زمزمههایی مبنی بر برنامههای دولت برای خروج از رکود شنیده میشود. در گزارش هفته گذشته بطور مفصل درخصوص این موضوع صحبت شد و گفتیم که چنانچه سیاستگذار برنامهای برای خروج از رکود نداشته باشد، این بار با بحرانهای جدیدی از جنس بیکاری و موج اعتراضات داخلی و فلج شدن اقتصاد کشور روبرو خواهیم شد. و در نهایت انتشار گزارشهای ماهانه تیر که طی هفته پیش رو منتشر خواهد شد یکی از مهمترین رویدادهای بازار در مرداد ماه است.

1) پیشبینی بازار ...
بورس24 : بورس تهران معاملات نخستین روز هفته را با افزایش نسبی تقاضا تحت تاثیر فضایِ آرامِ سیاسیِ روزهای پایانی هفته و همچنین رسیدن خبر افزایش ضریب اعتباری صندوقهای اهرمی آغاز کرد اما با گذر از دقایق ابتدایی و با آب رفتن صفوف تقاضا در این صندوقها، رفتهرفته عرضه در سطوح مختلف بازار بیشتر شد و این وضعیت تا انتهای ساعت معاملات بدون حمایت قابل توجهی ادامه داشت ! حقیقتا انتظار چندانی هم از بازار نداشتیم اما در مجموع روند معاملات از آنچه تصور میشد، بدتر پیش رفت و شنبه ناامیدکنندهای را پشت سر گذاشتیم. در نتیجه معاملات روز گذشته، 75 درصد از نمادها با افت قیمت به کار خود خاتمه دادند و حتی برخی از سهمهایی که در دامنه مثبت بسته شدند، به لحاظ قیمتی نیز در سطوحی پائینتر از قیمت پایانی قرار گرفتند. بنابراین دو شاخص کل و هموزن افت به ترتیب 0.42 و 0.52 درصدی را ثبت کردند. ارزش معاملات با افت 8 درصدی به 6.3 همت رسید و طبق روال عادی برنامه جریان خروج پول ادامه داشت. در معاملات روز شنبه حقیقیها یکهزار و 320 میلیارد تومان پول از بازار خارج نمودند ... !
مرداد را در حالی آغاز کردهایم که به نظر روزهای حساس و مهمی در پیش است و طبیعتا رسیدن هر خبری از حوزه سیاسی در روند بازار موثر خواهد بود. هنوز سایه جنگ و تنش از سر بازار برداشته نشده و در عین حال خبرهای مربوط به مذاکرات برقرار است. در روزهای پایانی هفته گذشته نشست معاونین وزارت خارجه ایران با سه کشور اروپایی را داشتیم و زمزمههایی درخصوص تعویق در فعالسازی مکانیسم ماشه مشروط به برگشت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سایتهای هستهای ایران در کنار برگشت ایران پای میز مذاکره با آمریکا به گوش رسید. طبیعتا اگر مذاکرات ایران با اروپا به نتیجه نرسد، در روزهای پایانی مرداد مجددا بحث اسنپبک داغ خواهد شد.
لارنس نورمن خبرنگار والاستریت ژورنال، درخصوص مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی گفت: "از دید من در مذاکرات روز جمعه نه پیشرفت عمدهای حاصل شد و نه شکست خاصی. گفتوگویی معنادار با ایران انجام شد، همراه با یک پیشنهاد مشخص. سه کشور اروپایی آمادهاند از مکانیسم بازگشت خودکار تحریمها (snapback) استفاده کنند، اما چنانچه ایران گامهایی بردارد، در تمدید باز است. تا همین دیروز، دیپلماتهای اروپایی احساس میکردند که ایران علاقهای به تمدید ندارد. اما به نظر این موضع تغییر کرده. این بهنوعی نشان میدهد که گفتوگویی درباره محتوای احتمالی چنین تمدیدی در جریان است."
تنشهای سیاسی و منطقهای همچنان یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر اقتصاد ایران است. در واقع عدم قطعیت، برنامهریزی بلندمدت شرکتها و سرمایهگذاران را دشوار کرده و ریسکهای عملیاتی و مالی را افزایش داده است. ابهام در سیاست به کاهش سرمایهگذاری خارجی و داخلی منجر شده است. این وضعیت، در کنار مشکلات داخلی مانند ناترازیهای منابع، اقتصاد را در موقعیتی شکننده قرار داده است. همچنین نرخ بهره بین بانکی از بالاترین سطح خود در محدوده 37 درصد فاصله گرفته به پایینترین سطح خود از ابتدای سال جاری یعنی محدوده 34 درصد رسیده است.
در نگاه نخست، این کاهش 3 درصدی میتواند سیگنالی مثبت و مهم برای بازار سهام باشد، اما لایههای زیرین این اعداد و ارقام، واقعیتهایی نگرانکننده را آشکار میسازد. کاهش تقاضا برای وامهای بین بانکی، نشانهای از افت فعالیت بنگاههای اقتصادی و خزیدن رکود به لایههای مختلف اقتصاد است. بانکها نقدینگی دارند، اما تقاضایی برای تسهیلات وجود ندارد؛ این به این معنا است که چرخهای اقتصاد با سرعتی کمتر از همیشه میچرخد و زنگ خطر رکود بیش از پیش به صدا درآمده است. از سوی دیگر کاهش ۳۰ درصدی تخصیص ارز وارداتی نسبت به سال گذشته، در کنار عبور نقدینگی از مرز ۱۰ هزار همت تا پایان سال ۱۴۰۳، ترکیبی عجیب را رقم زده است.
با این حال زمزمههایی مبنی بر برنامههای دولت برای خروج از رکود شنیده میشود. در گزارش هفته گذشته بطور مفصل درخصوص این موضوع صحبت شد و گفتیم که چنانچه سیاستگذار برنامهای برای خروج از رکود نداشته باشد، این بار با بحرانهای جدیدی از جنس بیکاری و موج اعتراضات داخلی و فلج شدن اقتصاد کشور روبرو خواهیم شد. و در نهایت انتشار گزارشهای ماهانه تیر که طی هفته پیش رو منتشر خواهد شد یکی از مهمترین رویدادهای بازار در مرداد ماه است.
هفته گذشته گزارشهای میان دورهای منتشر شد و ...
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.