در شرایطی به مصاف معاملات آخرین روز کاری هفته میرویم که بازار سهشنبه با افزایش تقاضا و جهش اولیه شاخص تا ارتفاع دو میلیون و 530 هزار واحدی آغاز کرد. با گذر از دقایق ابتدایی و با نزدیک شدن دماسنج اصلی بازار به سقف تاریخی، یک موج عرضه نهچندان قوی راهی بازار شد که در گام نخست تا حدودی جذب شد و برخی از نمادهای مورد توجه مجددا مسیر رو به جلو را در پیش گرفتند. اما این پایان کار نبود و با رسیدن به نیمههای ساعت معاملات قدرت فروشندهها ...

علیرضا باغانی: 1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات آخرین روز کاری هفته میرویم که بازار سهشنبه با افزایش تقاضا و جهش اولیه شاخص تا ارتفاع دو میلیون و 530 هزار واحدی آغاز کرد. با گذر از دقایق ابتدایی و با نزدیک شدن دماسنج اصلی بازار به سقف تاریخی، یک موج عرضه نهچندان قوی راهی بازار شد که در گام نخست تا حدودی جذب شد و برخی از نمادهای مورد توجه مجددا مسیر رو به جلو را در پیش گرفتند. اما این پایان کار نبود و با رسیدن به نیمههای ساعت معاملات قدرت فروشندهها کمی بیشتر شد و هر چه به پایان بازار نزدیکتر شدیم، بر تعداد نمادهای سرخپوش افزوده شد و لذا شاخص کل با از دست دادن بخشی از رشد روزانه خود، در ارتفاع دو میلیون و 518 هزار واحدی آرام گرفت. ارزش معاملات تحت تاثیر زد و خورد جدی معاملهگران با رشد 48 درصدی به 12 همت رسید و تراز نقدینگی حقیقیها اندکی مثبت (ورود 100 میلیارد تومان پول) بود.
البته عرضهها آنقدرها هم کمرشکن نبود. برخی از عرضههای روز گذشته میتواند بواسطه سخنرانی امروز رهبری باشد و احتمالا برخی ترجیح دادند این یکی دو روز را با آرامش بیشتری سپری کنند. به نظر میرسد برخی هنوز درگیر و دار مقاومتها هستند و هنوز به این نقطه که روند بازار تغییر کرده، نرسیدهاند ! قسمت جالبتر ماجرا اینجاست که اتفاقا بازارساز هم خلاء ضعف برخی را بهخوبی فهمیده و به شکل جالبی بازار و هیجانات آن را مدیریت میکند و بارها دستهای نوسانگیران را سوزانده است ! حتی گفته میشود بخش بزرگی از فروش روزهای ابتدایی هفته توسط فعالین قدیمی بازار (با کسب سود جزئی) صورت گرفته و پولی که نیمساعت پایانی بازار یکشنبه را جمعوجور کرد و رو به بالا رنج کرد، پول بیرون بازار و از همان جنسی که بازار را تا این نقطه آورده، بوده است ! البته صندوقهای تثبیت و توسعه هم بدون نقش در حمایت از بازار نبودند اما بطور کل آن پولی که بیمحابا میخرد، پول داخل بازار نیست و ظاهرا هنوز هم طیفی از معاملهگران قدیمی پذیرای تغییر روند بازار و تغییر رویکرد سیاستگذار نیستند !
البته از حق نگذریم دلار نیما و سیگنالهای اقتصادی، بسیاری را هوشیار و فعال کرده و در همین راستا بازار از ابتدای هفته حجم خوبی را تجربه کرده است. این جابجاییها یک مزیت ویژه دارد و آن هم اینکه کفسازی خوبی در این نقاط صورت میگیرد. به اعتقاد ما بازار هرچه بیشتر عرضه و جمعآوری شود، معاملهگران بهتر میتوانند بر ترس خود غلبه کرده و جسارت بیشتری برای خرید در هیجانات منفی پیدا کنند و بطور کل دوام و قوام بهتری بگیرد. اما این روزها دو پرسش خاص ذهن سهامداران و اهالی بازار را درگیر کرده که در ادامه به این پرسشها و پاسخ آنها میپردازیم ...
پرسش اول این است که روند شکلگرفته با سرعت قبل ادامه پیدا میکند ؟! به نظر اگر آن مطلبی که در گزارش روز گذشته درخصوص تحولات ارزی اشاره شد، اجرایی شود، بله ! "طبق وعدههای بانک مرکزی، مقرر شده از تاریخ سوم دیماه و به روایت دیگر 26 آذر ماه، تمامی صادرکنندگان و واردکنندگان (به جزء واردکنندگان کالاهای اساسی) برای مبادلات ارزی در بازار توافقی حاضر شوند؛ مکانی که در حال حاضر نرخ دلار بالاتر از 62 هزار تومانی را پذیرفته و این رویداد میتواند سرآغاز اصلاحات جدی در سیستم ارزی و اقتصادی کشور باشد." اخبار و تحرکات روزهای اخیر هم نشان میدهد که قرار است بهزودی بساط نیما جمع شده و راهی بازار توافقی شویم. بهنظر سرعت گرفتن رشد دلار نیما در همین راستاست و تصور میکنیم بانک مرکزی قصد دارد تا پیش از ورود شرکتها به بازار توافقی تا حد امکان نیما را به کانال 60 هزار تومانی نزدیکتر کند. به نظر بازار هنوز این حرف را باور نکرده و اثرات آن را ندیده است. اتفاقی که تحول شگرفی در کل بازار خواهد بود و لذا بهتر است سابقه چنین اتفاقاتی را در گذشته (سال 97) جستجو کنید.
اما پرسش دومی که مطرح میشود این است که کدام صنایع میتوانند پیشرو در بازار باشند ؟ سراغ صادراتیها و شرکتهای ذینفع از اصلاحات ارزی برویم یا به دنبال خرید سهام Medium size و Small size و خودرویی و بانکی باشیم ! از دید ما کلیه صنایع پتانسیل رشد دارند و حتی معتقدیم بر خلاف دفعات گذشته خبری از حرکت نوبتی بازار (ابتدا دلاریها و سپس تورمیها) نخواهد بود. چراکه اولا دولت نشان داده که خیلی در برابر نیاز صنایع برای اصلاح قیمتها مقاومت نمیکند و دوما افت قیمت در بسیاری از صنایع (نسبت به سقف 99 و اردیبهشت 1402) به قدری کمرشکن و عجیب بوده که بسیاری از نمادها فروشنده جدی ندارند و لذا بعید نیست رشد قیمتها (فعلا) یکپارچه باشد.
البته ممکن است درجا زدن برخی از صنایع را داشته باشیم و مثلا خودروییها کمی درجا بزنند و اصلاح زمانی کنند اما اینکه ریزش قیمت داشته باشند، تقریبا ضعیفترین احتمال ممکن است. بنابراین پیشنهاد میشود که اولا با روند نجنگید و دوما با تشکیل پرتفویی از سهام مستعد رشد، به سهامداری در بازار ادامه دهید و خیلی به فکر از این شاخه به آن شاخه پریدن نباشید. تجربه نشان داده هر سهمی که فضای بنیادی، خبری و قیمتی و بطور کل چشمانداز مثبتی داشته باشد، مورد توجه خواهد بود. یکبار دیگر این جمله را تکرار میکنیم که با تحولات ارزی اخیر و پیش رو، سود شرکتها برای سال آینده تحولات مثبت ویژهای را تجربه خواهد کرد و لذا P/E بازار قابلیت چندین مرتبه اصلاح شدن از ناحیه رشد سود شرکتها را خواهد داشت.
و نکته آخر اینکه، آذر هم رو به پایان است و در هفتههای پیش رو گزارشهای ماهانه را خواهیم داشت. دلار نیما در مهر و آبان حدود 5 هزار تومان رشد کرد و افزایش قیمت آن در آذر احتمالا بیش از 4 هزار تومان خواهد بود. این یعنی در شرکتهایی که مشکل تولید بواسطه قطعی گاز نداشتهاند، درآمدها رو به افزایش بوده است. بطور کلی رشد نیما در پائیز حدود 9 هزار تومان برآورد میشود و این یعنی سود شرکتها در سومین فصل سال دستخوش تحولات مثبتی خواهد شد و احتمالا اولین اثر نیما را در گزارشهای 9 ماهه خواهیم دید. به نظر صورتهای مالی پیش رو میتواند یک چراغ سبز قوی برای تداوم روند صعودی بازار در بلندمدت باشد.
اما با این مقدمه به سراغ بازار میرویم. بازاری که نشان داد که هنوز هم درگیر و دار اعداد و ارقام است و هنوز هم برخی به این جمعبندی نرسیدهاند که با این نرخ ارز (چه آزاد و چه نیمایی) بازار اهداف به مرتبه دورتری را دنبال میکند. اما به هر جهت فضای نیمه دوم معاملات دیروز پرعرضه دنبال شد و امروز هم به آخرین روز کاری هفته رسیدهایم. به نظر بازار شکست سقف تاریخی شاخص را به هفته بعد موکول است و لذا برای امروز بازاری پرعرضه و متعادل مورد انتظار است ...
2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخصها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :
3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی – اخبار و شایعات بازار :
* مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه دوشنبه از تماس تلفنی خود با سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران خبر داد. به گفته وی این تماس در خصوص پیگیری دیدار اخیرش از تهران صورت گرفته است. گروسی تاکید کرد گفتگوی اجتنابناپذیر میان ایران و آژانس اتمی ادامه مییابد.
* ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران نزد سازمان ملل متحد گفت: هرگونه تهدید به اجرای «مکانیسم ماشه» نهتنها سازنده نیست، بلکه با واکنش قاطع ایران مواجه خواهد شد.
* وزیر اقتصاد گفت: بازار سرمایه جان گرفته و اعتماد به بازار بازگشته است. با کاهش ریسک در روزهای آتی شاهد رونق بیشتر بورس خواهیم بود. انشاالله شاهد روزهای خوب بازار سرمایه، چه بازار سهام و چه کالا باشیم.
* سخنگوی دولت گفت: ناترازی بنزین جدی است و باید درباره آن صحبت کرد. سوال این است که چرا با این ناترازیها مواجه شدیم؟ چون در برخی مواقع مُسَکن زدیم. یا باید واردات بنزین داشته باشیم یا صرفهجویی در مصرف. در حال حاضر افزایش قیمت بنزین در دستور کار دولت نیست.
4) بررسی صنایع :
* در گروه بانکی زد و خورد عجیبی را شاهد بودیم. بهشکلی که در نمادهای بزرگ و لیدر چندین مرتبه صف تقاضا تشکیل شد و با حجم بالایی عرضه شد و فروشندهها مجوز ایجاد صف خرید مجدد را ندادند. فارغ از نوسانات و مقاومتهای کوتاهمدتی، به نظر باید گوشهچشمی به اهداف قیمتی میانمدتی داشت تا کمی از هیجانات دور باشیم. بر این اساس انتظار میرود وبصادر اهداف 370 - 380 تومانی را دنبال کند. در وتجارت اهداف 280 - 300 تومانی در دسترس خواهد بود و برای وبملت قیمتهای 400 تومانی یا توجه به فضای بنیادی خوب و سود تسعیر نرخ ارز، چندان دور از دسترس نخواهد بود. در این گروه وگردش را هم گزینه جذابی است. فروش برخی از داراییها نشان میدهد که او هم به لحاظ بنیادی میتواند مسیری مشابه با وپارس را در پیش بگیرد. بهنظر وگردش درصورت عرضه، گزینه جالبی برای بررسی باشد.
* در گروه فلزی و معدنی، تحرکات قوی در ذوب ادامه دارد و معاملات پرحجمی را شاهد هستیم. بهاعتقاد ما با راهاندازی بازار ارز توافقی، تحلیلگران یک سیگنال محکم و قوی از سیاستگذار دریافت خواهند کرد. نکته دیگر اینکه با رشد 9 هزار تومانی نیما در فصل پائیز و بواسطه توقف قطعی برق، سود شرکتها در کوارتر سوم با اختلاف بالایی بهتر از تابستان خواهد بود. در این گروه برای فولاد مبارکه پیشروی تا قیمتهای 580 تومانی را با در نظر گرفتن اصلاحهای مقطعی متصوریم. فخوز پساز کمی دستبهدست شدن راهی قیمتهای 400 تومانی خواهد شد. به نظر فخوز 270 - 280 تومانی گزینه بدی برای خرید نباشد. و در نهایت اشاره به فروژ داشته باشیم که یکی از بدترین سقوط قیمتها را بواسطه افزایش نرخ برق و قطعیهای مکرر تجربه نموده و دلیل این مساله شناسایی زیان شرکت در تابستان بوده است. اما نکته مهم اینکه فروش شرکت در 2 ماه گذشته افزایشی بوده و نرخ فروش فروسیلیسیم هم رشد خوبی داشته است. در نمودار سهم شاهد تشکیل الگوی دوقلوی معکوس هستیم. از این رو انتظار میرود فروژ پس از استراحتی کوتاه در مسیر قیمتهای 160 تومانی قرار بگیرد. این سهم اهرم بشدت بالایی دارد.
* در گروه دارویی عرضهها کمی بالا بود و بسیاری از نمادها سرخپوش شدند اما برخی آمار و ارقام نشان میدهد که در هفتههای اخیر جریان نقدینگی خوبی وارد داروییها شده است. ضمن اینکه از سال آتی با افزایش نرخ ارز ترجیحی، افزایش قیمت برای انواع داروها را خواهیم داشت. از این رو میتوان منفی این روزها را فرصت مناسبی برای خرید قلمداد کرد. در این گروه برکت پس از شکست مقاومت کلیدی 390 تومانی، روز گذشته به قیمتهای درصد منفی رسید. به نظر برکت پس از اصلاح تا قیمتهای 390 - 400 تومانی و کفسازی، موج جدیدی را آغاز نماید. دسبحا دیگر نمادی است که نقدشوندگی قابل قبولی دارد. چارتیستها معتقدند دسبحا بواسطه حرکت شتابان اولیه و با پولبک به مقاومت شکسته شده 600 - 610 تومانی، موج افزایشی جدیدی را با اهداف 850 تومانی آغاز خواهد کرد. در این گروه شفا هم در صورت عرضه صف خرید گزینه جذابی برای خرید خواهد بود.
* در گروه کانیهای غیرفلزی، کقزوی دو سه روزی است که مورد توجه است و طی روزهای اخیر چند جابجایی (احتمالا بلوکی) را تجربه کرده است. کقزوی یکی از نمادهایی است که طی مدت اخیر رشد چندانی نداشته و P/E جذابی دارد. به لحاظ تکنیکی محدوده 126 تومانی مقاومت مهمی برای کقزوی است که انتظار میرود به مرور شکسته شده و شاهد آغاز روند صعودی سهم با تارگت اولیه 147 تومانی باشیم. در این گروه کهمدا هم با وجود رشد اخیر کماکان گزینه جذابی است و روز گذشته یک کد به کد سنگین (بین حقوقیها) را تجربه کرد. به نظر کهمدا هم پس از کمی اصلاح قیمتی و زمانی رالی جدیدی را با هدف قیمتی 315 تومانی در پیش بگیرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.