بازار پس از رشد اخیر که به لطف تزریق منابع و حمایت بازارساز رقم خورد، نیاز به اخبار موثر خصوصا در حوزه سیاسی دارد؛ در غیر اینصورت ادامه حرکت رو به جلو آنهم در شرایطی که طی دو ماه گذشته حقیقیها بیش از 50 همت پول از بازار خارج کردهاند، سخت و دشوار خواهد بود. اکنون همه نگاهها به خبرهای سیاسی و توافق احتمالی بر سر آغاز دور جدیدی از مذاکرات با اتحادیه اروپا و یا آمریکا است. رویدادی که نمیتواند موج قوی خوشبینی ایجاد کند اما دستکم میتواند عاملی برای کاهش نگرانی و توقف خروج نقدینگی از بازار باشد.

1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : دومین روز کاری هفته در بورس تهران با معاملاتی متعادل اما کمرمقتر از روزهای اخیر آغاز شد. توقف نمادهای پُر تعداد جهت برگزاری مجامع از یکسو و از سوی دیگر نبود انگیزه کافی و ضعف نقدینگی، باعث شد تا باری دیگر بازار با فقر تقاضا مواجه شود. در این میان، صندوقهای حمایتی همچنان در حال مدیریت معاملات و رنجکشیهای مصنوعی) هستند، اما تا زمانیکه سهامداران خرد نقش مؤثری در روند بازار ایفا نکنند، بازارساز نیز بهتنهایی قادر به حرکت دادن و حمایت از سهام نخواهد بود. لذا در بازار دیروز عرضهها کمی بیشتر بود و در نهایت نیمی از نمادها با رنگ سرخ و نیمی با رنگ سبز به کار خود خاتمه دادند. هر چند که شاخص کل به لطفِ حمایت حقوقیها از نمادهای بزرگ با رشد 0.8 درصدی به سطوح دو میلیون و 824 هزار واحدی رسید اما شاخص هموزن باز هم تغییر معناداری را تجربه نکرد. ارزش معاملات نیز حدود 6.7 همت بود که نسبت به بازار شنبه، افزایش 27 درصدی را نشان میدهد. از طرف دیگر، خروج 1 همت پول حقیقی از سهام نیز مؤید تداوم بیاعتمادی در بازار است ...
بازار پس از رشد اخیر که به لطف تزریق منابع و حمایت بازارساز رقم خورد، نیاز به اخبار موثر خصوصا در حوزه سیاسی دارد؛ در غیر اینصورت ادامه حرکت رو به جلو آنهم در شرایطی که طی دو ماه گذشته حقیقیها بیش از 50 همت پول از بازار خارج کردهاند، سخت و دشوار خواهد بود. اکنون همه نگاهها به خبرهای سیاسی و توافق احتمالی بر سر آغاز دور جدیدی از مذاکرات با اتحادیه اروپا و یا آمریکا است. رویدادی که نمیتواند موج قوی خوشبینی ایجاد کند اما دستکم میتواند عاملی برای کاهش نگرانی و توقف خروج نقدینگی از بازار باشد. البته تحولات کدال و انتشار گزارشهای 3 ماهه هم بیتاثیر نخواهند بود اما اولا آثار آن کوتاهمدتی و گذرا است و ثانیا اثرگذاری رویدادهای سیاسی را ندارد. به هر جهت فراموش نکنیم که ریزش بازار بواسطه جنگ بود و حالا هم باید از این ناحیه خبر موثری برسد تا فضا را تغییر دهد.
در حوزه سیاسی همانطور که طی روزهای اخیر هم اشاره شد، ریسک جنگ ولو بصورت موقت از سر بازار برداشته شده و امیدوریهایی نسبت به در پیش بودن مذاکره بین ایران و اتحادیه اروپا جهت توافق بر سر تمدید مکانسیم ماشه در ازای بازگشت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و نظارت بر سایتهای غنیسازی ایران ایجاد شده است. البته هنوز معاملهگران به این باور نرسیدهاند که جنگ خاتمه یافته؛ ضمن اینکه به موضوع تمدید اسنپبک هم خیلی نمیتوان اتکا و اعتماد کرد، بنابراین دلیل اصلی عدم توقف خروج پول از بازار همین مساله است. به اعتقاد ما برای اینکه نقدینگی خارج شده مجددا در مسیر بازار قرار بگیرد، نیاز به سیگنالهای قوی سیاسی در کنار تصمیمات موثر اقتصادی و حمایت جدیتر بازارساز داریم.
تجربه سالهای اخیر نشان داده بازار سرمایه نسبت به ریسکهای ژئوپلیتیک واکنشهای تند و تلخی دارد؛ به این معنا که در مواجهه با شوک اولیه، موجی از ترس و خروج پول شکل میگیرد، اما بازگشت سرمایه و اعتماد، تنها زمانی رخ میدهد که فعالان بازار نشانههایی ملموس از عادیشدن شرایط ببینند. اکنون با وجود کاهش تنشها، سرمایهگذاران با احتیاط بیشتری رفتار میکنند، چراکه میدانند صرفاً خاموشی موقت آژیر جنگ، به معنای پایان ریسک نیست؛ آنهم در بازاری که بارها از امیدهای زودگذر آسیب دیده است.
به هر حال کشور نمیتواند در این شوک و رکود عمیق بماند و به این فضا ادامه دهد؛ آنهم با این حجم از کسری بودجه که حالا به لطف جنگ، دو چندان شده و دولت شاید نتواند همه منابع مورد نیاز خود را از محل فروش اوراق بدهی جبران کند ! در مقطع فعلی مداخله دولت چه در نرخ ارز، چه نرخ بهره و چه تصمیمات مرتبط با صنایع و یا قرار گرفتن در مسیر خصوصیسازی میتواند تا حدودی فضا را تغییر دهد. اگر این دید وجود داشته باشد که ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.