دنیای اقتصاد / شاخص کل بورس اوراق بهادار دیروز در اولین روز معاملاتی هفته در کانال 65 هزارواحدی تقریبا در مقایسه با روز چهارشنبه بدون تغییر باقی ماند؛ رقمی که برخی تحلیلهای تکنیکال عبور از آن را به معنای ورود به کانال خطر ارزیابی میکنند.
دیروز منحنی شاخص تا دقایق پایانی در مسیر کاهشی به میزان 152 واحد افت قرار داشت، با این حال دست به دست شدن تقریبا 9.5 میلیون سهم هلدینگ خلیج فارس در ساعات پایانی معاملات موجب جبران این میزان ریزش شد و در نهایت شاخص کل با 0.2 واحد افزایش در رقم روز چهارشنبه (65 هزار و 29 واحد) تثبیت شد.
در جریان معاملات روز گذشته 297 میلیون سهم به ارزش 641 میلیارد ریال مورد داد و ستد قرار گرفت. در این میان بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهند گزارشهای فصلی همچنان حکایت از بهبود درآمدزایی شرکتها دارد تا جایی که با وجود برخی نوسانهای اخیر نسبت قیمت به درآمد بازار سهام تا 5.5 کاهش یافته است و برخی کارشناسان با توجه به این متغیر، بنیادهای بازار را مستحکم میدانند. این در حالی است که تقاضاهای رسمی از بورس به دولت برای حمایت از بازار ارسال میشود و در عین حال رضایت از روند درآمدزایی شرکتها وجود دارد. واگذاری تعیین نرخ برای خوراک گازی پتروشیمیها و درخواست رسمی برای کاهش بهره مالکانه معادن در حالی است که ترمیم دیوار ترک خورده اعتماد از منظر برخی کارشناسان نیاز به حمایتهای جدی دارد؛ ضمن اینکه همچنان نتایج گزارشهای 9 ماهه مثبت ارزیابی میشوند بهطوریکه نصرالله برزنی، کارشناس بازار سرمایه و مدیرعامل کارگزاری اقتصاد نوین، همچنان معتقد است که روند درآمدزایی شرکتها مثبت است.
وی تاکیدکرد: گزارشهای 9 ماهه همه از افزایش درآمدهای واقعی شرکتها و موسسات حکایت دارد. وی با یادآوری این نکته که در رقم 26 هزار واحدی شاخص در سالهای گذشته بازار با P/E معادل 7.7 مواجه بود، با این حال رقم شاخص در محدوده 65 هزار واحدی کنونی دارای P/E تقریبا 5.5 است. این نشان میدهد که درآمدزایی شرکتها همچنان ادامه دارد و شاخص قابل قبول است. وی افزود: ساختار بازار نیز بهطور نسبی سالم است و تنها از محل برخی بیاعتمادیها نسبت به بازار، نگرانیهایی ایجاد شده که انتظار میرود با حمایت دولت بتوان با حفظ این ساختار سالم به بهبود آن کمک کرد. وی در ادامه افزود: شاخص با توجه به ارزش اسمی ریالی شرکتها مورد ارزیابی قرار میگیرد. در حالی که اغلب شرکتها با توجه به درآمدهای ارزی با افزایش 3 برابری ارزش دلار نسبت به ریال به درآمدهای فراوانی دست یافتهاند. بهطور مثال برخی پتروشیمیها با حجم و ارزش صادراتی ثابت نسبت به سالهای قبل، از نظر درآمد3 برابر رشد داشتهاند. وی افزود: در بازار سرمایه تورم بر برخی شرکتها نه تنها تاثیر منفی نداشته، بلکه روند عمومی افزایش قیمتها موجب تداوم سود آوری آنها نیز شده است. بهطور مثال در شرکتهایی که کشش تقاضای کمتر از یک دارند، همزمان با افزایش قیمت تقاضا نیز برای آن وجود دارد. بخشهای خدماتی، روغنیها، غذاییها، مخابرات و برخی صنایع مشابه و حتی صنایع کوچک در بازار سهام همچنان از افزایش سطح عمومی قیمتها بهره میبرند. به گفته برزنی، افزایش 3.5 برابری نرخ دلار نسبت به سالهای قبل شرایط کم نظیری را برای آنها فراهم کرده و در ضمن این شرکتها از تورم آسیب جدی نمیبینند. وی تاکید کرد: شرایط امیدوارکننده است اما کافی نیست و باید نهادهای حکومتی بهویژه با تزریق نقدینگی به حمایت از بازار بپردازند. او اقدامات اخیر مجلس و دولت برای حمایت از بازار سرمایه را قابل قبول دانست و نتیجه این روند را بهبود توان مالیاتدهی شرکتهای بزرگ اعلام کرد. وی همچنین درخصوص برخی استدلالها برای رها کردن بازار و حرکت بورس تابع عرضه و تقاضا روند عمومی این بازار تنها یک مبحث تئوریک دانست که در تمامی بورسهای دنیا حتی در آمریکا مطرح بوده است، با این حال در سال 2008 میلادی فدرال رزرو با تزریق تقریبا 3.5 تریلیون دلاری به اقتصاد به کمک بازارهای مالی و بورس آمریکا آمد.
این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :
شما هم نظر دهید
برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.