
نکته دیگر این است که تنش های تجاری بین آمریکا و ده ها کشور دیگر از پیش تاثیر خود را بر بازارها و اقتصاد جهان گذاشته و این تاثیر در آینده بزرگ تر خواهد شد. اگر مذاکرات تجاری آمریکا با شرکای تجاری آن ادامه یابد طی ماه های آینده توافق ها حاصل می شود و در برخی موارد توافق به تعویق می افتد. تمام این روند به زیان اقتصاد جهان است زیرا قبل از شروع تنش ها اساسا تعرفه ای وجود نداشت.
سومین نکته این است که روابط تجاری آمریکا با چین، اروپا، کانادا و مکزیک بیشترین اهمیت را دارد و این یعنی باید در این روابط تنش از میان برود. حصول توافق با شرکای تجاری کوچک تر چندان مهم نیست. هر گاه اعلام شود آمریکا با چین یا سه اقتصاد دیگر که نام برده شدند به توافق رسیده آنگاه می توان خشنود شد. اما همه می دانند که حصول توافق بین آمریکا با چهار اقتصاد یاد شده زمانبر و پیچیده است.
چهارمین نکته این است که غیر از تنش های تجاری، ریسک های بزرگ دیگر در اقتصاد جهان وجود دارد که سوددهی شرکت ها را تهدید می کند. این یعنی حصول توافق به معنای رفع همه چالش ها نیست. اقتصاد چین دچار ضعف و انواع چالش هاست و در اروپا ضعف اقتصاد به رغم کاهش نرخ های بهره شدیدتر شده است بنابراین هر گاه بخواهیم درکی واقعی از وضعیت کنونی پیدا کنیم باید به این چالش های بزرگ هم توجه کنیم.
در نهایت پنجمین نکته این است که برنامه های تجاری و غیر تجاری ترامپ تغییرات بزرگ در جهان ایجاد می کند. حتی اگر تنش تجاری بین آمریکا و دیگر کشورها کم شود برنامه های ترامپ سبب تغییر رویه های تجاری کشورها شده و بلوک های جدید تجاری تشکیل می شود که در آنها آمریکا نقش کوچک تری دارد. اساسا اقدامات ترامپ سبب شده بسیاری کشورها درباره روابط با آمریکا تغییر عقیده دهند. دنیای آینده دنیایی جدید است و روابط تجاری جدید در آن وجود خواهد داشت.
سرمایه گذاران در بورس های بزرگ خوشبین هستند زیرا معتقدند شرایط بهتر خواهد شد اما معمولا خوشبینی افراطی سبب زیان می شود. توصیه می شود واقعیت ها مورد توجه قرار گیرد نه احتمال های مثبت.
برخی تحلیلگران معتقدند در نیمه دوم سال جاری میلادی که در ابتدای آن هستیم شرایط بهتر می شود شاید چنین شود اما نباید تصور کرد ریسک ها از میان رفته اند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.