Bourse24 Ads 261
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

Bourse24 Ads 264
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 269
تبلیغ بورس24

متین دیداری مدیر عامل شرکت پتروشیمی زاگرس در گفت و گو با بورس۲۴ در خصوص آخرین وضعیت نرخ خوراک پتروشیمی ها و آخرین وضعیت نرخ سرویس های جانبی توضیح داد.

مثبت برای پتروشیمی های بورس / چراغ سبز مقامات دولتی برای کاهش نرخ خوراک تا یک ماه آینده

بورس24 : متین دیداری مدیر عامل شرکت پتروشیمی زاگرس در گفت و گو با بورس24 در خصوص آخرین وضعیت نرخ خوراک پتروشیمی ها و آخرین وضعیت نرخ سرویس های جانبی توضیح داد.

سال ۱۴۰۳ برای پتروشیمی زاگرس چگونه گذشت و چه چالش‌هایی را تجربه کردید؟

سال ۱۴۰۳ برای ما یک سال پر از فراز و نشیب بود. در حوزه تامین خوراک گاز و مسائل و مشکلاتی که در رابطه با نرخ سرویس‌های جانبی مطرح بود، با چالش‌هایی روبرو بودیم. از همه مهمتر، کاهش نرخ جهانی متانول نسبت به سنوات گذشته در مقاطعی از سال و کاهش خوراک گاز نسبت به سال‌های گذشته امسال بسیار چشمگیر بود. علیرغم اینکه ما یک تفاهم‌نامه‌ای هم در رابطه با پویش کاهش ۱۰ درصدی داشته‌ایم و یک مقطع ۲۲ روزه هم از این گاز بهره‌مند شدیم، ولی در کل حجم عمده‌ای از تولید را به علت عدم تامین خوراک گاز ما از دست داده‌ایم و این هم متعاقباً تاثیر در درآمد شرکت و صورت‌های مالی شرکت گذاشت. کلاً سال خوبی نبود. شش ماهه اول سال بهتر بود، اما در شش ماهه دوم افزایش شدید نرخ خوراک گاز، آن اندک تولیدی را هم که داشته‌ایم تحت شعاع خودش قرار داد. بحث سرویس‌های جانبی هم بود که هنوز هم در رابطه با موضوع توافق در حال جریان است و هنوز برای مجموعه پتروشیمی زاگرس نهایی نشده است. پیگیر هستیم که انشاالله بتوانیم به یک نقطه مناسبی برسیم. یک سری مبانی تعریف شده است. اگر بتوانیم اختلافات را به حداقل برسانیم و به یک نقطه‌ای برسیم، انشاالله آن را هم در آینده‌ای نزدیک به یک نتیجه‌ای در راستای حفظ منافع سهامداران برسانیم.

 شما به بحث خوراک گاز اشاره کردید. بزرگترین دغدغه حال حاضر صنعت متانول کشور چیست؟

 ۱۷.۲ میلیون تن ظرفیت اسمی تولید متانول کشور است که حجم عمده‌ای است. بزرگترین دغدغه‌ای که ما داریم روی بحث تامین پایدار خوراک است و اصلاح نرخ خوراک گاز است. باتوجه به مصوبه سال ۹۴ هیئت وزیران و فرمولی که توسط مجموعه وزارت نفت در همان زمان تعیین شد، این اصلاح را باید بپذیریم. الان ما نرخ خوراک گازی که برای صنایع‌مان است، نرخ بسیار بالایی است. حدوداً ۲۱ سنت تقریباً تمام شده خواهد شد. این نرخ از متوسط نرخ جهانی خوراک صنایع خیلی بیشتر است.

این نرخ بالای خوراک گاز چه تبعاتی برای صنعت متانول دارد؟

 آنچه که مهم است ما باید به فکر  صنایع‌مان باشیم. حجم عمده‌ای از تولید و ارزآوری را در کشور داریم. حجم عمده‌ای از اشتغال را مستقیم و غیر مستقیم توسط این شرکت‌های متانولی دارد به وجود می‌آید. اگر اهمیت ندهیم و اگر به این نرخ خوراک صنعت متانول که ۳ تا ۳.۵ درصد از گاز طبیعی کشور را مصرف می‌کنند، نپردازیم، قطعاً حیات آن دچار مشکل خواهد شد. این واقعیتی است که باید بپذیریم و واقعیتی است که باید به آن اهمیت بدهند که بتوانند این مشکلات را حل کنند. والله با یک بحران جدی در شرکت‌های متانولی قطعاً مواجه خواهیم بود.

 چه اقداماتی برای رفع این چالش‌ها، خصوصاً در زمینه خوراک گاز، صورت گرفته یا در دست پیگیری است؟

 در سفری که ریاست محترم جمهوری به استان بوشهر داشتند، آنجا در محضر ایشان این موضوعات را توضیح دادیم. نامه‌ای هم خطاب به ایشان داده شد و تا آنجایی که ما مطلع هستیم، اقداماتی صورت پذیرفته است. خود شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم مذاکراتی را در این حوزه داشته‌اند و دغدغه متانولی‌ها را پیگیری کرده‌اند و ما هم پیگیر هستیم. جلساتی هم در مجلس شورای اسلامی صورت پذیرفته بود و متعاقب همان، مجموعه انجمن صنفی و شرکت‌های متانولی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی با معاونت برنامه‌ریزی در حال یک سری رایزنی هستند و اینکه بتوانیم انشاالله یک سلوشنی پیدا کنیم برای این موضوع، به شدت پیگیر هستیم و داریم قضیه را پیگیری می‌کنیم که به یک نقطه‌ای برسیم که حیات این شرکت‌های متانولی به خطر نیفتد. تمام این شرکت‌هایی که می‌بینید الان وارد مدار تولید شده‌اند یا سال‌ها دارند تولید می‌کنند، همه این‌ها شرکت‌هایی هستند که قطعاً در آن‌ها سرمایه‌گذاری صورت پذیرفته است، زحمت کشیده شده است و الان در یک مقطعی هستند که قرار نیست این‌ها رها شوند، در حالی که این‌ها باید تقویت شوند و سیاست درست هم این است که این شرکت‌ها تقویت شوند به جای اینکه رها شوند. قطعاً هم این توسط دولت مد نظر قرار خواهد گرفت.  انشاالله به جدیت  پیگیر هستیم  که بتوانیم این موضوع حیاتی خوراک را برای صنعت متانول حل کنیم.

با وجود چالش‌هایی که مطرح کردید، آیا پروژه‌های توسعه‌ای نیز در پتروشیمی زاگرس در دست اقدام دارید؟

در پروژه اتانول  لایسنس، مهندسی پایه، بسته‌های مربوط به اکسنت و بیسیک را آماده و دریافت کرده‌ایم. ۲۷۳ میلیون دلار هم از صندوق توسعه ملی برای این پروژه  تسهیلات مصوبه گرفته‌ایم.

در حال حاضر تیم ما مذاکره نهایی را با یک فاینانسور خارجی انجام می‌دهند که آن‌ها هم به عنوان فاینانسور خارجی در پروژه قرار بگیرند که فکر می‌کنم انشاالله به زودی، آینده بسیار نزدیکی، عملیات اجرایی ای‌پی‌سی را شروع خواهیم کرد و وارد مرحله اجرایی پروژه خواهیم شد.

ما یک پروژه دیگری را تحت عنوان احداث نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی در مجتمع پتروشیمی زاگرس داریم که باتوجه به میزان بخاری که در هوا ونت می‌شود، ما یک نیروگاهی را تعریف کرده‌ایم که انشاالله ۲۰۰ مگاوات را داشته باشیم. بخش عمده‌ای از تجهیزات آن آمده است، طراحی‌های آن به اتمام رسیده است و آن هم در مرحله اجرا است.

سال گذشته استارت احداث این دو واحد جهت تامین اکسیژن پتروشیمی زاگرس شروع شد و پروژه دارای پیشرفت مناسبی است. تجهیزات اصلی آن سفارش‌گذاری و در حال ساخت و انجام است. انشاالله بتوانیم به نتایجی برسانیم.

در خصوص نرخ سرویس‌های جانبی که در ابتدا هم اشاره کردید، به نظر می‌رسد تحول مهمی رخ داده است. وضعیت فعلی این موضوع چیست؟

آنچه که مشخص است، یک آرایی توسط دیوان عدالت اداری ابلاغ و صادر شد و آن نرخ‌های مربوط به سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ و مصوبات مربوطه به همان نرخ‌ها در شورای رقابت ابطال شد. براساس رای دیوان عدالت اداری، آرا و نرخ‌ها ابطال شده است ولی در این آرای دیوان عدالت اداری نرخ‌نامه‌ای تعیین نشده است. قطعاً ما براساس قوانین یا باید یک توافقی حاصل بپذیرد فی‌مابین مصرف‌کننده و تولیدکننده یا اینکه برویم از طریق دستگاه قضایی با جلب نظر کارشناسان رسمی دادگستری یک نرخی را برای این بازه‌ای که نرخ‌ها ابطال شده است تعیین شود.

ما چندین ماه است در حال مذاکره هستیم‌. به پیشنهاد کمیسیون اقتصادی دولت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان محوریت جهت اینکه این توافق با این شرکت‌ها صورت بپذیرد، پیشنهاد داده شده است که ما هم آمده‌ایم و جلساتی را داشته‌ایم با شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با خود هلدینگ خلیج فارس، شرکت مبین و سایر شرکت‌های دیگر. متعاقباً یک پیشنهادی صورت پذیرفت توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی این پیشنهاد ارائه شد.چیزی که حائز اهمیت است اینکه برای پتروشیمی زاگرس سرویس‌های جانبی سهم عمده‌ای از قیمت‌های تمام شده است.

بالغ بر ۲۰ و خرده‌ای درصد، ما سهم قسمت تمام شده برای ما در زاگرس است. برای کلیه شرکت‌ها متوسط ۵ تا ۶ درصد است و عملاً اکسیژن برای ما یک خوراک محاسبه می‌شود و نه یک سرویس و حساسیت این موضوع برای پتروشیمی زاگرس نسبت به سایر پتروشیمی‌ها بسیار بالاتر است و تنها پتروشیمی هم که بالاترین سود و زیان را در این حوزه داشته، پتروشیمی زاگرس بود و این همان مطالبه ما و سهامداران  بوده است که از حقوق‌شان دفاع کنیم و این کار هم صورت پذیرفته است. نهایتاً به یک سری مبانی با مجموعه مبین انرژی رسیدیم ولی این مبانی هنوز توسط دو طرف نهایی نشده است و در حال بررسی هستیم که انشاالله بتوانیم این‌ها را با توافق بتوانیم نهایی کنیم.

آنچه که مهم است اینکه توافق صورت بپذیرد ولی دیگر انشاالله به آنجا نرسد که بخواهیم از ظرفیت‌ کارشناسان رسمی و این موضوعات استفاده کنیم ولی آنچه که مهم است هنوز این توافق نهایی برای پتروشیمی زاگرس صورت نپذیرفته است ولی در حال انجام است. انشاالله بتوانیم نهایتا ظرف ۱ ماه آینده به نتیجه نهایی برسانیم و  با رعایت صرفه و صلاح سهامداران‌مان و با نظر سهامداران‌مان این موضوع را نهایی ‌کنیم.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید



پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 265
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 259
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24