چهارمین هفته جنگ است و خبرهایی درباره رد و بدل شدن پیام هایی بین دو طرف منتشر شده که قابل تایید نیست. به نظر می رسد تلاش های دیپلماتیک کشورهای منطقه برای نزدیک کردن دیدگاه های دو طرف افزایش یافته و شاهد آرامش نسبی در بازارها هستیم. قیمت هر بشکه نفت برنت در محدوده 96 دلار در نوسان است و قیمت طلا کمی رشد کرده است. به نظر می رسد وارد دوره انتظار شده ایم یعنی دوره ای که تلاش می شود به روش های مختلف دو طرف به توافق هایی برسند. در این دوره سرمایه گذاران باید ..
بورس24 : در چهارمین هفته جنگ در خاورمیانه، بازارها از اخبار این جنگ بیشترین تاثیر را می پذیرند و شاهد افت قیمت نفت و رشد محدود قیمت طلا هستیم. نوسان ارزش دلار در برابر یورو و پوند محدود بوده است. از سوی دیگر در بازار فلزات پایه تغییرات قیمت ها زیاد نیست و بازار زیر فشار قرار دارد.
قیمت نفت برنت امروز زیر 100 دلار در هر بشکه نوسان کرده و قیمت نقد طلا به بالاتر از 4500 دلار رسیده است. نوسان قیمت نقره اندک بوده و قیمت هر تن مس در بورس لندن کمی بالاتر از 12 هزار دلار قرار دارد.
معمولا پس از مدتی که جنگ ادامه می یابد تاثیر آن بر بازارها کمتر از روزهای اولیه می شود و اگر خبرهایی از شروع مذاکره دو طرف برای توافق و آتش بس منتشر شود سرمایه گذاران ترجیح می دهند منتظر بمانند تا وضعیت مشخص شود.
این همان روندی است که در روزهای اخیر در جنگ خاورمیانه شاهد آن بوده ایم. ابتدای هفته قیمت نفت به سرعت رشد کرد زیرا ترامپ ضرب العجل دو روزه برای باز شدن تنگه هرمز تعیین کرده بود. سپس او این ضرب العجل را تمدید کرد و قیمت نفت کاهش یافت. دیروز و امروز خبرهایی درباره مذاکرات دو طرف منتشر شده که قابل تایید نیست و دیدگاه های مختلف درباره آن مطرح است.
پایین آوردن قیمت نفت یکی از اهداف بسیار مهم ترامپ است. قیمت نفت برنت قبل از شروع جنگ در محدوده 70 دلار در نوسان بود و امروز در مرز 100 دلار قرار داشته است. این رشد چشمگیر است و اگر قیمت ها بالا باقی بماند اثرات آن به تدریج بر قیمت کالاهای مصرفی، انرژی، سیاست های پولی بانک های مرکزی و بازارها مشاهده خواهد شد.
در این دوره چهار هفته ای، قیمت طلا به شدت کاهش یافته و اکنون قیمت هر اونس فلز زرد نسبت به رکورد پایان ماه ژانویه حدود 1100 دلار پایین تر است. قیمت نقره نیز که پایان ماه ژانویه به 121 دلار رسیده بود در محدوده 70 دلار قرار دارد.
سرمایه گذاران در بورس های بزرگ این روزها نگران آن هستند که بانک های مرکزی مجبور شوند نرخ های بهره را بالا ببرند. رشد قیمت نفت قطعا سبب افزایش فشارهای تورمی می شود و اگر بازار نزولی نشود تورم بالا خواهد رفت یعنی در ماه های آینده شاهد رشد سریع تر قیمت انواع کالاها خواهیم بود. بانک های مرکزی در اقتصادهای توسعه یافته عموما رقم 2 درصد را به عنوان نرخ هدف تورم در نظر گرفته اند و نسبت به افزایش سریع تر قیمت ها حساس هستند.
اگر آنها مجبور شوند نرخ های بهره را بالا ببرند تا تورم را مهار کنند فعالیت های اقتصادی کاهش می یابد و شاید رکود رخ دهد. این یک عامل نگرانی مصرف کنندگان و سرمایه گذاران است. عملکرد بورس های بزرگ در چند هفته اخیر عموما منفی بوده است.
نوسان ارزش دلار در برابر یورو و پوند این هفته کمتر بوده و بازار نسبت به اخبار جنگ حساسیت کمتری نشان داده است. رقم شاخص دلار امروز در محدوده 99 قرار داشته است. عملکرد شاخص دلار سال پیش بسیار منفی بود و در چند هفته اخیر به دلیل کاهش احتمال کم شدن نرخ های بهره در آمریکا دلار تقویت شده است.
شروع انتظار
در روزهای اخیر بسیاری از سرمایه گذاران ترجیح داده اند اقدامی انجام ندهند و منتظر بمانند تا ابهام ها رفع شود. از همان ابتدای جنگ دیدگاه های مختلف مطرح بود اما حالا که حدود چهار هفته از شروع جنگ گذشته کمی بهتر می توان درباره آینده اظهارنظر کرد.
برخی خبرها از مطرح شدن پیشنهادهایی از سوی آمریکا به ایران حکایت دارند. تردیدی وجود ندارد که جنگ زیان های مالی و جانی عظیم به دو طرف وارد کرده و هیچیک مایل نیست این وضعیت ادامه یابد اما هر دو طرف مایلند شرایط شان تحقق یابد.
به نظر می رسد در روزهای آینده از شدت تنش ها کاسته می شود و تلاش های دیپلماتیک برای شروع آتش بس بیشتر می شود. این یک آزمون است. کشورهای منطقه تلاش می کنند میانجی گری کنند تا تنش متوقف شود و مذاکرات آغاز شود.
در این روزها که دوره اننظار است بازارها آرام تر می شوند. برای مثال در آغاز جنگ شاهد رشد 10 تا 15 دلاری قیمت نفت در یک روز بودیم و حالا نوسان قیمت ها تنها چند دلار در هر روز است. در بازار طلا و ارزهای معتبر هم همین طور است.
تکلیف سرمایه گذاران
در دوره انتظار سرمایه گذاران باید از انجام هر گونه اقدام هیجانی اجتناب کنند. سرنوشت تلاش های دیپلماتیک کنونی مشخص نیست. شاید پس از چند روز توافقی حاصل نشود و بر شدت جنگ افزوده شود و شاید تلاش ها به نتیجه برسد و آتش بسی هرچند کوتاه شروع شود.
تصمیم گیری بر مبنای حدس و گمان سبب زیان های بزرگ می شود. خبرها اثرات بزرگ بر بازارها دارند و گاه یک خبر سبب نزولی شدن یک بازار صعودی می شود و سپس صحت خبر مورد تردید قرار می گیرد و سرمایه گذاران دچار سردرگمی می شوند.
دوره انتظار طولانی نخواهد بود. در روزهای آینده احتمالا پیام هایی بطور غیرمستقیم بین دو طرف رد و بدل می شود و نتیجه آن را خیلی زود همه متوجه خواهند شد. بهتر است در این روزها صبور باشیم.













نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.