بورس24 :شاید کسی گمان نمی برد که بزرگترین ابهام بازار سرمایه یعنی صنعت پالایشی بعد از بازگشایی، رشدی این چنین را برای بازار به ارمغان بیاورد. اما بالاخره این اتفاق در سال 93 رخ داد و بازار 94 بدون ابهام و البته طوفانی آغاز به کار کرد . این درحالی است که تنها شبهه سهامداران نتیجه توافقات هسته ای است ، شواهد بازار حاکی از تشدید امیدواری نسبت به مذاکرات است تا سال 94 هم سالی متفاوت تر از سال گذشته برای سرمایه گذاران باشد.
محمد علی احمدزاد اصل مدیر عامل گروه صنایع بهشهر درخصوص خبرهای مذاکرات و تاثیرات آن روی بازار کنونی در سال 94 به خبرنگار بورس24 گفت: رشد این روزهای بازار به دلیل خبر خوش فقط مذاکرات است . با توجه به صحبت هایی که رجال سیاسی و فعالان اقتصادی در خصوص مذاکرات داشته اند تا 90درصد توافقات مثبت ارزیابی می شود. این موضوع سبب شده بازار جهش خیره کننده ای داشته باشد.
به گفته وی،سود معمولا در بازار پیش خور می شود و سهامداران همیشه زودتر از موعد به استقبال می روند . اما وقتی توافق انجام شود بازار به تعادل خواهد رسید. در حال حاضر سهام ارزنده در بازار به وفور موجود است و بازار پتانسیل رشد زیادی دارد به همین دلیل مشخص است که اصلاح قیمتی صورت می گیرد.
سیاست دولت، بعد از توافقات ...؟!
احمد زاد اصل با اشاره به این که بازار بعد از توافقات مطابق با آن بخش واقعی اقتصاد هم پیش خواهد رفت ،اذعان داشت: رشد بازار تابع تحلیل واقع بینانه است به طوری که با توجه به این که اقتصاد در حالت رکود به سر می برد باید دید توافق چه میزان سبب خروج از رکود خواهد شد؟ یا این که به نوعی سیاست گذاری های دولت به چه سمت و سویی است . این عوامل تعیین می کند که بعد از توافقات رشد های بازارمعقول و منطقی و همگام با حرکت واقعی اقتصاد خواهد بود یا خیر؟
وی ادامه داد: باید منتظر بود و دید در بخش واقعی اقتصاد چه تحولاتی رخ خواهد داد ، اما اثرات توافق احتمالی تا6ماه آینده روی بازار مشخص خواهد شد.
مدیر عامل "وصنا" همچنین با بیان این که بازگشایی نماد های پالایشگاهی نیز مزید بر رشد بازار بوده اند، عنوان کرد: بازگشایی پالایشگاه ها ابهامات را برطرف نمود و هر زمان که این شرکت ها بازگشایی می شدند بازار عکس العمل اینچنین مثبتی نشان می داد و این موضوع مختص به بازگشایی پایان سال این شرکت ها نبوده است. چراکه با بازگشایی نماد ها سهام مختلفی برای خرید وجود داشته و مدیریت خرید و سرمایه گذاری بیشتر می شود.
مصطفی مهماندار حقیقی، عضو شورای عالی بورس نیز با اشاره به شرایط پیش روی بازار گفت: مثبت شدن بازار به دلیل اثر روانی توافقات بوده ، همانطور که افت بازار نیز علتی جز عدم توافق و خبرهای منفی از مذاکرات نداشته است.
به گفته وی، بسیاری از نمادهای معاملاتی بازار زیر ارزش ذاتی هستند و این اثر روانی ماجراهای سیاسی هیجانات مثبت بازار را بیشتر کرده است. چرا که امید این است با انجام توافقات سهام به ارزش ذاتی خود برسند.
در این بازار کنترل هوشمندانه ، لازم است...!
این مقام مسئول در بازار سرمایه ادامه داد: حال به نظر می رسد باید با کنترل های هوشمندانه از ایجاد حباب جلوگیری کرد چراکه هنوز هم نقدینگی های آزاد وجود دارد و با توجه به اقبالی که از بازار سرمایه می شود باید مسئولین ذیربط اطلاع رسانی کنند و جلوی ترقی بی مورد و حباب گونه برخی نمادها گرفته شود.با توجه به این که برخی از سهامداران ما تحلیل گر نیستند و تابع جریانات سیاسی و اخبار بوده به طوری که در گرانی ها همیشه خریدارند و سهم را گران تر کرده و در ارزانی ها همیشه عرضه کننده اند و باعث کاهش ارزش سهم می شود.
وی در برابر این سوال که آیا سازمان برای بازگشایی پالایشگاه ها همزمان با آغاز سال جدید استراتژی خاصی داشته گفت:سازمان نیز برای خود محاسباتی دارد و ممکن است بر اساس این محاسبات یک موقعیت مناسبی را برای بازگشایی انتخاب نماید. اما نماد های پالایشگاهی در زمان مثبت بازگشایی شده اند و اساسا پتانسیل رشد داشته اند.
مهماندار حقیقی با بیان این که بورس به عنوان ویترین اقتصاد است و بخش واقعی اقتصاد روی شاخص بازار تاثیر گذار خواهد بود عنوان نمود: اگر توافقات حاصل شود و اقتصاد وضعیت بهتری داشته باشد چرخ های اقتصاد می چرخد و دراین صورت موجب رشد شاخص بورس خواهد شد. این که شاخص چگونه تغییر کند به وضعیت اقتصادی کشور در آینده بستگی خواهد داشت. پس نمی توان گفت در این تاریخ و در این نقطه رشد اتفاق می افتد. در کل عوامل مختلفی روی بازار اثر گذار است انتظارات مردم از یک طرف اما مسائل امنیتی منطقه ، وضعیت اقتصادی و سایر عوامل روی اقتصاد واقعی موثر است.
وی با اشاره به این که افت سال گذشته تا حدودی که منطقی و قابل جبران بود،اضافه کرد: در حال حاضر شاخص 30درصد افت داشته اگر طبق صحبت ها ، 10درصد از رشد شاخص غیر طبیعی باشد حداقل باید شاخص تا 20درصد رشد طبیعی داشته باشد و این انتظار منطقی است.
روح اله میرصانعی، دبیر کل کانون کارگزاران نیز با اشاره به این که بازار در این روز ها تحت تاثیر اخبار مذاکرات است به خبرنگار ما گفت: بازار بورس به دلیل انتظارات از توافق رشد صعودی دارد.درکل نمی توان تخمین زد بازار تا چه میزان رشد را به خود می بیند و با توجه به این شرایط فعلا بازار با رشد کوتاه مدتی مواجه است اما اتفاقاتی که در آینده خواهد افتاد از جمله روی ای پی اس شرکت ها تاثیر مثبت خواهد داشت.
به گفته وی، مدتی طول می کشد که با رفع تحریم ها ، اثرات مثبت روی شرکت ها مشخص شود اما بالاخره بعد از هیجانات ناشی از اخبار مثبت باید رشد ها منطقی تر شوند.
همه چیز برای رشد بخش واقعی اقتصاد آماده است...!
میر صانعی ادامه داد: بخش واقعی اقتصاد آمادگی رشد را دارد همچنین خبرهای مثبت رفع تحریم ها، سرمایه گذاری خارجی در بخش های مختلف اقتصاد ، بهبود شرایط مالی دولت در سال جاری، کنترل تورم و احتمال کاهش نرخ سود بانکی با تعدیلات جدی ، می تواند روی بخش واقعی اقتصاد موثر باشد و رشد شاخص را در بر داشته باشد. در عین حال اخبار منفی از جمله لغو توافقات ، نیز می تواند تاثیرات بدی روی وضعیت بازار و به نوعی بخش واقعی اقتصاد داشته باشد.
دبیر کل کانون کارگزاران با بیان این که جزئیات توافقات باید مشخص شود تا بخش واقعی اقتصاد هم خود را نشان بدهد ، اضافه کرد: تا توافقات انجام نشود و لغو تحریم ها صورت نپذیرد تاثیرات آن روی بخش واقعی اقتصاد و به نوعی روی بازار سرمایه مشخص نخواهد شد و لازم است جزئیات توافقات مشخص شود تا بتوان تاثیرات آن را در بخش های مختلف ارزیابی نمود.
فروشندگان دیروز ، خریداران امروزند...!
محمد حسن نژاد، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به شرایط مثبت کنونی بازار گفت: پایان هر سال به دلیل نیاز به نقدینگی همه فروشنده اند اما بعد از سال بسیاری برای سال جدید خرید می کنند این موضوع می تواند روی حرکت صعودی بازار موثر باشد.این در حالی است که خبرهای مثبت از مذاکرات در راه است. اگر نتیجه مذاکرات مثبت باشد شاید شاهد رشد 100درصدی بازار و بالعکس در صورت عدم توافق شاهد افت خواهیم بود.
این نماینده مجلس با اشاره به این که در صورت توافق هسته ای بازار به سمت تطابق با بخش واقعی اقتصاد حرکت خواهد نمود، گفت: بعد از توافقات و اثرات مثبت توافقات روی اقتصاد کشور حدود 6ماه طول می کشد تا بازار خودش را با بخش واقعی اقتصاد هماهنگ کند.
بانکی ها و پتروشیمی ها، لیدرهای توافق برد -برد
یاسر ضیایی ، مدیر عامل صندوق سرمایه گذاری فرهنگیان هم با اشاره به شرایط مثبت بازار و حرکت صعودی آن درخصوص این که بعد از هیجانات گذرا بازار چگونه حرکت خواهد کرد، گفت: بازگشایی پالایشگاه ها از یک سو و خبرتوافقات که مهمتر از هر موضوعی است از سوی دیگر موجب شده بازار دچار یک دوره گذار شود که با هیجانات مثبتی هم همراه است.
به گفته وی، بعد از عبور از این دوره گذار که چندان کارشناسانه هم نیست می توان انتظار داشت بازار با بخش واقعی اقتصاد منطبق شده و برخی صنایع از جمله بانکداری و پتروشیمی شرایط مناسبی خواهند داشت.
ضیایی افزود: شاخص رشد خواهد داشت اما شاید با رفع تحریم ها اولین اولویت ها به سمت سیستم بانکی و پتروشیمی باشد و اولین تحولات در بخش بانکداری و بازگشایی ال سی اتفاق بیفتد. سایر صنایع هم که بازار های هدف مشخصی دارند چندان تابع توافقات نیستند و بیشتریین تاثیر از لغو تحریم ها و توافقات روی این دوصنعت خواهد بود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.