بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته را با وجود انتشار حجمهای از اخبار و حواشی مثبت سیاسی، متعادل و بیرمق آغاز کرد و این روند تا انتهای ساعت معاملات ادامه داشت. البته در نیمه دوم بازار فشار عرضه بیشتر شد و کاهش قیمت در بسیاری از نمادها از منفی 1.5 تا 2 درصد فراتر رفت و بطور کل بازار خوبی را شاهد نبودیم. انصافا با اخباری که روز دوشنبه مخابره شد، انتظار بیشتری از بازار میرفت اما فضا به گونه دیگری پیش رفت و در نهایت 60 درصد از نمادهای فعال در ...

علیرضا باغانی: 1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : بورس تهران معاملات آخرین روز کاری هفته را با وجود انتشار حجمهای از اخبار و حواشی مثبت سیاسی، متعادل و بیرمق آغاز کرد و این روند تا انتهای ساعت معاملات ادامه داشت. البته در نیمه دوم بازار فشار عرضه بیشتر شد و کاهش قیمت در بسیاری از نمادها از منفی 1.5 تا 2 درصد فراتر رفت و بطور کل بازار خوبی را شاهد نبودیم. انصافا با اخباری که روز دوشنبه مخابره شد، انتظار بیشتری از بازار میرفت اما فضا به گونه دیگری پیش رفت و در نهایت 60 درصد از نمادهای فعال در بازار با افت قیمت روبرو شدند و در همین راستا، شاخص کل با کاهش ارتفاع 6 هزار واحدی تا مرز کانال 2.8 میلیون عقب نشست. ارزش معاملات تحت تاثیر قرار گرفتن میان دو روز تعطیل، با افت 20 درصدی به 6.8 همت رسید و رقمی بالغ بر 50 میلیارد تومان توسط حقیقیها از چرخه معاملات خارج شد.
نه اینکه انتظار اتفاق شگرفی از بازار چهارشنبه داشته باشیم اما چنین فضایی را هم پیشبینی نمیکردیم و تصور قالب بر این بود که بواسطه اخبار مثبت منتشر شده، شاهد برتری نسبی خریداران و رشد اندک بازار باشیم. این فضا نشان داد تا وقتی که اراده کافی (از سوی بازارساز) برای رشد نباشد، اصلاح بازار میتواند در بُعد قیمتی و زمانی ادامه داشته باشد و طبیعتا در این بین نمادهای با شرایط بنیادی بهتر افت خاصی نمیکنند اما آنهایی که جریان خبری قوی و یا فضای بنیادی خوبی ندارند، محکوم به اصلاح قیمت جدیتری میشوند.
گزارش امروز را با تحولات سیاسی آغاز میکنیم؛ چراکه به نظر این موضوع آثار مهمی بر بازار دارد و بهشکل واضحی روشن است که آن سناریوی توافق برسر آغاز مذاکرات سیاسی، پررنگتر و محتملتر از گذشته شده است. در گزارش صبح روز یکشنبه هم اشاره شد که "آنچه از ظاهر اخبار بر میآید این است که تمایل طرفین به مذاکره و یک توافق نسبی بسیار افزایش یافته است. فکتهای روزانه نشان میدهد آن احتمالی که همه به آن کمترین وزن را میدادند، حالا به احتمال قویتری تبدیل شده است. البته در بازار ارز، سیگنال جدی در این خصوص نمیگیریم اما بههر جهت ضعیفترین سناریو تبدیل به یکی از مهمترین سناریوها شده است." پیشنهاد میکنیم مروری بر گزارش صبح روز یکشنبه و اثرات توفق بر سر آغاز مذاکرات سیاسی در بازارها داشته باشید.
موضوع دوم مربوط به تحولات اقتصادی و سیاستهای پولی بانک مرکزی است. نرخ بهره میتوانست نقش موثرتری در روند بازار باشد اما پابرجا بودن برخی ابهامات در این حوزه، فعلا این موضوع را بلااثر کرده است. اوراق گواهی سپرده با نرخ سود 30 درصدی بانکها سررسید شده و روز چهارشنبه نرخ جدید 25 درصدی توسط برخی از بانکها اعلام شد. این همان اوراقی است که قرار بود جلوی جهش نرخ ارز را بگیرد و تورم را کنترل کند ! اما از آنجا که تنگنای نقدینگی و نبود پول در بازارها حاکم است و از طرف دیگر نرخ اوراق دولتی به سطوح 32 - 33 درصد رسیده، نگرانیهایی نسبت به رقابت بانکها برای جذب این سپردهها با همان نرخ 30 درصدی وجود دارد. بنابراین فعلا بازار از این خبر نه اثر منفی میپذیرد و نه اثر مثبت. و لذا به نظر یکی از دلایل افت روزهای اخیر بازار همین موضوع بوده و میتوان ادعا کرده که اثرات عدم اصلاح سیاستهای پولی بانک مرکزی در بازار هضم شده است.
اما در بخش سوم گزارش امروز، درخصوص محرکهای بازار صحبت خواهیم کرد؛ چراکه معتقدیم بازار پتانسیلهای خوبی برای رشد دارد و احتمالا هر چه جلوتر برویم، این محرکها به شکل قویتری نمایان خواهند شد. از دید ما 3 رویداد میتواند در روند حرکتی بازار موثر باشد. مهمترین و قویترین محرک، تداوم سیگنالهای سیاسی ایران و غرب و رسیدن به نقطه آغاز مذاکرات است. معتقدیم اثرگذاری این موضوع نهتنها در بازار سرمایه که در بسیاری از بازارها آنقدر قوی و محکم است که میتواند تغییرات اساسی در رفتار سرمایهگذاران و فعالین اقتصادی ایجاد کرده و P/E بازار را به سطوح بالاتری برساند. در این بین تصویب FATF و رفع موانع مربوط به دو کنواسیون CFT و پالرمو هم مهم خواهد بود. احساس میکنیم این بار حاکمیت تصمیم خود را برای خروج از بحرانهای مختلف گرفته و احتمالا تصویب این موضوع، اثر مثبتی بر کلیت بازار، بهخصوص گروه بانکی داشته باشد.
رویداد دوم، بازگشایی شرکتهای پتروشیمی است. طی روزهای اخیر درخصوص بازگشایی این نمادها و آثار و حواشی آن صحبت شد. طبق اخباری که طی روزهای اخیر منتشر شد، نرخ یوتیلیتی برای پتروشیمیها طی سالهای 1400 - 1401 و 1402 تغییری نکرده و مطابق همان ابلاغ قبلی است. بنابراین اینچنین به نظر میرسد که مبین و فجر تا به اینجا برنده این دعوا و کشمکش بودهاند. اما برای سال 1403 وضعیت متفاوت خواهد بود و مقرر شده طرفین دعوا یعنی شرکتهای تولیدکننده و مصرفکننده روی رقم جدیدی با حکمیت شرکت ملی صنایع پتروشیمی به توافق برسند. بنابراین با این خبر احتمالا برای امروز، نمادهای متوقف این دو گروه با دامنه نوسان و صف خرید (همچون وضعیتی که شگویا در بازار چهارشنبه تجربه کرد) به تابلوی معاملات بازگردند. نکته مهم اینکه، رشدی که انتظار پتروشیمی هاست، صرفا به دلیل عقبافتادگی از رشد اخیر بازار و افزایش دلار نیما خواهد بود.
رویداد سوم، اخبار مربوط به صنایع بهویژه در گروه خودرو است که بهنظر بهمن ماه پرخبری داشته باشد و از هفته جاری، خبرهای مربوط به مجمع، تغییرات مدیریتی، تجدید ارزیابی و فروش تودلیها با شتاب و قدرت بیشتری به بازار پمپاژ خواهد شد. خودرو همواره لیدر مؤثر و مهمی برای بازار بوده که اگر حتی در بدترین شرایط توان حرکت کوتاهمدت را نداشته باشد، میتواند جلوی افت بازار را گرفته و از این جهت مؤثر باشد. البته اخبار گروه پالایشی و تغییرات احتمالی در فرمول نرخ بنزین هم دقیقا همین اثر و نقش را دارد. بنابراین اینچنین نیست که صرفا محتاج اخبار بیرون بازار باشیم.
در جمعبندی موارد فوق باید گفت که 3 رویداد یاد شده به ویژه موضوع تغییر و تحولات سیاسی و حواشی آن، نقش موثری برای تغییر روند و ایجاد موجهای قوی در بازار را دارند. این محرکها نشان میدهند که دست بازار برای رشد خالی نیست و البته بسته به نوع وقوع و کیفیت هر یک از این عوامل، بازار واکنش متناسب با آن را در پیش خواهد گرفت. البته فراموش نکنیم که بهمن همیشه ماه پرعرضهای برای بازار بوده و در همین راستا ممکن است کمی درجا بزنیم و درگیر اصلاح زمانی باشیم اما در مجموع معتقدیم که بواسطه تحولات پیش رو، روزهای روشنی در انتظار بازار خواهد بود.
برای امروز به نظر روند بازار شبیه به بازار چهارشنبه باشد. بهخصوص که سایر نمادهای پتروشیمی هم به تابلوی معاملات باز خواهند گشت. البته احتمالا بواسطه گذر از تعطیلات، حجم و ارزش معاملات کمی بهتر شود و در نیمه دوم بازار، تقاضای بهتری را داشته باشیم.
2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخصها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :
3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی – اخبار و شایعات بازار :
* سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه گفت: هیچ پیام مشخصی ارسال و دریافت نشده و این مسائل در رسانهها مطرح میشود. گفتوگو با اروپا در جریان است و منتظر مواضع طرف مقابل هستیم. اگر در کشور به این جمعبندی برسیم که باید مذاکره شود به صورت برابر انجام میشود و الان این جمعبندی نیست و ما قبلاً توافق کرده بودیم و آنها توافق را به هم زدند و الان مبنا بر بیاعتمادی است و این اعتماد با کلمات خوب مشخص نمیشود و باید ما عملکرد را ببینیم.
* بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور به تایید شورای نگهبان رسید. هادی طحان نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: اصلاحات مجلس جهت رفع ابهامات و ایرادات شورای نگهبان نسبت به بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور (بجز موارد اصرار شده برای اظهارنظر مجمع تشخیص مصلحت نظام)، پس از بررسی در شورای نگهبان، مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.
* نوین، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: امسال در موضوع یارانهها مجلس تصمیم خوبی گرفت به طوری که امسال یارانه دهکهای ۸ و ۹ و ۱۰ حذف میشود و مقدار آن به دهکهای ۱ و ۲ و ۳ اضافه میشود.
* ارزش بازار (بورس + فرابورس) در هفتهای که گذشت با افت 0.5 درصدی به 10,452 همت رسید. در بازار ارز، گویا اعتقاد چندانی به تحولات سیاسی نیست و لذا در هفتهای که گذشت، دلار با هزار تومان رشد به کانال 84 هزار تومانی رسید. در نتیجه این تغییرات، ارزش بازار با افت 1.5 درصدی به 124 میلیارد دلار رسید ! طی 10 هفته گذشته، ارزش بازار بین دو سطح 124 تا 135 میلیارد دلار در نوسان بوده و عایدی خاصی برای سهامداران نداشته است. جالب است بدانید که ارزش بازار در آبان 1401 (کف دوره رونق اخیر) 167 میلیارد دلار بوده است. یعنی برای رسیدن به آخرین کف شکلگرفته در سالهای اخیر نیاز به رشد حدود 35 درصدی بازار داریم ...
4) بررسی صنایع :
* در گروه بانکی بازار واکنشی به اخبار و حواشی مثبت سیاسی روزهای اخیر نشان نداد ! از دو حال خارج نیست. یا اخباری که میرسد قابل اتکا نیست و یا واقعا بازار نسبت به چنین خبرهایی واکسینه شده است ! در این گروه وبملت در یک الگوی مثلث متقارن حد فاصل دو سطح 310 - 340 تومان در نوسان است و هر چه بیشتر پیش میرویم، این تراکم فشردهتر میشود. بنابراین به نظر میرسد طی یکی دو هفته پیش رو باید تکلیف وبملت روشن شود. البته از نظر منطقی، میبایست خروج رو به بالا از این تراکم را داشته باشیم اما به هر جهت احتمالات را باید در نظر گرفت. در سوی دیگر وتجارت را داریم که به شکل عجیبی در بازار چهارشنبه زیر فشار عرضه بود و حتی برای دقایقی صف فروش را تجربه کرد ! به نظر میرسد این آخرین گام کاهشی در وتجارت باشد و انتظار داریم در محدوده قیمتی 170 - 172 تومانی شاهد بهبود تقاضا در این سهم باشیم. فراموش نکنید، وتجارت افزایش سرمایه قابل توجهی از محل تجدید ارزیابی داراییها دارد. در این گروه منفیهای وسینا را هم برای خرید جذاب میبینیم.
* گروه قندی معاملات چهارشنبه را با رگههایی از عرضه آغاز کرد و در یکساعت نخست بازار شاهد برتری نمادهای سرخپوش بودیم. اما با گذر از نیمه ابتدایی بازار، رفتهرفته طرف تقاضا سر و شکل بهتری گرفت و اکثر نمادها در دامنه سبز به کار خود خاتمه دادند. پس از افزایش نرخ چغندر به عنوان ماده اولیه تولید، حالا بازار در انتظار افزایش نرخ شکر و اعلام قیمتهای حوالی 50 هزار تومانی است. در این گروه قزوین یکی از پربازدهترینها طی مدت اخیر بوده و مدتیاست حد فاصل قیمتهای 620 - 670 تومان معامله میشود. قزوین درصورت خروج رو به بالا موفق از این ناحیه، راهی اهداف قیمتی 720 تومانی خواهد شد. در سوی دیگر قچار را داریم که پس از عملکرد ناموفق در گذر از مقاومت 690 تومانی، با اصلاح قیمت تا مرز کانال 600 تومانی عقب نشسته و فاصله چندانی تا حمایت کلیدی 575 - 580 تومانی ندارد. از این رو خرید سهم در نزدیکی حمایت یاد شده، ریسک چندانی نخواهد داشت. و در نهایت اشاره به قمرو داشته باشیم که او هم همگام با بازار اصلاح کرده و به نظر در حال کفسازی در محدوده قیمتی 500 - 520 تومانی است. قمرو یکی از بهترین گزارشهای ماهانه را داشت و انتظار میرود پس از اتمام کفسازی، اهداف قیمتی 650 تومانی را در پیش بگیرد.
* گزارشهای خوب فصلی در کنار حفظ تقاضا برای سیمان برخی از شرکتها در بورس کالا موجب شده تا روند معاملات در گروه سیمان باثبات و قابل قبول باشد. در این گروه ستران با رشد عجیبی به قیمتهای بیش از 900 تومانی رسیده و روز چهارشنبه متعادل بود. افزایش سطح انتظارات از عملکرد شرکتهای زیرمجموعه، (سیلام و سهگمت) عاملی برای رسیدن سهم به قیمتهای هزار تومانی خواهد بود. در سوی دیگر سخزر را داریم که با افزایش تقاضا به میانههای کانال 6 هزار تومانی رسیده است. عملکرد خوب ماهانه و تحولات مثبت بنیادی عاملی برای پیشروی سهم تا قیمتهای 7 هزار تومانی خواهد بود. و در نهایت اشاره به ساوه داشته باشیم که در دوره 9 ماهه با فروش 2.8 همت به سود عملیاتی 1.6 همت و سود خالص 812 ریالی رسیده است. فروش شرکت نسبت به سال گذشته 19 درصد، سود عملیاتی 25 درصد و سود خالص نیز 20 درصد رشد کرده است. به نظر ساوه هم به زودی سطوح هزار تومانی را دشت خواهد کرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.