پس از پایان جنگ ۱۲ روزه و انتشار اخبار خروج بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان از بورس، توجه فعالان بازار به سرنوشت اعتبارات و نرخ بهره جلب شده است. در حالی که رقم اعتبارات فعال حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده، اختلاف نرخ سود اوراق تبعی (۲۳ درصد) و بهره اعتبارات بالای ۳۰ درصد، جذابیت سهامداری را تحت تأثیر قرار داده است. فعالان بازار خواستار تمدید بدون قید و شرط اعتبارات کارگزاریها و کاهش یا حذف هزینه بهره در ایام تعطیلی هستند تا با بازگشت آرامش به بازار، دوباره سرمایهگذاران جذب شوند.

بورس24 : پس از پایان جنگ ۱۲ روزه، خبرهایی مبنی بر خروج بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه منتشر شد که گفته میشود بخش زیادی از آن به تسویه اعتبارات مربوط است.
این موضوع باعث طرح این پرسش شده که رقم دقیق اعتبارات فعلی چقدر است و با توجه به نرخ بهره بالای ۳۰ درصد، چه راهکاری برای جذب سرمایه و خرید سهام وجود دارد؟ همچنین همزمانی عرضه اوراق تبعی با سود ۲۳ درصدی با نرخ بهره اعتبارات بالای ۳۰ درصد، ابهامات بیشتری را در رفتار سرمایهگذاران ایجاد کرده است.
حسن رضایی پور دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار در خصوص میزان تسویه اعتبارات در کارگزاری ها و رقم اعتباری فعلی موجود با توجه به خروج بیش از ۳۵ همتی پول از بازار سهام به خبرنگار بورس24 گفت: در حال حاضر نمیتوانم آمار دقیقی درباره میزان خروج پول و اعتبارات ارائه کنم، زیرا این اطلاعات نیازمند گزارشهای معتبر و رسمی است. اما اگر واقعا بخش قابل توجهی از منابع خارج شده باشد، باید توجه داشت که در شرایط نااطمینانی، معمولاً فعالان بازار برای مدیریت ریسک، اهرم معاملاتی خود را کاهش میدهند که همین روند به تسویه اعتبارات منجر میشود. با این حال، اعداد مطرحشده را شخصاً تأیید نمیکنم اما چنین روندی در فضای فعلی بازار غیرطبیعی نیست.
وی افزود : دیتای بهروز و شفاف همواره در دسترس نیست. آخرین استعلامی که از سیستم بانکی داشتیم، حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار فعال بود که مربوط به هفته اول و دوم پس از جنگ است و زمان زیادی هم از آن نگذشته است.
چالش نرخ بهره و راهکارهای پیشنهادی
او درباره برنامههای پیشنهادی برای کاهش هزینه اعتبارات و افزایش جذابیت بورس گفت: دو مطالبه مهم را به سازمان بورس و نظام بانکی منتقل کردهایم؛ اول، تمدید اعتبارات کارگزاریها بدون قید و شرط تا زمان بازگشت بازار به شرایط عادی و دوم، کاهش هزینه بهره و حذف هزینه بهره ایامی که به دلیل تعطیلی بازار، معاملات انجام نشده است. این خواستهها به سازمان بورس منتقل شده و از طریق مکاتبه و جلسات به بانک مرکزی و سایر مراجع اطلاع داده شده اما هنوز پاسخی نگرفتهایم.
وی ادامه داد : وقتی نرخ سود اوراق تبعی ۲۳ درصد است و نرخ بهره اعتبارات بالای ۳۰ درصد قرار دارد، طبیعتاً فرد تمایل بیشتری به سمت ابزارهای کمریسک مانند اوراق تبعی پیدا میکند. در عین حال، نمیتوان مشتریان اوراق تبعی را با سرمایهگذاران سهام مقایسه کرد، چون سلیقه و سطح ریسکپذیری این دو گروه متفاوت است. هریک از این ابزارها نقش ویژهای در شرایط مختلف بازار دارند.
دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار در پایان خاطرنشان کرد: اگر خبر یا رویداد مثبتی برای بازار رقم بخورد، همانطور که اکنون برخی فعالان اعتبار خود را کاهش دادهاند، این ظرفیت وجود دارد که اعتبارات دوباره فعال و افزایش یابد. البته لازمه این امر، آمادگی زیرساخت اعتباری کارگزاریهاست تا در صورت بهبود شرایط بازار، فرصت بازگشت سرمایهگذاران از دست نرود.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.