فصل نخست سال جاری میلادی دو روز دیگر پایان می یابد و لازم است تحولات این سه ماه بررسی شود. در سه ماهه نخست بازارها بسیار بی ثبات بوده اند و انتظار می رود این وضعیت ادامه یابد. حتی اگر همین امروز جنگ در خاورمیانه پایان یابد اثرات آن برای مدت بسیار طولانی باقی خواهد بود و سرمایه گذاران باید برای دوران جدید آماده شوند. در مطلب حاضر به نکاتی در همین زمینه اشاره شده است.
بورس24 : دو روز دیگر فصل نخست سال جاری میلادی پایان می یابد و بخشی از این فصل یعنی یک ماه گذشته، بازارها عموما از جنگ در خاورمیانه تاثیر پذیرفته اند. هفته پیش رو پنجمین هفته جنگ در خاورمیانه است. در سه ماهه نخست سال جاری بازارها از تنش های ژئوپلیتیک بیشترین تاثیر را پذیرفتند به این معنا که در ابتدای سال، ترامپ اظهارنظرهایی درباره لزوم اعمال کنترل آمریکا بر گرینلند داشت که سبب نگرانی سرمایه گذاران درباره رویارویی اروپا و آمریکا شد. سپس جنگ در خاورمیانه شروع شد و آثار این جنگ بر بازارهای مختلف بسیار بزرگ بوده است.
در سه ماهه دوم سال جاری میلادی که از روز چهارشنبه شروع می شود انتظار می رود بازارها همچنان بیشترین تاثیر را از تحولات در خاورمیانه بپذیرند. در مطلب حاضر تحولات در بازارهای مختلف در فصل نخست امسال و برخی نکات درباره وضعیت سه بازار بیان می شود.
مهم ترین عامل موثر بر بازارها در سه ماهه کنونی یعنی سه ماهه اول امسال، وضعیت خاورمیانه و گمانه زنی ها درباره سرنوشت جنگ بوده است. نگرانی سبب کاهش ریسک پذیری می شود و دیده ایم که عملکرد برخی بورس های بزرگ از جمله بورس آمریکا در هفته های اخیر منفی است. عامل نگرانی ادامه پیدا خواهد کرد اما شاید تاثیر آن کمتر شود یعنی به تدریج عملکرد بورس های بزرگ مثبت شود. همچنین شاید کاهش قیمت طلا کمتر شود و قیمت نفت پایین آید البته اینها همه احتمال هستند.
رشد شدید بازار نفت
بازار نفت در سه ماهه نخست سال جاری عملکرد بسیار مثبت داشته و این رشد شدید قیمت ها حاصل جنگ در خاورمیانه است. ابتدای سال جاری میلادی قیمت نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب در محدوده 60 دلار و 57 دلار قرار داشت و در دو ماه نخست سال تغییرات قیمت ها اندک بود. در آن دوره پیش بینی رشد اندک تقاضای جهانی برای نفت سبب شد بازار زیر فشار قرار گیرد و قیمت ها بالا نرود. صندوق بین المللی پول در گزارش اخیر خود پیش بینی کرده اقتصاد جهان سال جاری کمی کمتر از سال قبل رشد می کند. این پیش بینی مربوط به قبل از شروع جنگ خاورمیانه بود. این جنگ اثرات منفی بر اقتصاد جهان دارد.
یک ماه پیش یعنی در شروع جنگ در خاورمیانه قیمت نفت به سرعت بالا رفت زیرا این منطقه برای بازار نفت بسیار مهم است و احتمال تداوم اختلال در عرضه نفت از آن سبب رشد قیمت ها می شود. میزان چشمگیر از عرضه نفت خاورمیانه از طریق تنگه هرمز، کاسته شده است. با توجه به اینکه تصور می شود درگیری ها ادامه یابد و حتی شدت پیدا کند بعید نیست قیمت نفت بالاتر رود و برای مدت طولانی در سطوح بالا باقی بماند.
بالا باقی ماندن قیمت نفت به معنای ضعف اقتصاد جهان، رشد تورم، بالا باقی ماندن نرخ های بهره در آمریکا و افزایش ریسک رکود است. این عوامل سبب ضعف تقاضا برای مواد خام می شود. مدت و شدت جنگ عامل اصلی است.
عملکرد بازار طلا مثبت است
قیمت طلا و سه فلز گرانبهای دیگر در سه ماهه نخست سال جاری میلادی نوسان های شدید داشت اما قیمت طلا اکنون نسبت به ابتدای سال بالاتر است. قیمت طلا و نقره ابتدای سال جاری به ترتیب در سطح 4320 دلار و 72 دلار بود. قیمت ها در ماه نخست سال جاری رشد کرد و پایان ماه ژانویه به رکورد رسید یعنی قیمت این دو فلز به ترتیب به 5600 دلار و 121 دلار رسید.
عملکرد بازار طلا و سه فلز گرانبهای دیگر ماه فوریه منفی بود و بازار در یک ماهی که از شروع جنگ در خاورمیانه گذشته افول کرده است. قیمت هر اونس طلا و نقره در پایان معاملات روز جمعه به ترتیب در سطح 4500 دلار و 70 دلار قرار گرفت. حتی قبل از شروع جنگ بازار زیر فشار بود.
برخی عوامل از رونق بازار طلا حمایت می کنند اما برخی عوامل نیز منفی هستند. بویژه در هفته های اخیر نگرانی درباره رشد تورم در آمریکا و بالا باقی ماندن نرخ های بهره در این کشور سبب افول شدید قیمت ها شده است. قیمت نقره هم در هفته های اخیر به شدت کاهش یافته است.
درباره افق بازار طلا و نقره در صورت تداوم جنگ در خاورمیانه دیدگاه ها منفی است. تداوم جنگ به رشد تورم می انجامد و نرخ های بهره در آمریکا بالا باقی خواهد ماند. این به زیان بازار طلاست البته یک نکته مهم این است که گاه به علل نامشخص رفتار سرمایه گذاران تغییر می کند و این یعنی شاید در هفته های آینده بازار طلا صعود کند.
عملکرد شاخص دلار مثبت است
ابتدای سال جاری میلادی رقم شاخص دلار در محدوده 98 قرار داشت و اکنون این رقم 100 است. رشد شاخص دلار حاصل تحولات اخیر در خاورمیانه است. سال پیش عملکرد شاخص دلار بسیار منفی بود و قبل از شروع جنگ تصور می شد امسال نیز چنین است زیرا قرار است نرخ های بهره در آمریکا بارها پایین آورده شود.
نگرانی درباره رشد تورم مانع کاهش نرخ های بهره است و سبب رشد ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر شده است. در نشست قبلی بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره تغییر نکرد و بعید است بزودی نرخ ها پایین آورده شود. ایم یک عامل رشد شاخص دلار است. عامل دیگر وضعیت اقتصاد آمریکاست. اگر وضعیت اقتصاد خوب باشد دلار تقویت می شود.
ماه می یعنی چند هفته دیگر رییس جدید بانک مرکزی آمریکا جایگزین آقای پاول می شود. باید دید او چه دیدگاهی درباره نرخ های بهره دارد. اگر پیش بینی شود فشارهای تورمی بیشتر می شود بانک مرکزی فعلا نرخ های بهره را پایین نخواهد آورد و حتی ممکن است نرخ ها بالا برده شود.
ابهام درباره آینده سبب سردرگمی سرمایه گذاران شده است. این وضعیت ادامه می یابد. اگر جنگ خاورمیانه طولانی شود تاثیرات آن بر بازارها بسیار بزرگ خواهد بود.













نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.