در دوازده ماه اخیر اقتصاد جهان چهار دوره را پشت سر گذاشته و در هر دوره عملکرد بازارها متفاوت بوده است. دوره پنجم نیمه دوم سال جاری میلادی است که بزودی شروع می شود. اخیرا جو بازارها مثبت شده زیرا به نظر می رسد ترامپ در برابر چین کوتاه آمده و توافق هایی بین دو کشور حاصل خواهد شد. در مطلب حاضر به چهار دوره تحولات اقتصاد جهان در دوازده ماه گذشته و برخی احتمال ها درباره ماه های آینده اشاره شده است. سرمایه گذاران برای درک تصویر بزرگ باید بدانند چه رخ داده و چه احتمال هایی درباره آینده مطرح است.

بورس24 : هفته گذشته جو بازارها مثبت بود و شاهد رشد شاخص های مالی در برخی بورس های بزرگ از جمله بورس آمریکا بودیم. پیش بینی بهبود وضعیت اقتصاد جهان به افت شدید قیمت طلا منجر شد. هفته پیش عملکرد شاخص دلار مثبت بود و قیمت نفت هم حدود 1.5 دلار در هر بشکه رشد کرد البته تغییرات قیمت فلزات پایه بزرگ نبود. قیمت سنگ آهن هم تغییرات محدود داشت و قیمت هر تن از این ماده خام با عیار 62 درصد در چین در سطح 100 دلار نوسان کرد.
بازارها و در واقع اقتصاد جهان اکنون وارد دوره چهارم طی یک سال اخیر شده است. در ادامه به ویژگی های این چهار دوره و شکل دوره پنجم اشاره می کنیم.
دوره نخست شش ماه قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود. در واقع دوره اول همان نیمه دوم سال گذشته بود که تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا انجام شد و نیز بانک مرکزی آمریکا کاستن از نرخ های بهره را شروع کرد. در این دوره به دلیل خوشبینی درباره آینده، عملکرد بورس آمریکا مثبت بود. وعده های ترامپ درباره کاستن از مالیات شرکت ها و ایجاد رونق شدید در اقتصاد سبب خوشبینی شد. کاهش نرخ های بهره هم به رونق اقتصاد کمک کرد.
دوره دوم، ماه های نوامبر و دسامبر سال پیش و ژانویه سال جاری بود که ترامپ پیروز شده بود اما هنوز تنش های تجاری شروع نشده بود. در این دوره هم سرمایه گذاران خوشبین بودند و عملکرد بازارها مثبت بود البته قبل از حضور ترامپ در کاخ سفید نیز برخی تحلیلگران درباره افق اقتصاد آمریکا و جهان هشدار داده بودند زیرا وضعیت اقتصاد چین سال پیش خوب نبود و دولت این کشور اقدام موثر برای حمایت از اقتصاد انجام نداده بود. از سوی دیگر ترامپ در سخنرانی های خود به اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی به آمریکا اشاره می کرد و برخی معتقد بودند کاهش نرخ های بهره متوقف می شود.
دوره سوم، ماه های فوریه، مارس و آوریل است یعنی سه ماه اخیر و دوره تشدید تنش های تجاری در جهان. در این دوره نه تنها شاخص دلار به شدت کاهش یافت بلکه عملکرد بورس آمریکا هم منفی بود و قیمت مواد خام زیر فشار قرار گرفت زیرا نهادهای سرمایه گذاری به تاثیرات منفی تنش های تجاری بر اقتصاد جهان و مصرف مواد خام اشاره می کردند. ترامپ بر بیش از 180 کشور تعرفه اعمال کرده البته برای سه ماه تعرفه ها را به حالت تعلیق درآورده تا مذاکرات تجاری انجام شود.
دوره چهارم از سه هفته پیش شروع شده یعنی از وقتی ترامپ تعرفه ها را به حالت تعلیق درآورد تا مذاکرات تجاری انجام شود. مذاکرات تجاری با چین از هفته پیش شروع شده و کاخ سفید ادعا می کند مذاکرات مثبت بوده است. در این دوره شاخص های بورس آمریکا رشد کرده اند و تقریبا تمامی کاهش سال جاری میلادی را جبران کرده اند البته شاخص دلار تنها اندکی بالا رفته و قیمت مواد خام همچنان زیر فشار است.
آینده چه می شود؟
حالا سوال مهم این است که آیا باید درباره آینده خوشبین بود و ریسک ها از میان رفته اند؟ واقعیت این است که پاسخ منفی است. تنش های تجاری و وضعیت بد اقتصاد چین دو عامل مهم ضعف اقتصاد جهان هستند و هر دو باقی خواهند ماند البته اگر همه چیز خوب پیش برود تنش ها و وضعیت بد اقتصاد چین شدت کمتری خواهند داشت.
دوره پنجم
دوره پنجم ماه های آینده یعنی نیمه دوم سال جاری میلادی است. به اواسط سال جاری نزدیک شده ایم و مذاکرات تجاری قطعا هفته ها و ماه ها طول می کشد. با آنکه طی دوره مذاکرات، تعرفه ها در حالت تعلیق قرار دارد اما سایه تنش های تجاری بر سر اقتصاد جهان ادامه می یابد و نیز در نهایت حتی اگر توافق هایی حاصل شود بعید است تعرفه ها لغو شود. سیاست حمایت گرایی ترامپ ادامه پیدا خواهد کرد. وجود تعرفه ها مانع رونق اقتصاد جهان است البته تعرفه های پایین تر، اثرات منفی کمتری دارند.
اقتصاد چین در وضعیت مطلوب قرار ندارد و در روزهای گذشته وعده ای برای اجرای برنامه های حمایتی موثر و بزرگ از سوی دولت و بانک مرکزی این کشور داده نشده است. همچنان این باور وجود دارد که سال جاری نرخ هدف رشد اقتصاد چین تحقق نمی یابد و نرخ رشد در محدوده 4 درصد خواهد بود. اگر تنش های تجاری کاهش نیابد وضعیت بدتر می شود.
در ماه های آینده ترامپ به دادن وعده ادامه می دهد و سرمایه گذاران امیدوارند تحولات ماه های آینده مثبت باشد. برای ورود به دوره پنجم یعنی ثبات و رونق باید صبور بود. در ماه های آینده مذاکرات ادامه می یابد و ترامپ به نتایجی درباره برنامه هایی که اجرا کرده خواهد رسید. او سپس بر مبنای این نتایج تصمیم های جدید خواهد گرفت و یکی از سناریوها این است که او دست از ایجاد آشوب بر می دارد و بازارها و اقتصاد جهان به سمت ثبات و رونق حرکت خواهد کرد. سال جاری سال آزمون و خطای ترامپ است. او حداکثر تلاش خود را خواهد کرد تا شرکای تجاری آمریکا به خواست او تن دهند. قطعا آنچه در عمل رخ می دهد با خواست ترامپ تطابق کامل ندارد.
کاهش ریسک رکود
تحلیلگران برخی نهادهای سرمایه گذاری معتقدند کاهش تنش های تجاری به معنای کاهش ریسک رکود در اقتصاد جهان است. این دیدگاه منطقی است. احتمالا نرخ رشد اقتصادهای بزرگ کمتر از سال گذشته خواهد بود و ضعف در برخی شاخص های اقتصادی رخ می دهد اما ریسک رکود پایین است. تنش های تجاری سبب تغییر روابط تجاری کشورها می شود و آنهایی که به بازار آمریکا وابستگی شدید داشته اند می آموزند که وابستگی چیز خوبی نیست.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.