همانطور که در گزارش اخیر هم اشاره شد، طی دو روز ابتدایی هفته حدود 4.7 همت پول از جریان بازار خارج شد اما هنوز 13 همت از پولی که از ابتدای سال راهی بازار شده، مسیر خروج را انتخاب نکرده و با شجاعت و امیدواری پای کار ایستاده است. نکته دیگر اینکه بازار از ابتدای هفته با وجود نگرانیهای سیاسی و چالشی که از ناحیه صندوقهای اهرمی ایجاد شد، حجم خوبی زد و به سرعت به تعادل رسید و این موضوع هم ناشی از شجاعت خریداران است.

1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : بورس تهران معاملات چهارمین روز هفته را تحت تاثیر "اظهارات ویتکاف درخصوص دور بعدی مذاکرات" و همچنین خبر "فروش خودرو در بورس کالا به روش گواهی سپرده" ، با افزایش نسبی تقاضا آغاز کرد اما با گذر از دقایق ابتدایی باری دیگر اسیر دست فروشندهها شد و شاخصی که 14 هزار واحد مثبت شده بود، به رنگ سرخ درآمد. با این حال طرف تقاضا دست از سماجت و جسارت خود بر نداشت و با رنج مثبت در گروه پتروپالایشی و حرکت رو به بالای اهرمیها، فضای معاملات رو به بهبود رفت و در نهایت شاخص کل با رشد 0.43 درصدی کانال 3.1 میلیون را پس گرفت. البته در شاخص هموزن فضا کماکان بهتر است و این دماسنج روز گذشته بواسطه سبزپوش شدن 74 درصد از نمادها با رشد 0.74 درصدی ضمن گذر از سطوح 950 هزار واحدی، در مسیر کانال یک میلیونی قرار گرفت. ارزش معاملات حوالی 15.2 همت و شبیه به روزهای اخیر گزارش شد که عدد خوب و قابل قبولی در شرایط فعلی بازار است و رقمی بالغ بر 880 میلیارد تومان از پولهای خارج شده روزهای اخیر، به گردونه معاملات بازگشت.
از نیمه دوم فروردین به این طرف، با زمزمه آغاز مذاکرات هستهای و سپس رسمی شدن این رویداد به لطف اظهارات رئیسجمهور آمریکا، بازار سرمایه جان تازهای گرفت و از طرف دیگر بازار طلا و ارز به رکود رفت. خوشبینی نسبت به احتمال رفع تحریمها، گشایشهای اقتصادی و همچنین جذابیتهای بنیادی و تکنیکال بازار، بهویژه ارزشگذاری پایین برخی از صنایع و شرکتها، نقش مهمی در بهبود فضای سرمایهگذاری داشته است. اما اکنون مذاکرات در سایهای از ابهام قرار گرفته، با این حال از روند معاملات چنین برداشت میشود که بازار به ادامه روند مذاکرات خیلی بدبین نیست یا لااقل تنش را برخلاف برخی شبکههای اجتماعی که منافعشان در جنگ و تنش خلاصه شده، خیلی عجیب و از نوع جنگ نمیبیند ! بنابراین عدم وقوع ریسک عجیب و غریب سیاسی و همچنین عدم وقوع یک توافق تمامعیار فضا را در حالتی معلق نگاه داشته که در این فضا سهمهایی که بازدهی بالایی را طی این مدت دادهاند احتمالا کمی آرامتر حرکت کنند اما در سهام هموزنی بواسطه عقبافتادگی عجیب سالهای اخیر و چشمانداز مثبت، شاهد تحرکات بهتری باشیم.
اما یکی از دلایل تحرکات نصفه و نیمه بازار دیروز، رسیدن اظهارات استیو ویتکاف درخصوص مذاکرات بود. نماینده ویژه ترامپ گفت، آمریکا در تلاش است دور چهارم گفتوگوهای هستهای با ایران را برای آخر این هفته (یعنی روز یکشنبه Friday) برنامهریزی کند. در این گزارش به نقل از ویتکاف آمده: «اگر این گفتوگو برگزار نشود، تنها دلیلش سفر رییسجمهور به خاورمیانه خواهد بود.» ویتکاف ضمن مثبتخواندن مذاکرات با تهران، افزود: «به پیشرفتهایی دست یافتهایم. امیدوارم روند در مسیر درستی پیش برود. رییسجمهور میخواهد اگر ممکن باشد، این مساله بهصورت دیپلماتیک حل شود، بنابراین ما هر کاری از دستمان بر میآید انجام میدهیم تا این روند به جریان بیفتد.»
درخصوص مباحث سیاسی، یک نکته جدید به ذهنمان رسیده که بد نیست عنوان کنیم. همانطور که روز گذشته هم اشاره شد، اظهارات ترامپ پس از سکوت چند روزه از زمان معلق شدن مذاکرات نشان میدهد که جریان مخالف توافق، جلوی ترامپ ایستاده و بدون تعارف شرایط و قرائن نشان میدهد که فضا بشدت پیچیده شده است. در واقع ترامپ بواسطه اینکه دستاوردی از جنس توافق نهتنها در دوره اول ریاستش که در دور دوم تا به اینجا نداشته، تمایل ویژهای برای حل مناقشه هستهای ایران ولو معاهدهای شبیه به برجام با گنجاندن برخی سختگیریها دارد اما مخالفین این موضوع به رهبری نتانیاهو که دیدند کار به سرعت پیش میرود، به یکباره زیر میز کشیدند و از اینجا به بعد ماجرا مشخص نیست که چه اتفاقی رخ میدهد. آیا مجددا مذاکرات (بدون تغییر خاصی در رویکرد طرفین) از سر گرفته میشود ؟ یا قرار است مباحث جدیدی که در گفتگوهای قبلی عنوان نشده، مطرح میشود ؟ البته اظهارات روز گذشته ویتکاف، فتیله بدبینی را تا حدودی پائین کشید.
حال پرسشی که مطرح میشود این است که اگر مذاکرات به بنبست بکشد، قرار است در مسیر مکانیزم ماشه و قطعنامه و جنگ و ... قرار بگیریم ؟ به نظر عراقچی که متوجه مشکلات و درگیریها در کاخ سفید شده، بلافاصله در مسیر ارتباط با اروپاییها قرار گرفته است. چراکه موضوع مکانسیم ماشه ارتباطی به آمریکا ندارد و این مشکلی است که باید بین ایران و اروپا حل و فصل شود و البته اروپا هم بواسطه تحولات نظامی بین روسیه و اوکراین و اعتقاد به مداخله ایران، همچون گذشته پای کار نیست اما به هر جهت تنها روزنه امیدی است که در صورت شکسته شدن پایههای میز مذاکرات با آمریکا، وجود دارد و البته در پشت پرده ممکن است ترامپ به جهت اینکه در مقطع دیگری توافق با ایران را حاصل کند، یکسری آوانسها در فروش نفت (در صورت توافق اروپا با ایران و کاهش فعالیت هستهای) در نظر بگیرد.
و نکته آخر اینکه به زودی سفر ترامپ به خاورمیانه را خواهیم داشت. بدون شک این سفر و لابیهایی که با سران برخی از کشورها صورت میگیرد در مسیر مذاکرات و اتفاقات آتی اهمیت خواهد داشت. حدس ما این است که ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.