درسال های اخیر پیشران اصلی بورس، افزایش نرخ محصولات شرکت ها تحت تاثیر افزایش نرخ ارز بوده است. به نظر می رسد که این محرک اصلی در حال جایگزینی است. با فرض عادی شدن روابط بین المللی باید انتظار داشت که " توان تولید و توسعه ظرفیت ها" محرک اصلی افزایش قیمت سهام شرکت ها باشد و افزایش نرخ ارز نقش کمتری ایفا کند. با توجه به رکود حاکم بر فعالیت های اقتصادی، افزایش ظرفیت های تولیدی سودآور با تردیدهایی روبرو است....

بسیاری از کارشناسان انتظار داشتند که با کاهش سود سپردهای بانکی، بورس جان تازه ای گرفته و زیان وارده به سهامداران، جبران شود. اما علی الظاهر با کاهش سود سپرده های بانکی نه تنها بازار بهبود نیافت بلکه داده های اخیر نشان از افزایش زیان وارده به سهامداران دارد. این که سود سپرده های بانکی به عنوان مبنای تعیین نرخ بازده مورد انتظار بازار اثر قابل توجهی بر قیمت دارایی های مالی منجمله سهام دارد، تردیدی نیست اما به نظر می رسد که بنا به دلایل زیر اثرات مثبت کاهش سود سپرده های بانکی در رونق بازار متبلور نشده است.
1- بازار در حال اصلاح خوش بینی بیش از اندازه خود نسبت به انتظارات به وجود آمده در خصوص حل و فصل فوری مشکلات تحریم ها متعاقب استقرار دولت تدبیر و امید است. در این فرایند اخبار و اطلاعات جدید باید وزن بسیار بالایی داشته باشند تا بتوانند فرایند اصلاح قیمت ها را کوتاه کرده و بازار را به سمت رونق سوق دهند. لذا به نظر می رسد که اثرات مثبت کاهش سود سپرده های بانکی با تاخیر در قیمت سهام منعکس شود. البته شوک های جدید سیاسی و اقتصادی نظیر عدم توافق هسته ای و گزارش های ضعیف شرکت ها از بابت عملکرد سال 92 و عملکرد سه ماهه اول سال 93 می تواند مانع از بهبود بازار شود. از این رو بازار احتیاط بیشتری در خصوص خرید سهام دارد.
2- درسال های اخیر پیشران اصلی بورس، افزایش نرخ محصولات شرکت ها تحت تاثیر افزایش نرخ ارز بوده است. به نظر می رسد که این محرک اصلی در حال جایگزینی است. با فرض عادی شدن روابط بین المللی باید انتظار داشت که " توان تولید و توسعه ظرفیت ها" محرک اصلی افزایش قیمت سهام شرکت ها باشد و افزایش نرخ ارز نقش کمتری ایفا کند. با توجه به رکود حاکم بر فعالیت های اقتصادی، افزایش ظرفیت های تولیدی سودآور با تردیدهایی روبرو است.
3- در سال های اخیر واکنش بازار سهام به تغییر قیمت مواد خام در بازارهای جهانی کم رنگ شد. به نظر می رسد منبعد یکی از محرک های مورد توجه بازار جهت برآورد افزایش (کاهش) درآمد بنگاه های اقتصادی توجه به وضعیت اقتصاد بین المللی باشد. برآورد برخی از اقتصاد دانان حوزه بین الملل حکایت از مشکلات اقتصادی چین و اتحادیه اروپا دارد،لذا این موضوع فعالان بازار را محتاط کرده است.
4- شوک های سیاسی و اقتصادی مشارکت کنندگان بازار را کوتاه مدت گرا کرده است. لذا تنها به اطلاعاتی که پیامدهای فوری داشته و موجب افزایش سریع درآمد می شوند واکنش نشان می دهند. علیرغم اثرات مثبت طرح های توسعه ای صنایع سودآور، در شرایط رکودی بازار NPV پروژه های بلند مدت با بدبینی در قیمت سهام لحاظ می شود. از طرف دیگر تصمیمات مربوط به افزایش قیمت خوراک پتروشیمی ها و حقوق مالکانه معادن نیز مشارکت کنندگان بازار را محتاط کرده است.
5- بسیاری از بازیگران اصلی بازار نقدینگی جدیدی به بازار وارد نمی کنند و درصدد فروش سهام برای تامین نقدینگی مورد نیاز وزارتخانه مطبوع خود هستند.
6- بر طبق قوانین اصل 44، سال جاری سال آخر واگذاری ها است، لذا میزان عرضه سهام از سوی سازمان خصوصی سازی افزایش خواهد یافت. این موضوع مشارکت کنندگان بازار را محتاط کرده است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.