بورس تهران معاملات نخستین روز کاری هفته را با رشد نسبی تقاضا و تحرکات مثبتی آغاز کرد؛ محرکهایی همچون افزایش احتمال توافق و انتشار چند گزارش ماهانه جذاب، آغاز امیدوارکنندهای را رقم زد. اما این روند چندان دوام نداشت و با رسیدن زمزمههایی مبنی بر تهیه پیشنویس قطعنامهای از سوی آمریکا و اروپا برای ارائه به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سمت تقاضا رفتهرفته تضعیف شد و فروشندهها با رویکردی تهاجمیتر وارد عمل شدند. با این حال، مهمترین ویژگی ...

سایه اصغری - بورس24 : بورس تهران معاملات نخستین روز کاری هفته را با رشد نسبی تقاضا و تحرکات مثبتی آغاز کرد؛ محرکهایی همچون افزایش احتمال توافق و انتشار چند گزارش ماهانه جذاب، آغاز امیدوارکنندهای را رقم زد. اما این روند چندان دوام نداشت و با رسیدن زمزمههایی مبنی بر تهیه پیشنویس قطعنامهای از سوی آمریکا و اروپا برای ارائه به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سمت تقاضا رفتهرفته تضعیف شد و فروشندهها با رویکردی تهاجمیتر وارد عمل شدند. با این حال، مهمترین ویژگی بازار دیروز، "حرکت بر مدار تعادل" بود. هرچند کفه ترازو به نفع فروشندگان سنگینی میکرد، اما خریداران نیز میدان را ترک نکردند. در مجموع، بازار برای بازگشت به مسیر رشد نیازمند محرکهای سیاسی و خبری قدرتمندتری است و تا زمانی که این سیگنالها نرسند، روند نوسانی و فضای خاکستری ادامه خواهد داشت. در نتیجه معاملات روز گذشته، شاخص کل با رشد 0.46 درصدی به نوسانات خود در کانال 3.1 میلیون ادامه داد و شاخص هموزن نیز رشد ملایم 0.3 درصدی را ثبت کرد. ارزش معاملات خرد با افت 7 درصدی به 9.8 همت رسید و حقیقیها در پی خروج 160 میلیارد تومان پول از بازار برآمدند.
هفته دوم خرداد را در حالی آغاز کردهایم که هفته نخست بسیار پرحاشیه و چالشی بود. ابتدای هفته مذاکرات را داشتیم و در ادامه جریان مافیای صنعت خودرو گریبان بازار را گرفت و در انتها هم پزشکیان به عمان رفت و خبرهای مثبتی منتشر شد که میتواند در روند حرکتی بازار موثر باشد. پیشتر گفته بودیم که خرداد ماه همیشه برای بازار پرحادثه بوده و امسال هم با توجه به جریانات سیاسی و تعیین وزیر اقتصاد، از این قاعده مستثنی نخواهد بود. بنابراین طبیعی است که بواسطه تحولات پیشِ رو و برخی بیاعتمادیهای ایجاد شده، شاهد افت در حجم و ارزش معاملات و بازاری نوسانی باشیم. گویی همه منتظر یک خبرند تا بر اساس میزان اثرپذیری آن، مسیر خرید یا فروش خود را انتخاب و تنظیم کنند.
در چنین شرایطی که دو ابهام مذاکرات و تحولات گروه خودرو بالای سر بازار سنگینی میکند، بررسی گزارشهای ماهانه و 12 ماهه و تحولات کدال راهگشا بوده و چراغ راهی برای سهامداران جهت اصلاح پرتفوی خواهد بود. اتفاقا در هفته گذشته هم دیدیم که شرکتهای با گزارش خوب و کمحاشیه توانستند مسیر خود را از بازار تا حدی جدا کنند و در برابر ریزش قیمتها ایستادگی کنند. در گزارش روز گذشته هم به این نکته اشاره شد "بر خلاف سالهای گذشته که عموما فضای فروش در بزرگان بازار خوب و درآمد در کوچکترها ضعیف بود، امسال عملکرد بسیاری از شرکتها در صنایعی نظیر غذایی، قندی، نیروگاهی، سیمانی، دارویی، زراعتی، برخی معدنیها و برخی از تک سهمها، فراتر از انتظار بوده است.
پس خوب دقت کنید که در خرداد ممکن است فراز و فرودهای خاصی داشته باشیم و در انتهای ماه ببینیم که کلیت بازار زیر سایه ابهامات اشاره شده حرکت نکرده اما در شرکتهای با شرایط بنیادی خوب و آنهایی که گزارشهای قوی منتشر کردهاند، رشدهای خوبی محقق شده است. البته همچنان اخبار سیاسی، عامل تاثیرگذارتری است و نمیتوان کیس دیگری را جایگزین آن کرد؛ کمااینکه بازار هفته گذشته را ترامپ با اظهارات خاص و امیدوارکننده خود نجات داد. پس توافقات سیاسی و مذاکرات نقشِ خودرویی را دارند که تقریباً ما را در مقابل بسیاری از بحرانها و مشکلات داخلی محافظت میکنند. اخبار مثبت از یکسو و گزارشها و تحولات بنیادی شرکتها نقش سوخت این خودرو را دارند.
در حوزه سیاسی، اخبار منتشر شده در روزهای پایانی هفته باعث افزایش سطح انتظارات از اتفاقات پیش رو شده. طی روزهای اخیر تحلیلی میخواندیم که به نظر جالب بود. لذا در ادامه این گزارش خلاصهای از این متن را درج میکنیم؛ چراکه تصویر میکنیم نگارنده آن، درک عمیق و جالبی از تحولات سیاسی داشته است. "همهچیز از سکوت شروع شد؛ سکوتی که نه از جنس بیخبری، بلکه آکنده از نشانههای یک چرخش جدی. سفر پزشکیان به عمان، در کنار عراقچی، نشان داد که مسقط بار دیگر در حال بازی همان نقشی است که در بحرانهای پیشین، همچون برجام، ایفا کرده بود. در روزهایی که اغلب خبرهای سیاسی حالت تکراری و خستهکننده دارند، چند داده همزمان توجه تحلیلگران را جلب کرد.
گزارش CNN از پیشرفت چشمگیر در مذاکرات پنهانی و اظهارات بیپرده ترامپ درباره نظارتهای میدانی بر تأسیسات ایران. در لابلای این دادهها، میتوان تصویری مهآلود اما نسبتاً شفاف از چیزی که در حال وقوع است، ترسیم کرد: توافقی در حال پختن است. نه یک توافق ساده بلکه بستهای فراگیر که میتواند صفحه جدیدی در روابط ایران و آمریکا باز کند؛ با دامنهای که از برنامه هستهای آغاز میشود، ولی به مسائل منطقهای و امنیتی امتداد مییابد. اظهارات غیرمنتظره برخی مقامات ایران درباره «پذیرش حضور بازرسان آمریکایی»، گشایشهایی در همکاری با آژانس و همزمان سیگنالهای آرامسازی تنش از سوی آمریکاییها، نشان میدهد که طرفین، اگرچه زبان دیپلماتیک را حفظ کردهاند، اما در پشت پرده در حال پیشبردن مسیری هستند که در صورت نهاییشدن، میتواند ساختار سیاست هستهای ایران را دگرگون کند.
اگر از منابع متعدد و سیگنالهای دیپلماتیک یک جمعبندی داشته باشیم، سه محور عمده در کانون این گفتوگوها قرار دارد: نخست، توقف یا دستکم کاهش سطح غنیسازی به زیر سطح 4 درصد، و انتقال اورانیوم غنیشده ۶۰ درصد به خارج از ایران یا رقیق کردن آن که معنایی جز فاصله گرفتن از آستانهگری هستهای ندارد. دوم، بازگشت ایران به همکاری گستردهتر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با سازوکاری که احتمالاً شامل دسترسیهای ویژه و نظارتهای فراگیر است. و سوم، شفافسازی درباره برخی فعالیتهای حساس که در مراکزی مانند نطنز و فردو و دیگر نقاط جریان دارد. اگرچه مقامات داخلی همچنان از ادامه غنیسازی سخن میگویند، اما لحن این سخنان با گذشته تفاوت دارد. تهدید به خروج از NPT جای خود را به تأکید بر همکاری داده و ادبیات «قرمزهای همیشگی»، رنگ خاکستری گرفتهاند.
به بیان دیگر، نوعی چرخش در حال شکلگیری است که حتی اگر در ظاهر با چهرهای مقتدر و مقاوم همراه باشد، در عمل نشانهای از پذیرش واقعیتهای جدید است. در طرف مقابل، آمریکا تغییراتی در موضع خود نشان میدهد. برخلاف دوران اوباما که مذاکره در چارچوبی چندجانبه و با مشارکت اروپا پیش میرفت، اینبار واشنگتن بهدنبال توافقی محدودتر ولی مؤثرتر است؛ توافقی که تمرکز آن بر مهار فوری تهدیدات راهبردی باشد. به نظر دولت ترامپ تمایل دارد با مهندسی یک مصالحه کنترلشده، هم خیال اسرائیل را از تهدید ایران راحت کند، و هم از ورود به یک جنگ تمامعیار پرهیز نماید. در مجموع، آنچه در حال شکلگیری است، نوعی «بازتعریف موازنه» میان ایران و غرب است. نه الزاماً بهمعنای صلحی پایدار یا آشتی نهایی، اما گامی جدی برای جلوگیری از بحرانهای جدید.
اگرچه هنوز زمان دقیق توافق مشخص نیست، اما علائم بهقدری فراواناند که بتوان گفت: چیزی در حال وقوع است. توافقی که اگر نهایی شود، بیشک تأثیرات عمیقی بر نظم امنیتی خاورمیانه، مناسبات ایران با قدرتهای جهانی و حتی نحوه مواجهه جهان با پرونده هستهای خواهد گذاشت. عمان میکوشد که باز هم نقش خود را نه فقط بهعنوان پستچی دیپلماسی، بلکه بهعنوان مهندس صحنه مذاکرات ایفا کند. آنچه در ظاهر «میانجیگری» است، در واقع بازی شطرنجی است که هدف نهاییاش مهار یک بحران بزرگتر است: برخورد نظامی، گسترش محور چین - ایران - روسیه و افزایش مداخله ایران در منطقه."
به سراغ بازار برویم. بازاری که فضای بدی نداشت اما از دید ما کمتر از انتظار بود و تردیدها به تحولات پیشِ رو مانعی جسارت معاملهگران بود. بنابراین برای امروز هم بازاری نوسانی مدنظر است و حتی تصور میکنیم عرضهها کمی بیشتر از بازار روز گذشته باشد؛ مگر اینکه در این بین خبر تاثیرگذاری برسد ...
2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخصها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :
3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی – اخبار و شایعات بازار :
* رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک نوشت: آمریکا در حال آمادهسازی پیشنویس قطعنامهای برای ارائه به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که با همکاری بریتانیا، فرانسه و آلمان تنظیم شده. در این قطعنامه، جمهوریاسلامی به دلیل پایبند نبودن به تعهدات پادمانی خود طبق توافقات با آژانس «در وضعیت عدم انطباق» اعلام خواهد شد. رویترز نوشت دیپلماتهای غربی به دنبال آنند که ایران را برای نخستینبار طی ۲۰ سال گذشته به نقض تعهدات منع گسترش سلاحهای هستهای متهم کنند. طبق این گزارش، پیشنویس این قطعنامه بر مبنای گزارش جامعجدیدی است که آژانس قرار است پیش از نشست ۱۹ خرداد منتشر کند؛ گزارشی که انتظار میرود برای ایران «سنگین و انتقادی» باشد.
* پیام سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه در خصوص سفر کوتاه وزیر خارجه عمان به تهران. برادر عزیزم آقای بدر البوسعیدی، وزیر محترم امور خارجه عمان، امروز در سفر کوتاهی به تهران عناصر پیشنهادی آمریکا را ارائه داد که بر اساس اصول، منافع ملی و حقوق مردم ایران به آن پاسخ مقتضی داده خواهد شد.
* کارولین لیویت گفت: استیو ویتکوف، فرستاده کاخ سفید، روز شنبه «یک پیشنهاد دقیق و قابل قبول» برای توافق هستهای به ایران ارسال کرده است. مقامات آمریکایی میگویند پیشنهاد کتبی ایالات متحده تلاش میکند تا بنبست پیرامون نکته اصلی مذاکرات - درخواست ایران برای ادامه غنیسازی اورانیوم در خاک خود - را از بین ببرد. یکی از ایدههایی که ایالات متحده پیشنهاد میدهد، ایجاد یک کنسرسیوم منطقهای است که اورانیوم را برای برنامههای هستهای غیرنظامی تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایالات متحده غنیسازی کند. منابع میگویند ایده دیگر این است که ایالات متحده حق ایران برای غنیسازی اورانیوم را به رسمیت بشناسد، در حالی که ایران غنیسازی اورانیوم خود را به طور کامل متوقف میکند.
* معاون صنایع ماشینآلات و تجهیزات وزارت صمت گفت: حل مسأله قیمتگذاری خودرو نیاز به یک سری پیش نیازها دارد، مخصوصا اینکه ۲۹ نهاد در مورد خودرو تصمیم میگیرند. با بخشی از این نهادها مکاتبه شده است. مکاتبه با دیگر نهادها نیز ادامه دارد و مسأله قیمتگذاری خودرو در همین خرداد امسال حل خواهد شد.
* بازارهای جهانی یک هفته سراسر منفی را پشت سر گذاشتند و حتی طلا هم از افت قیمت در امان نبود. شاخص دلار به زیر 100 واحد رسیده و این روزها تحت فشار بیشتری است چون تغییرات (کاهش) مالیات اعلامی توسط ترامپ بدهی دولت را افزایش میدهد و طبعا دلار تضعیف میشود. در دیگر سو، بین اعضای اوپک پلاس اختلافنظر وجود دارد. عربستان قصد دارد برای تنبیه آنهایی که بیشتر از حد تعیین شده نفت تولید میکنند، اقدام به قیمتشکنی کند. این مساله قیمت نفت را کاهش داد. قیمت گاز در اروپا 6 درصد کاهش یافت. رقابت بین قطر و آمریکا به شدت افزایش یافته و آنها سعی میکنند سهم بازار استرالیا را بگیرند. این مساله بر قیمت گاز در اروپا فشار وارد کرد. آمریکا تعرفه فولاد و آلومینیوم وارداتی را از 25 به 50 درصد افزایش داد و منجر به فشار قیمتی بر آلومینیوم شد. قیمت در بازار خردهفروشی آمریکا در حال افزایش است و در ماه آتی احتمالا یک موج تورمی داشته باشیم. در این فضا، فدرال رزرو رای به کاهش نرخ بهره نخواهد داد.
4) بررسی صنایع :
* در گروه سنگآهنی، گزارش جذاب ماهانه کچاد نقش موثری در تقویت تقاضا در نمادهای این گروه داشت. این شرکت در فروردین 8 همت، اردیبهشت 7.5 همت و در مجموع دوره 2 ماهه 15.5 همت فروش خلق کرده که 72 درصد بیشتر از مجموع فروش مشابه سال گذشته است. کچاد طی 2 ماه به اندازه 27 درصد از فروش سال 1403 را محقق کرد و یک عملکرد عالی را از خود بر جای گذاشت. میانگین نرخ فروش فولاد در سال گذشته 23 و در 2 ماه نخست امسال 29.5 میلیون تومان، میانگین نرخ کنسانتره آهن سال گذشته 4.2 و در 2 ماه نخست امسال 5 میلیون تومان و میانگین نرخ گندله سال گذشته 5.3 و در 2 ماه اول امسال 6.8 میلیون تومان تومان بوده. کچاد گزارش 3 ماهه جذابی خواهد داشت و در کنار او کگل با اتمام ماجرای حق تقدمها، روند معاملاتی مطلوبتری را تجربه میکند.
* در گروه خودرویی حتی رسیدن گزارش جذاب ماهانه خودرو هم نتوانست نقش موثری در توقف فشار عرضه داشته باشد و ظاهرا تا قیمت این سهم به سطوح 53 - 54 تومان برابر با کف کانال و سایپا به مرز 50 تومان نرسد، تقاضای خوبی در این گروه تشکیل نخواهد شد. البته تا این سطح هم فاصله چندانی نیست. خودرو در فروردین 19 همت، اردیبهشت 38.6 همت و در مجموع دوره 2 ماه فروش 576 همتی را ثبت کرد. میزان تغییر مبلغ فروش اردیبهشت 1404 به اردیبهشت سال گذشته: مثبت 57 درصد. میزان تغییر درآمد تجمعی شرکت نسبت به دوره مشابه سال گذشته: مثبت 56 درصد. نرخ فروش هر دستگاه پژو، دنا و تارا نسبت به میانگین نرخ فروش این محصولات در سال گذشته رشد به ترتیب 22 – 23 و 17 درصدی داشته است. خودرو در 2 ماه ابتدایی سال معادل 17 درصد از کل فروش سال 1403 را محقق کرد. بازار منتظر است تا اولین تغییرات صورت سود و زیان خودرو را بعد از ورود مدیران جدید ببیند. یک گزارش خوب میتواند عاملی برای تغییر نگرش بازار به خودرو باشد.
* در گروه برقی، بترانس تحت تاثیر گزارش جذاب ماهانه و ثبت سوپر فروش اردیبهشت، یکی از نمادهای مورد توجه در بازار دیروز بود. هر چند که صف خرید او بواسطه فضای پرعرضه بازار، از دست رفت. بترانس در فروردین 471 میلیارد تومان، اردیبهشت 807 میلیارد تومان و در مجموع دوره 2 ماهه 1,279 میلیارد تومان فروش زده است. میزان تغییر مبلغ فروش اردیبهشت 404 به اردیبهشت سال گذشته مثبت 158 درصد و تغییر درآمد تجمعی شرکت نسبت به دوره مشابه سال گذشته مثبت 164 درصد بوده است. میانگین نرخ فروش هر مگاولت آمپر گروه ترانسفورماتور سال گذشته 663 میلیون تومان، اردیبهشت یک میلیارد تومان و میانگین نرخ فروش از ابتدای سال 866 میلیون تومان بوده است. بترانس در اردیبهشت 2 سیگنال مثبت قوی صادر کرد. یکی جهش نرخ فروش و دیگری پرش در مقدار فروش. مجموع فروش این شرکت در دو ماه ابتدایی دوره 1,279 میلیارد تومان و معادل 85 درصد کل فروش 3 ماه ابتدایی سال قبل بوده است. بنابراین از همین حالا میتوان انتظار یک گزارش قوی 3 ماهه از بترانس را داشت.
* در گروه پتروشیمی، شیراز گزارش خوبی داشت و در همین راستا با افزایش تقاضا همراه بود. فروش دو ماه ابتدایی سال در شیراز 44.8 همت بوده که 19 درصد بیشتر از درآمد 38 میلیارد تومانی دوره مشابه سال گذشته است. نرخ فروش اوره داخلی در هر دو ماه تقریبا 23 میلیون تومان بوده و بازار به تقویت فضای سودسازی شرکت امیدوار است. در این گروه متانولسازان هم گزارشهای خوبی داشتند. از این رو شرکتهایی با گزارش قوی و P/Eهای جذاب بیش از سایرین در کانون توجهات قرار دارند. در این گروه پترول هم گزینه جالبی است و به نظر پس از کمی دست به دست شدن راهی قیمتهای 240 تومانی شود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.