Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 264

هفته پیش عملکرد بورس آمریکا و شاخص دلار منفی بود اما قیمت طلا به شدت رشد کرد. عوامل نگران کننده همچنان سبب بی ثباتی و ریسک گریزی سرمایه گذاران هستند و به نظر می رسد نباید منتظر ثبات بود. با آنکه مذاکرات تجاری بین آمریکا و برخی اقتصادهای بزرگ شروع شده اما هیچ چیز درباره آینده مشخص نیست و شاخص عدم قطعیت به شدت رشد کرده است.

محتمل ترین سناریو درباره افق اقتصاد جهان

بورس24 : هفته گذشته عملکرد بورس آمریکا منفی بود و قیمت نفت و فلزات پایه کمی تغییر کرد البته تشدید تنش های تجاری سبب رشد شدید قیمت طلا شد. هفته قبل شاخص دلار کاهش یافت و قیمت بیت کوین به رکوردی جدید رسید البته در روزهای اخیر قیمت ها کاهش یافته است.

چهار ماه از حضور ترامپ در کاخ سفید می گذرد و در این دوره، وضعیت بازارها بسیار بی ثبات و پرآشوب بوده است. در ابتدا که ترامپ صدور فرمان های اجرایی برای اعمال تعرفه بر کالاهای صادراتی به آمریکا را شروع کرده بود بسیاری تحلیلگران نسبت به تاثیر منفی این اقدام بر اقتصاد جهان هشدار دادند و حالا شاهد این تاثیرگذاری هستیم. و یک نکته مهم این است که تاثیر یاد شده بر اقتصاد آمریکا هم منفی بوده است. البته ترامپ همواره تاکید کرده که این تاثیر مثبت خواهد بود.

داده هایی که از بخش تولید کارخانه ای آمریکا، اروپا، ژاپن و برخی اقتصادهای بزرگ آسیایی مربوط به ماه جاری منتشر شده از ضعف فعالیت ها حکایت دارد. ارقام شاخص فعالیت های تولیدی در محدوده 50 قرار دارد و در برخی موارد، رقم شاخص زیر این سطح است یعنی فعالیت ها در حال کاهش بوده است.

شاخص اعتماد مصرف کنندگان معیار مهم دیگری است که در ماه های اخیر در برخی اقتصادها کاهش یافته و این کاهش واکنش طبیعی به تحولات جهانی است. مصرف کنندگان شاهد تداوم تنش های تجاری بین آمریکا و شرکای تجاری این کشور هستند و با آنکه مذاکرات تجاری بین آمریکا و برخی کشورها شروع شده اما دیدگاه تحلیلگران این است که تاثیر منفی این تنش ها عمیق و فراگیر خواهد بود.

ماه گذشته میلادی یعنی نخستین ماه سه ماهه دوم، وضعیت اقتصاد اروپا و چین چندان رضایت بخش نبود و این باور وجود دارد که ماه جاری وضعیت بدتر می شود یعنی شاخص فعالیت های تولیدی عموما به زیر 50 کاهش خواهد یافت. بعید نیست چنین شود زیرا مذاکرات تجاری یک فرایند زمانبر است و با آنکه تعرفه ها به حالت تعلیق درآمده اما تاثیر تنش های کنونی بر روابط تجاری کشورها محسوس بوده است.

نکته دیگر، رشد عدم قطعیت تجاری و اقتصادی در ماه های اخیر است. سال جاری این شاخص به شدت رشد کرده است و یک نکته بسیار مهم این است که تحولات هفته های اخیر و اظهارنظرهای ترامپ سبب تشدید بی اعتمادی به آینده شده است.

عملکرد بازار نفت سال جاری میلادی تاکنون منفی بوده اما قیمت اکثر فلزات پایه در این دوره رشد کرده است. از سوی دیگر عملکرد بیت کوین و طلا مثبت بوده اما شاخص دلار به شدت کاهش یافته است.

محتمل ترین سناریو

درباره ماه های آینده دیدگاه های مختلف مطرح است و محتمل ترین سناریو، کاهش نرخ رشد اقتصاد جهان است. این سناریو یک سناریوی خوشبینانه محسوب می شود یعنی مبنای آن، پایین باقی ماندن تعرفه ها و پیشرفت مذاکرات تجاری است. در این سناریو رکودی رخ نخواهد داد. مذاکرات تجاری آمریکا و چین از دو هفته پیش شروع شده و در این مدت هیات آمریکایی با هیات های تجاری برخی کشورهای دیگر نیز مذاکراتی داشته اند. اگر در ماه های آینده توافق هایی بر سر تعرفه ها بین آمریکا و کشورهای دیگر حاصل شود آنگاه شرایط بدتر نخواهد شد اما درباره بهبود وضعیت قطعیت وجود ندارد.

صندوق بین المللی پول بر مبنای وضعیت کنونی شاخص های اقتصادی چین پیش بینی کرده که سال جاری اقتصاد این کشور رشد 4 درصدی خواهد داشت. این رقم یک درصد پایین تر از نرخ هدف رشد است که دولت تعیین کرده است. نرخ رشد در سال 2026 نیز چهار درصد پیش بینی شده است.

درباره اقتصاد آمریکا نرخ رشد 1.8 درصدی برای سال جاری و 1.7 درصدی برای سال آینده پیش بینی شده است. این ارقام نگران کننده هستند. و نکته دیگر این است که شاید در گزارش های آینده صندوق بین المللی پول ارقام پیش بینی نرخ رشد اقتصادهای بزرگ پایین تر از ارقام کنونی باشد.

صندوق بین المللی پول پیش بینی خود از نرخ رشد منطقه یورو در سال جاری و سال آینده را پایین آورده است.

موضوع بعدی، وضعیت بدهی در آمریکا و برخی اقتصادهای بزرگ دیگر است که سبب نگرانی شده و هفته پیش موسسه مودیز بر مبنای همین عامل رتبه اعتباری آمریکا را پایین آورد. رشد بدهی دولتی آمریکا بسیار نگران کننده است و به نظر می رسد ترامپ برنامه ای برای سامان بخشیدن به این وضعیت ندارد.

روز جمعه ترامپ توصیه کرد به کالاهای صادراتی اتحادیه اروپا به آمریکا تعرفه 50 درصدی اعمال شود. این توصیه به کاهش شاخص های بورس آمریکا و افت شاخص دلار منجر شد.

از دید صندوق بین المللی پول رشد تجارت جهانی سال حاری میلادی 1.7 درصد یعنی بسیار کمتر از رشد سال گذشته است. تورم جهانی سال جاری کمتر از سال قبل خواهد بود.

با توجه به برنامه های بی ثبات کننده ترامپ، افق اقتصاد جهان به شکل بسیار عمیق به وضعیت روابط تجاری آمریکا دیگر کشورها گره خورده است. درباره بسیاری مسایل ابهام وجود دارد اما درباره برخی موضوع ها از جمله اینکه تنش های ادامه پیدا خواهد کرد، فعالیت های اقتصادی ضعیف می شود، بازارها بی ثبات خواهند بود و اقتصادهای صادرکننده مواد خام باید برای دوران ضعف تقاضا آماده باشند تردیدی وجود ندارد.

این هفته ماه می هم پایان می یابد و تقریبا به میانه سال جاری میلادی رسیده ایم. پیشرفتی در حوزه رفع نگرانی سرمایه گذاران، مصرف کنندگان و شرکت ها رخ نداده و آنچه به عنوان خبرهای مثبت منتشر می شود عموما پیش بینی است یعنی انتظار می رود توافق هایی بین آمریکا و کشورهای دیگر حاصل شود. در عمل هنوز اتفاق خاصی رخ نداده است.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 270

پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 265
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24