بورس 24 : بیش از یک ماه هست که سهام شرکتهای سرمایهگذاری سایپا، سرمایهگذاری رنا، نیوان ابتکار و سرمایهگذاری کارکنان سایپا در شرکت خودروسازی سایپا که به عنوان سهام تودلی شناخته میشود برای فروش آگهی شده است. پس از اتمام شرکت در فراخوان سایپا برای خرید ۴۲ درصد از سهام شرکت سایپا با نماد خساپا از بورس ، حضور ۹ خریدار در این فراخوان گمانه زنی شد.

بورس24 : بیش از یک ماه هست که سهام شرکتهای سرمایهگذاری سایپا، سرمایهگذاری رنا، نیوان ابتکار و سرمایهگذاری کارکنان سایپا در شرکت خودروسازی سایپا که به عنوان سهام تودلی شناخته میشود برای فروش آگهی شده است.
پس از اتمام شرکت در فراخوان سایپا برای خرید ۴۲ درصد از سهام شرکت سایپا با نماد خساپا از بورس ، حضور ۹ خریدار در این فراخوان گمانه زنی شد.
از جمله پترو صنعت صدر منتسب به علی انصاری مالک بانک آینده، گروه خودروسازی کرمان موتور، بانک شهر، کنسرسیومی به رهبری زرماکارون، گروه انتخاب ، گروه گرامی صاحب برند فردا موتورز و چای گلستان، گروه گلرنگ و شرکت دات وان منسوب به بابک زنجانی که تا ۲۴ اردیبهشت در این فراخوان شرکت کرده و فرم پر کردهاند.
برخی از این خریداران بهتنهایی و برخی دیگر به صورت ائتلاف برای خرید سهام مدیریتی سایپا که ارزش دستکم دو کرسی هیأت مدیره را دارد، جلو آمدهاند.
حالا امروز یکشنبه 4 خرداد 1404 پس از این که سهام شرکت سایپا تحت تاثیر اخبار افزایش نرخهایی را در بورس تجربه کرده بود، شرکت سایپا با استناد به دریافت نامهای از دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی موسوم به سران سه قوه از توقف فرآیند این واگذاری خبر داد.
در پی افشای این نامه سهام ایرانخودرو و سایپا دستخوش صف فروشهای میلیاردی و بدون خریدار بود. این رویداد نشان داد «ذینفعان در سایه» یا همان مافیا چنان قدرتی در ایران دارند که میتوانند جلوی فرآیند قانونی واگذاری یک شرکت را بگیرند یا مختل کنند تا منافع آنها به خطر نیفتد.
تاثیر توقف واگذاری سهام بر بورس: سقوط شاخص و صفهای سنگین فروش
با انتشار این نامه و توقف یکباره واگذاری سهام مدیریتی سایپا، بازار سرمایه به شدت واکنش نشان داد. شاخص کل بورس تهران در همان روز با کاهش سنگین ۳۲٬۳۷۰ واحدی مواجه شد و نمادهای «خساپا» و «خودرو» از دقایق ابتدایی معاملات در صف فروشهای میلیاری قفل شدند. بسیاری از سهامداران حقیقی و حقوقی از هراس ابهام و تعلیق مسیر واگذاری، سهام خود را به فروش گذاشتند اما به دلیل افزایش عرضه، خریداری برای این سهام وجود نداشت. این شوک ناگهانی به بازار، به معنای تعلیق دوباره خصوصیسازی در بزرگترین صنعت بورسی کشور بود و به سرعت فضای کل بازار را منفی کرد و بر اعتماد عمومی فعالان بازار آسیب زد.
اظهارات ولیالله جعفری مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس
ولیالله جعفری، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار، در توضیح ماجرا بیان کرد:
«در ماههای اخیر موضوع واگذاری سهام چرخهای (تودلی) دو شرکت خودروساز مطرح بوده و شرکتهای ذینفع اقدامات انجام شده را در سامانه کدال افشا کردهاند. اما حسب اطلاع دریافتی از شرکتهای ایرانخودرو و سایپا، دبیرخانه شورای عالی هماهنگی سران قوا اعلام کرده تا زمان ابلاغ مصوبات، از هرگونه واگذاری و تغییر و تحول سهام خودداری شود. بنابراین بازگشایی نماد معاملاتی این شرکتها منوط به تصمیمات بعدی خواهد بود.»
متن کامل اطلاعیههای رسمی شرکتها
اطلاعیه سایپا (در کدال):
«احتراماً، بنابر نامهای خیلی محرمانه واصله از شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، مقرر گردید تا ابلاغ مصوبات شورای عالی سران قوا، از هر نوع واگذاری و تغییر و تحول در سهام شرکت سایپا جلوگیری شود. مراتب جهت اطلاع و اقدام لازم ایفاد میگردد.»
اطلاعیه ایرانخودرو (در کدال):
«با عنایت به نامه وارده از دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مبنی بر تهیه گزارش نهایی ساماندهی صنعت خودروسازی، مقرر گردید از هرگونه واگذاری و تحول سهام این شرکت تا تعیین تکلیف طرح مذکور جلوگیری به عمل آید.»
بیانیه سازمان خصوصیسازی و شورای عالی هماهنگی اقتصادی
بعد از انتشار این اخبار و واکنشها در بازار، سازمان خصوصیسازی با صدور بیانیهای اعلام کرد:
«در اجرای وظایف و مأموریتهای قانونی، خود را مکلف به واگذاری سهام دولت در دو شرکت ایرانخودرو و سایپا میداند و فقط تا زمان بررسی مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا فرآیند فروش متوقف شده است.»
روابط عمومی دبیرخانه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا نیز با انتشار توضیحی اعلام کرد:
«اخیراً در جلسات مشترک، ابهامات این واگذاریها بررسی و مرتفع شده است. شورای عالی در جهت حمایت از امنیت اقتصادی سهامداران و تقویت قراردادها، از تصمیمات دولت و سازمان خصوصیسازی پشتیبانی میکند.»
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.