Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 295
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 264

بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته را با یک انرژی مثبت و مضاعف ناشی از اخبار امیدوارکننده از لایحه بودجه دولت آغاز کرد و در راستای چرخش عقلانیت سیاستگذار اقتصادی در یک روز خوب و پرحجم با ارزش معاملات نزدیک به 16 هزار میلیارد تومانی و ورود نزدیک به 3 همت پول توسط معامله‌گران حقیقی رشد 2.36 رصدی را ثبت کرد و شاخص کل را به اَبَرکانال 4 میلیونی رساند !!

«کانال 4 میلیونی با اخبار بودجه !!»  

علیرضا باغانی - بورس24 : بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته را با یک انرژی مثبت و مضاعف ناشی از اخبار امیدوارکننده از لایحه بودجه دولت آغاز کرد و در راستای چرخش عقلانیت سیاستگذار اقتصادی در یک روز خوب و پرحجم با ارزش معاملات نزدیک به 16 هزار میلیارد تومانی و ورود نزدیک به 3 همت پول توسط معامله‌گران حقیقی رشد 2.36 رصدی را ثبت کرد و شاخص کل را به اَبَرکانال 4 میلیونی رساند !!

بازار چهارشنبه حول محور اخبار بودجه، جهش متوقف‌نشدنی نرخ ارز، انتشار برخی از گزارش‌های جذاب ماهانه و تحولات مثبت در بورس کالا بود. رفتار معامله‌گران به‌ خوبی این پیام را منتقل می‌کند که خریدار جدی در سطوح فعلی قیمت‌ها حضور دارد و بخش قابل‌توجهی از بازار، دغدغه‌ای نسبت به افت‌های مقطعی و احتمالی ندارند. همانطور که طی روزهای اخیر هم اشاره شد، بازار برای رسیدن به کانال 4 میلیون و حفظ روند صعودی که از روزهای ابتدایی پائیز استارت زد، نیاز به روشن شدن ابهامات ارزی، فضای لایحه بودجه، روشن شدن اثرات نرخ ارز در گزارش‌های ماهانه و فصلی و در نهایت چشم‌انداز روشن از کاهش نرخ بهره دارد.

البته هنوز ابهاماتی در بودجه وجود دارد و از دید ما این لایحه چندین بار رفت و برگشت بین دولت و مجلس را تجربه خواهد کرد و تصور می‌کنیم تغییراتی رخ خواهد داد. اما درمجموع فروش خوب شرکتها و برخی شفاف‌سازی توسط بعضی از شرکتها در کنار حذف ارز ترجیحی 28,500 تومانی، چشم‌انداز نرخ تسعیر ارز قوی در پایان سال و نرخ تالار دوم 120 هزار تومانی اتفاقاتی است که نشان می‌دهد بازار می‌تواند پس از آن پائیز درخشان، زمستان گرمی داشته باشد.

اخبار منتشر شده به خوبی نشان می‌دهد که بودجه چه نقش موثر و مهمی در بازار سرمایه دارد. در این میان چند نکته را در ذهن داشته باشید: اول اینکه بودجه 1405 با بودجه سنوات قبل تفاوت بسیاری داشته و تغییر نگاه دولت را نشان می‌دهد. در سالهای گذشته دست دولت تا آرنج در جیب شرکت‌ها بود و رانت‌پاشی ارزی و انرژی را داشتیم و سیاستگذار مشکلات و گرفتاری خود را جیب شرکتها جبران می‌کرد اما بودجه فعلی با اقداماتی منطقی‌تر این چرخش را که البته برای اقتصاد ناگزیر بود نشان می‌دهد. پس تغییر نگاه و تغییر فاز دولت مهم‌ترین اتفاق ممکن در بودجه است.

پذیرش واقعیت‌ها و حذف ارز ترجیحی یکی دیگر از اتفاقات مهم لایحه بودجه است که معتقدیم وزیر جدید اقتصاد نقش موثری در آن داشته است. البته کماکان رانت ارزی برقرار است اما به نظر دولت تصمیم خود را گرفته که به جای تخصیص این یارانه به رانت واردات، آن را مستقیماً به زنجیره نهایی مصرف‌کننده منتقل کند. از دید ما هرچه به سمت واقعی‌تر شدن اعداد حرکت کنیم، بازار پالس‌های مثبت بیشتری دریافت خواهد کرد.

به نظر اتفاقی که سال بعد رخ خواهد داد این است که تالار دوم ارزی که امروز به 120 هزار تومان رسیده، مبنای نرخ تسعیر شرکت‌ها قرار خواهد گرفت که البته این نرخ هم شناور است و این مهمترین پارامتر تاثیرگذار بر بازار است و نظام واقعی عرضه و تقاضا شکل خواهد گرفت.

نکته مهم دیگر در بودجه، بحث انتشار اوراق است. یکی از دلایل فشار به بازار سرمایه در این سالها، نرخ بهره ۴۰ درصدی بود. دولت گذشته بواسطه کسری بودجه، زمینه‌ساز این رویداد بود و بانک مرکزی با مدیریت فرزین اقتصاد را نزول‌خور کرد. در بودجه 1405 انتشار اوراق 940 همتی دیده شده که رشد 25 درصدی نسبت به 750 همت امسال دارد. بخش عمده‌ای از این اوراق صرف بازپرداخت تعهدات قبلی خواهد بود. انتشار کمتر اوراق و فشار کمتر به بازار پول اگر با سایر سیاست‌های درست همراه شود می‌تواند منجر به کاهش نرخ بهره شود. این یکی دیگر از سیگنال‌های مثبتی است که از سمت دولت به بازار سرمایه ارسال شده است.

و پیام آخر بودجه این است که با وجود تورم ۴۰ درصدی، افزایش عجیبی در ردیف بودجه نهادها دیده نمی‌شود و به نظر آنها از سال 1405 در یک تنگنا و فشار اقتصادی ناشی از تحولات و تامین مالی‌ها قرار بگیرند. تغییرات و اصلاحات نرخ بنزین کمتر در بودجه آورده شده اما از دید ما با توجه به اصلاحات اخیر در مصوبات انرژی، دست دولت برای افزایش نرخ بنزین و گازوئیل و بطور کل اصلاح تدریجی نرخ انرژی باز است و کمک زیادی به جبران کسری بودجه می‌کند.

بطور کلی آنچه اهالی بورس باید مدنظر داشته باشند این است که بازار به کمک یک دوره قوی از اصلاحات اقتصادی و ارزی و سیگنال‌های قوی از سوی سیاستگذار وارد یک روند صعودی باثبات شده و در این بین اصلاح‌های قیمتی و زمانی می‌تواند زمینه‌ساز همراه شدن جریان پولی قوی‌تر شود. از دید ما از این پس، بازار سرمایه حرف‌های بیشتری برای گفتن دارد و اگر در گذشته تصور می‌کردیم با ترکیب 40% سهام، 30% طلا و 30% درآمد ثابت می‌توان در بازار فعال بود، از امروز با توجه به پالس‌های مثبت صادر شده می‌توان این ترکیب را به 75% سهام و مابقی در طلا و درآمد ثابت تغییر داد.

از دید ما بازار از ابتدای فصل پائیز وارد یک چرخه صعودی قوی شده و طی دو سال پیشِ رو تا انتخابات دوره بعدی ریاست جمهوری، بازدهی بورس قوی‌تر از بازارهای موازی خواهد بود. حتی معتقدیم اگر تا امروز میزان اعتبار کارگزاری‌ها به مشتریان محدود بود، از این پس سطح اعتبارات در بازار افزایش خواهد یافت و ما با ورود پول پرقدرت مواجه خواهیم شد. برآورد ما این است که در آخرین فصل سال فراز و فرودهای بیشتری داشته باشیم. با این حال، همچنان بر این باوریم که بازار سرمایه این توانایی را دارد که از منظر بازدهی، جلوتر از بازارهای موازی حرکت کند و در مجموع، زمستانی قابل قبول و حتی رضایت‌بخش را برای سهامداران رقم بزند.

در پایان باید به این نکته هم توجه داشت که اگرچه نشانه‌هایی از تغییر رویکردهای سیاست‌گذار در دوره جدید دیده می‌شود، اما هنوز اطمینان پایدار در بازار شکل نگرفته و به همین دلیل، جریان پول همچنان فاصله محسوسی با بازار سرمایه دارد؛ فاصله‌ای که پر شدن آن، زمان‌بر خواهد بود. با این حال، در صورتی که سیاست‌های دولت به‌شکل منطقی و قابل پیش‌بینی اجرا شود، دیر یا زود جریان نقدینگی ناچار به حضور در بازار خواهد شد؛ به‌ویژه آنکه بازار در حال تبدیل شدن به مجموعه‌ای متنوع از ابزارها و کلاس‌های دارایی است که می‌تواند طیف وسیعی از سلیقه‌ها را در بر بگیرد.

شرط اصلی موفقیت این مسیر، جلب و حفظ اعتماد سرمایه‌گذاران است؛ اعتمادی که نباید در هیچ مقطعی خدشه‌دار شود. این مؤلفه در بزنگاه‌های مختلف به‌دقت از سوی جریان پول رصد خواهد شد و هر بار که بازار بتواند بدون آسیب از این آزمون‌ها عبور کند، بخشی از نقدینگی مردد را با خود همراه خواهد ساخت. نباید فراموش کرد که بازار هنوز موفق نشده ظرفیت خالی قابل‌توجهی از فعالان خود را که امروز در صندوق‌های درآمد ثابت یا طلا مستقر شده‌اند و به دلایل مختلف از سهام فاصله گرفته‌اند، دوباره جذب کند. از نگاه ما بازار همچنان در ابتدای یک مسیر و روند میان‌مدت تا بلندمدت قرار دارد و این انتظار وجود دارد که در افق بلندمدت، فاصله معناداری با سطوح قیمتی فعلی ایجاد شود.

اما برای امروز هم احتمالا بازار مثبتی را داشته باشیم. با این حال این نکته را گوشه ذهن داشته باشید که بازار چهارشنبه در عین مثبت بودن اما پرعرضه دنبال شد و لذا برای امروز آن شدت مثبت را نخواهیم داشت و احتمالا در نیمه دوم بازار کمی افت در برخی از سهام را داشته باشیم.

2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخص‌ها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :

ارزش معاملات

3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی اخبار و شایعات بازار :  

* نتانیاهو درباره ایران: ما به دنبال درگیری نیستیم، اما چشمان‌مان را بر هر تهدید احتمالی باز نگه داشته‌ایم. ما به موفقیت‌های گذشته تکیه نمی‌کنیم؛ دشمنان ما در تلاش برای تجدید تسلیحات خود هستند.

* سیدعلی مدنی‌زاده وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: دولت با اجرای مصوبه ۱۷ بندی، به دنبال مدیریت بازار ارز و کاهش نوسانات قیمتی است و هدایت منابع به‌سمت تولید کشور است. ابزارهای جدید ارزی در بازار سرمایه، سرمایه‌های مردمی را به سمت تولید هدایت خواهد کرد.

* براساس اخبار رسیده به فارس، تغییراتی در بازار ارز مرکز مبادله ذیل بانک مرکزی در راه است. بناست معاملات ذیل تالار اول ارز حذف و کلیۀ معاملات به تالار دوم منتقل شود. نرخ مبادله ارز در تالار دوم بیش از ۱۱۵ هزار تومان است و تمام خریدوفروش‌های ارز زیرمجموعه دولت که پیشتر با نرخ نزدیک به ۸۰ هزار تومان در تالار اول انجام می‌شد، به تالار دوم با نرخ شناور بیش از ۱۱۷ هزار تومان انجام می‌شود. پیشتر روند افزایش قیمت تالار دوم از بازار آزاد پیشی گرفته بود و نرخ این بازار به نرخ بازار غیررسمی نزدیک می‌شود. کارشناسان اقتصادی معتقدند حذف تالار اول می‌تواند عرضۀ ارز صادرات را تسریع کند و این اقدام مقدمۀ فرآیند تک‌نرخی‌سازی ارز است. این اقدام در دولت مخالفانی نیز دارد اما هم‌اکنون تصمیم بر تک‌نرخی‌شدن ارز گرفته شده است.

* در جلسه ۴۳۹ هیأت واگذاری به ریاست سیدعلی مدنی‌زاه، وزیر اقتصاد درباره واگذاری بخشی از باقی‌مانده سهام دولت در سه بانک نیمه‌دولتی تصمیم‌گیری شد. هیأت واگذاری با ۸.۷ درصد سهام دولت در یک بانک بورسی با نماد وبصادر، ۱۱.۶ درصد سهام دولت در نماد وبملت و ۱۰.۱ درصد سهام دولت در نماد بانکی وتجارت منوط به نظردهی معاونت حقوقی ریاست جمهوری درخصوص قیمت پایه و شرایط در نظر گرفته شده برای این شرکت‌ها، موافقت کرد.

* ارزش بازار سرمایه (بورس + فرابورس) در هفته‌ای که گذشت با رشد سنگین 7.2 درصدی به 13,940 همت رسید. در بازار ارز، رشد قیمت‌ها ادامه داشت و نرخ هر اسکناس دلار آمریکایی، با رشد 3.4 درصدی به کانال 136 هزار تومان رسید ! بنابراین ارزی دلاری بازار با رشد 4 درصدی به 103 میلیارد دلار رسید و کماکان اختلاف معناداری با سقف 142 میلیارد دلار اردیبهشت ماه دارد ...

تحولات مربوط به صنایع را در بخش ویژه‌های خبری و تحلیلی دنبال کنید.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید

بورس ۲۴ را دنبال کنید

آخرین اخبار و تحلیل‌های بازار سرمایه را از دست ندهید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 300
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 287
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 271
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 273
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24