خبرهایی که روز گذشته از مذاکرات تجاری آمریکا و چین منتشر شد بسیار خوشحال کننده بود و امروز شاهد رشد شاخص های مالی در بورس های بزرگ هستیم. قیمت نفت و شاخص دلار هم بالا رفته اند و قیمت طلا پایین آمده است اما آیا این خبرها به معنای بهبود شرایط و شروع دوران رونق و ثبات در بازارها و اقتصاد جهان است؟ در مطلب حاضر به چهار نکته مهم درباره توافق حاصل شده بین آمریکا و چین و آنچه سرمایه گذاران باید به آن توجه کنند اشاره شده است.

بورس24 : امروز در آغاز معاملات هفته در بازارهای جهان وضعیت بورس های بزرگ، بازار نفت و بازار فلزات پایه مثبت بوده و شاخص دلار رشد کرده است. در مقابل، قیمت طلا حدود 90 دلار در هر اونس کاهش یافته و به نظر می رسد سرمایه گذاران در حال تغییر ترکیب سبد دارایی خود به دلیل اخبار جدید از روابط تجاری آمریکا و چین هستند.
در دو روز گذشته در سوییس، هیات های نمایندگی از آمریکا و چین بر سر مسایل تجاری مذاکره کردند و این مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد. کاخ سفید روز گذشته در گزارشی که از این مذاکرات داد آورد دو طرف در مسیر حل اختلافات پیشرفت کرده اند. این گزارش سبب تغییر جو بازارها شده یعنی بازارهای پرریسک از جمله بورس های بزرگ وضعیت بهتری پیدا کرده اند درحالیکه در بازار طلا وضعیت منفی شده زیرا یک عامل مهم رشد قیمت طلا در سال جاری میلادی تنش های تجاری بوده و حالا این تنش ها در حال کاهش است.
امروز در بورس های بزرگ آسیا و اروپا و در معاملات فیوچر بورس آمریکا شاخص ها رشد کرده اند. اخبار مثبت از مذاکرات تجاری آمریکا و چین سبب ریسک پذیری سرمایه گذاران شده و آن دسته از سرمایه گذاران که معتقد بودند در نهایت شرایط بهتر می شود و تنش ها کاهش خواهد یافت شاهد تحقق این پیش بینی خود هستند. البته امروز قیمت بیت کوین رشد ویژه ای نداشته است.
قیمت نفت امروز بیش از 3 درصد افزایش یافته و در بازار فلزات پایه نیز قیمت ها بالا رفته و قیمت هر تن مس در سطح 9530 دلار قرار دارد. در بازار فلزات پایه رشد قیمت ها زیاد نبوده و قیمت نیکل کاهش یافته است.
بدبینی؟
تحلیلگران درباره وضعیت کنونی بازارها دیدگاه های مختلف دارند و نکته مهم این است که همه آنها خوشبین نیستند. با آنکه حصول توافق تجاری بین آمریکا و چین یک خبر مثبت است و کاخ سفید اعلام کرده توافق با دیگر کشورها بزودی انجام می شود اما تحلیلگرانی که درباره افق بازارها و اقتصاد جهان خوشبین نیستند به برخی واقعیت ها اشاره کرده اند.
واقعیت های مهم
نخستین مورد این است که محتوای توافق تجاری آمریکا و چین بطور کامل مشخص نیست. دو کشور بر کالاهای صادراتی یکدیگر تعرفه های بسیار بالا اعمال کرده بودند و حالا مشخص نیست این تعرفه ها در نهایت چه تغییری می کنند و آیا کلا لغو می شوند یا صرفا پایین آورده خواهند شد. درباره توافق های احتمالی بین آمریکا و دیگر کشورها نیز همین ابهام وجود دارد.
دومین نکته این است که حتی اگر تعرفه ها لغو شود که بسیار بعید و اساسا غیرممکن است چنین شود، وضعیت اقتصاد جهان سال جاری نسبت به سال قبل ضعیف تر خواهد بود. اواخر سال پیش یعنی زمانیکه هنوز تنش های تعرفه ای شروع نشده بود نهادهای سرمایه گذاری و بین المللی در گزارش های خود نرخ رشد اقتصاد جهان و اقتصادهای بزرگ در سال جاری را پایین تر از سال قبل پیش بینی کرده بودند. آنها در گزارش های اخیر خود نرخ های رشد را بسیار پایین تر پیش بینی کرده اند زیرا تنش ها تجاری به فعالیت های اقتصادی لطمه وارد می کند. حتی اگر تعرفه ها لغو شود چالش هایی که سبب ضعف اقتصاد جهان هستند باقی هستند.
وضعیت اقتصاد چین سومین نکته مهم است. وضعیت اقتصاد چین سال پیش مثبت نبوده البته دولت ادعا کرد نرخ هدف رشد اقتصاد تحقق یافته است. چند چالش بزرگ اقتصاد چین یعنی بحران در بخش مسکن، بدهی عظیم دولت های محلی، بی اعتمادی مصرف کنندگان به اقتصاد، خروج سرمایه از کشور، نرخ بالای بیکاری جوانان شهرنشین و .. حل نشده است. این عوامل همچنان بر اقتصاد فشار وارد می کنند و ممکن است سال جاری نرخ هدف رشد اقتصاد تحقق نیابد.
روز شنبه نرخ تورم چین و شاخص بهای تولیدکننده این کشور در ماه قبل اعلام شد و محتوای گزارش ها نگران کننده بود یعنی میزان کاهش شاخص بهای تولیدکننده بیشتر شده و نرخ تورم ماه پیش در مقیاس سالانه برای سومین ماه پی در پی منفی بود. گزارش های قبلی از بخش های تولید و خدمات مثبت نیستند.
چهارمین نکته این است که طبق توافق حاصل شده، آمریکا و چین تنها برای 90 روز تعرفه ها را کاهش می دهند. دو طرف تعرفه هایی که بر کالاهای صادراتی طرف مقابل اعمال کرده اند را به 10 درصد پایین می آورند اما نه برای همیشه. میزان کاهش تعرفه ها بیش از انتظار سرمایه گذاران در بورس آمریکا بود در نتیجه در معاملات فیوچر بورس آمریکا امروز شاخص ها رشد چشمگیر داشته اند اما این یک سرخوشی بدون پشتوانه است زیرا ممکن است پس از 90 روز و حتی خیلی زودتر شرایط بار دیگر منفی شود یعنی دو طرف نتوانند بر سر مسایل مورد اختلاف به توافق برسند.
چین و آمریکا می دانند که با تعرفه های بالا عملا روابط تجاری دو کشور متوقف می شود و هیچکدام نمی توانند این وضعیت را تحمل کنند بنابراین راه عاقلانه این بود که فعلا یعنی برای دوره مذاکرات، تعرفه ها به 10 درصد پایین آورده شود. مذاکراتی که در هفته های آینده انجام می شود سرنوشت روابط تجاری دو طرف را مشخص خواهد کرد.
بر مبنای آنچه بیان شد می توان گفت پیشرفت بزرگی در مذاکرات تجاری آمریکا و چین رخ نداده است. به همین دلیل است که رشد شاخص های مالی در بورس های آسیایی و اروپایی امروز شدید نبوده و قیمت نفت هم تنها 3 درصد بالا رفته است. همچنین رشد قیمت مس تنها 70 دلار در هر تن بوده است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.