بورس24 :بسیاری از فعالان بازار برای روز جاری انتظار برقراری تعادل نسبی را داشتند لیکن با افزایش عرضهها شرایط به گونه دیگری رقم خورد و شاخص بهشدت منفی شد و با افت ۱۲۳۹ واحدی به کانال پایینتر سقوط کرد. علل مختلفی برای روند بهشدت نزولی امروز از سوی تحلیلگران عنوان میشود. برخی مسائل سیاسی منطقه (جنگ یمن و نیز تنشهای جدید فیمابین ایران و عربستان)، افزایش ابهامات در ارتباط با بیانیه لوزان از سوی طرفهای ایرانی و کشورهای عضو گروه ۱+۵، روند افزایشی نرخ دلار در بازار آزاد (که امروز هم کمابیش ادامه یافت)، عدم انجام حوالههای ارزی از سوی صرافیهای امارات به دلیل افزایش تنشهای اخیر میان ایران و عربستان، شایعاتی مبنی بر ابطال انتخابات اتاق بازرگانی و بازخورد منفی بازار در ارتباط باعرضههای اولیه در پیش رو (شرکتهای بهمن دیزل، توسعه معین ملت و پتروشیمی مبین) را ازجمله مهمترین دلایل عنوان میکنند.
با افزایش روند منفی روز جاری، حسب اعلام نهاد ناظر عرضه بهمن دیزل به تعویق افتاده است در مراسم معارفه شرکت پتروشیمی مبین نیز معاونت ناشران شرکت بورس اوراق بهادار تهران اعلام کرد که شرایط بازار برای تعیین روز عرضه مدنظر قرار خواهد گرفت. تشکیل صفهای نسبتاً سنگین فروش در روز جاری بهویژه در نماد بانکها نگرانیهای دستاندرکاران را افزایش داد که البته با مشارکت اشخاص حقوقی صفهای فروش عمدتاً جمعآوری شد و تعادل نسبی بر آنها حکمفرما گشت.
در حوزه اخبار اقتصادی این روزها بحث تعدیل نرخ سود سپردهها همچنان موردتوجه است. موضوع نرخ سود بانکی همچنان یکی از مهمترین اخبار این روزها میباشد. در همین زمینه دکتر حسین عبده تبریزی بابیان اینکه متناسب با نرخ تورم حدود 15 درصد نرخ سود تسهیلات بانکی نیز باید کاهش یابد، گفت: سازوکار متعادلسازی نرخ سود را بانک مرکزی مدیریت میکند اما تصویب آن در شورای پول و اعتبار بهتنهایی کافی نیست. عبده تبریزی با اشاره به اینکه توجه به دو عنصر در بازنگری نرخ سود تسهیلات بانکی ضرورت دارد، گفت: موضوع اول، نظارت بانک مرکزی بر موسسههای مالی و اعتباری غیرمجاز است که با رعایت نکردن نرخ سود، سپردهها را برای خود جذب میکند. عبده تبریزی گفت: همچنین بانک مرکزی باید بر تراز مالی بانکها تسلط کافی داشته باشد تا اطمینان یابد سود پرداختی از محل درآمد دریافتی در چارچوب مقررات نظام بانکی است. این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: موضوع دوم نیز ایجاد صندوق تضمین سپرده است که به نظمبخشی بهنظام بانکی بهویژه در شرایطی که فعالیت بانکهای غیردولتی گسترشیافته است، کمک میکند. وی با تأکید بر اینکه کاهش نرخ سود تسهیلات قطعاً باید اتفاق بیفتد، گفت: البته برای بانک مرکزی باید مشخص باشد که بانک این سود را از چه محلی پرداخت میکند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: بانکها با صورت تراز مالی آرایشکرده نمیتواند سود تسهیلات پرداخت کند. عبده تبریزی تصریح کرد: نرخ 22 درصدی کنونی تسهیلات بانکها برای اقتصاد ایران مخرب است. دکتر غلامحسین تقی نتاج، مدیرعامل بانک مهر اقتصاد بابیان اینکه به نظر میرسد بانک مرکزی نرخ سود را بهصورت تدریجی کاهش میدهد، گفت: اینکه برخی تصور کنند یکدفعه کاهش شدیدی در نرخ سود بانکی خواهیم داشت، اینگونه نخواهد بود. وی اضافه کرد: در هر مرحله یک و حداکثر دو درصد نرخ سود کاهش مییابد تا شوکی به بانک، سپردهگذاران و گیرندگان تسهیلات وارد شود زیرا تقریباً همه بخشها بهنظام بانکی مرتبط هستند و این تنها از منظر تسهیلات گیرنده نیست بلکه سپردهگذار هم از نرخ سود منتفع میشود. حیدر مستخدمین حسینی، مدیر باسابقه بورس و استاد دانشگاه، در مصاحبهای گفت: آنچه نقش مهم و تأثیرگذاری در اقتصاد ایفا میکند، بازار و قیمت تمامشده پول برای بانکها است و در این شرایط نرخ 17 تا 18 درصد میتواند هم به کاهش نرخ و هم به کاهش قیمت تمامشده بنگاههای اقتصادی کمک کند و این تعدیل نرخ بر دیگر بازارها اثرگذار خواهد بود. با شدت گرفتن مواضع بانک مرکزی برای ساماندهی نرخ سود بانکی اعم از تسهیلات و سپرده گمانهزنیها و اظهارات متفاوتی نسبت به چگونگی تعیین نرخ سود و اجرای آن مطرح میشود که البته دراینبین آخرین مباحث مطرحشده پیرامون کاهش نرخ سود سپرده بیانگر احتمال قابل قبولی برای تعیین نرخ در حدود 20 درصد است. انتشار اخباری مبنی بر اصلاح آییننامه صندوق ضمانت سپرده بانکها نیز در روز گذشته جلبتوجه میکرد. کاهش حق عضویت بانکها از ۱.۵ به ۲۵ صدم درصد یکی از مهمترین بندهای آن میباشد. بر اساس دادنامه هیئت عمومی دیوان عدالت اداری بخشنامه عوارض آلایندگی پالایشگاهها و واحدهای پتروشیمی صادره توسط سازمان امور مالیاتی را ابطال کرد.
باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا در یک کنفرانس خبری در نشست قاره آمریکا در پاناما ابراز خوشبینی کرد که ایران و قدرتهای 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) میتوانند به توافق نهایی درباره برنامه هستهای ایران دست پیدا کنند. خبرگزاری رویترز گزارش کرد، اوباما در ارتباط با لغو تمامی تحریمها بعد از توافق نهایی گفت: حتی رهبر ایران نیز میبایست نگرانیهایی درباره ملت خود داشته باشد. ممکن است راههایی برای تنظیم یک توافق نهایی که غرور آنها (ایران)، سیاست و نگاه جامعه آنها را ادا کند و درعینحال اهداف عملی مهم ما را تحقق بخشد، وجود داشته باشد. رئیسجمهور آمریکا ضمن اشاره به اینکه توافق نهایی نیازمند مذاکرات سخت و جدی است و ممکن است به نتیجه نرسد، گفت: آنچه همیشه گفتم این است که احتمال پس رفت وجود دارد. بااینحال او برخی از سناتورهای جمهوریخواه که علیه توافق هستهای تلاش میکنند ازجمله جان مککین سناتور ایالت آریزونا آمریکا را موردانتقاد قرارداد و گفت: صرفنظر از اینکه رئیسجمهور یا وزیر خارجه آمریکا چه کسی است، این نوع برخورد باسیاست خارجی صحیح نیست.
مجموع معاملات بورس و فرابورس با احتساب معاملات صورت گرفته در بازار بلوک (عمده) در روز جاری به رقم ۳۱۴.۵ میلیارد تومان رسید که از این میان سهم اوراق بدهی ۴۵.۷ میلیارد تومان و سهم معاملات عمده (شامل بازار بلوک) ۶۵ میلیارد تومان بود. ارزش اوراق بهادار مبادله شده در بورس به رقم ۲۰۶.۳ میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۰۸.۲ میلیارد تومان رسید که بانک صادرات با ۳۰.۶ میلیارد تومان بیشترین حجم را در بورس و پالایشگاه تهران با ۱۳.۲ میلیارد تومان بیشترین حجم معامله را در فرابورس به خود اختصاص دادند. گروه بانک با ۷۲.۶ میلیارد تومان و گروه خودرو با ۳۹.۷ میلیارد تومان بیشترین سهم را در معاملات امروز بورس اوراق بهادار تهران نسبت به سایر صنایع از آن خود کردند. نهایتاً شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۱۲۳۹ واحد، شاخص قیمت ۵۳۴ واحد و شاخص فرابورس ۱۴ واحد کاهش یافتند. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با افت امروز خود به عدد ۶۸۷۸۴ واحد و شاخص قیمت به ۲۹۶۵۵ واحد رسید. پتروشیمی شازند (اراک) با ۱۸ واحد بیشترین اثر مثبت و هلدینگ نفت و گاز تأمین (تاپیکو) با ۹۴ واحد بیشترین اثر منفی را بر شاخص کل بورس داشتند.
وضعیت نمادهای صنعت سیمان و اخبار و اطلاعات منتشره در ارتباط با این صنعت:
با افزایش شدت ریزشها در بازار سرمایه، صنعت سیمان هم در روز جاری تقریباً یکپارچه قرمز بود. تعداد نمادهای مورد معامله کاهشیافته و به ۲۴ نماد (مشتمل بر ۲ نماد حق تقدم) بالغ شد که از این میان تنها ۴ نماد اندکی مثبت و مابقی تماماً منفی بودند. نماد سیمان خوزستان که چهارمین روز حضور خود در تابلو را تجربه میکند عموماً باقیمت عرضه اولیه و از سوی سهامداران عمده موردحمایت قرار گرفت البته افتهایی به زیر قیمت عرضه اولیه هم داشت و معاملاتی نیز در قیمت ۴۳۳۰ ریال را شاهد بود. حجم معاملات نمادهای صنعت سیمان امروز به ۲۰۲۲۴ هزار سهم و ارزش آن بالغبر ۶۷۴۰۲ میلیون ریال بالغ شد که از این میان سیمان خوزستان با ۱۲۰۱۴ هزار سهم به ارزش ۵۳۴۱۵ میلیون ریال حدود ۷۹ درصد معاملات و نماد سیمان فارس و خوزستان با ۱۱۷۹ هزار سهم به ارزش ۲۴۰۶ میلیون ریال معادل ۴٪ کل معاملات نمادهای صنعت سیمان را به خود تخصیص دادند. در سامانه کدال گزارش هیئتمدیره شرکت سیمان هگمتان و برنامه پرداخت سود این شرکت و همچنین شرکت سیمانسفید نیریز انتشاریافته است. شرکت سیمان هگمتان سهامداران خود را بهمنظور برگزاری مجمع عمومی عادی در روز سهشنبه اول اردیبهشتماه ۱۳۹۴ فراخوانده است.
شرایط نمادهای لیدر صنعت سیمان:
نماد سیمان فارس و خوزستان امروز تماماً در دامنه منفی و اغلب با حداقل قیمت مورد معامله واقع شد لیکن برخلاف روز گذشته سهامداران حقوقی در خرید و یا فروش هیچ نقشی را ایفا نکردند. حجم معاملات کمتر از روز گذشته و به ۱۱۷۹ هزار سهم و ارزش آن به ۲۴۰۶ میلیون ریال بالغ شد. نماد در بازه قیمتی ۲۰۲۱ تا ۲۰۹۰ ریال مورد معامله قرار گرفت. قیمت پایانی نیز معادل ۲۰۶۴ ریال تعیین شد که نسبت به قیمت روز گذشته ۴۱ ریال کاهش داشت. بر این اساس نسبت قیمت به درآمد معادل ۴.۶۸ و مجموع ارزش بازار این شرکت ۹۲۸۸ میلیارد ریال است. خریداران متشکل از ۳۶ فرد حقیقی و فروشندگان متشکل از ۶۵ نفر حقیقی بودند که درنتیجه سهم اشخاص حقیقی چه در خرید و چه درفروش معادل ۱۰۰٪ بود. نماد سیمان تهران دیگر لیدر مطرح این صنعت نیز شاهد معاملاتی کمحجم و تماماً در دامنه منفی و گاهی درگیر با صف فروش بود. حجم معاملات بیشتر از روز گذشته و به ۵۴۰ هزار سهم و به ارزش ۱۵۱۴ میلیون ریال رسید. قیمت پایانی معادل ۲۸۲۹ ریال تعیین شد که نسبت به قیمت روز گذشته ۸۹ ریال کاهش نشان میداد. نماد در بازه قیمتی ۲۸۰۲ ریال تا ۲۸۵۰ ریال معامله شد. بر این اساس نسبت قیمت به درآمد معادل ۳.۸۸ و مجموع ارزش بازار این شرکت ۴۹۵۱ میلیارد ریال است. خریداران متشکل از ۱۸ فرد حقیقی و ۱ شخصیت حقوقی و فروشندگان تماماً اشخاص حقیقی و متشکل از ۱۵ نفر بودند که درنتیجه سهم اشخاص حقیقی در خرید معادل ۹۶٪ و درفروش معادل ۱۰۰٪ بود. نماد سیدکو هم شرایط مناسبی نداشت. حجم معاملات این نماد با افزایش نسبت بهروز گذشته به ۱۶۱۱ هزار سهم و ارزش آن به ۲۳۵۵ میلیون ریال رسید. بازه قیمتی شکلگرفته برای نماد ۱۴۵۶ تا ۱۴۸۰ ریال بود. خریداران متشکل از ۴۹ نفر شخص حقیقی و ۱ نفر حقوقی و فروشندگان مشتمل بر ۱۰۴ شخصیت حقیقی و ۱ شخصیت حقوقی بودند.
تغییرات سهامداران بالای 1% صنعت سیمان:
بر اساس اطلاعات منتشره توسط شرکت مدیریت فناوری بورس تهران، از میان سهامداران بالای 1% شرکتهای این صنعت، در روز گذشته در نماد سیمان بهبهان صندوق سرمایهگذاری مشترک بورسیران، در نماد سیمان کرمان شرکت مدبران اقتصاد، در نماد سیمان خاش شرکت آیندهسازان صنعت سیمان و در نماد سیمان خوزستان شرکتهای سیمان فارس و خوزستان و سیمان سپاهان خریدار سهام بوده و شرکت سرمایهگذاری پویا در نماد سیمان هگمتان به فروش سهام پرداخته است.
مقصود پورابولی
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.